«Μπορεί να ξαφνιάστηκαν μερικοί που είχαν συνηθίσει την Ελλάδα να λειτουργεί με στάση αναμονής ή ακόμα και ηττοπάθειας, αλλά η δυναμική κίνηση της πρόσκλησης Χαφτάρ στην Αθήνα, δείχνει πως η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει και με άλλους τρόπους και το χαιρόμαστε. Είναι σίγουρο πλέον πως η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αιφνιδιάζει την Τουρκία.»

Αυτό ανέφερε μιλώντας στο Radio North 98 και στους δημοσιογράφους Βαγγέλη Μωυσή και Ειρήνη Γκέλη ο πολιτικός και στρατηγικός αναλυτής κ. Νίκος Λυγερός.

Ερωτηθείς σχετικά πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα ήταν ποτέ “δεμένη” στο άρμα της Γερμανίας, με την έννοια που το πιστεύουν κάποιοι και οι εξελίξεις δείχνουν πως το βάρος μεταφέρεται εκεί που πραγματικά παίζεται το παιχνίδι, μέσω της ΑΟΖ και της Ανατολικής Μεσογείου. Κατά συνέπεια, η Γερμανία έχει πολύ λίγα να πει σ` αυτό το πλαίσιο και από τη στιγμή που δεν είναι ενεργός παίκτης, όπως η Αμερική, η Γαλλία, το Ισραήλ και βέβαια η Ελλάδα και η Κύπρος, δεν μπορεί να “παίξει” δυναμικά. Η Γερμανία είναι απούσα και προσπαθεί να αποκτήσει ρόλο με τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Αλλά νομίζω πως θα μείνει στο φαίνεσθαι.»