Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας προκειμένου να εξασφαλιστική η προστασία των πολιτών από τον επικίνδυνο και θανατηφόρο ιό, τον κοροναϊό, από την Κίνα, που έχει οδηγήσει στο θάνατο έξι ανθρώπους. Ο παγκόσμιος συναγερμός ήδη έχει σημάνει για τον φονικό ιό και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, εδώ και μια εβδομάδα βρίσκεται ήδη σε μεγάλη κινητοποίηση, όπως αποκάλυψε το πρωί στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 ο καθηγητής Ιατρικής και σύμβουλος σε θέματα λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ειδικότερα ο κ. Τσιόδρας σημείωσε: «Είμαστε σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, έχουμε στείλει ήδη μέτρα στο αεροδρόμιο, είμαστε σε επικοινωνία με τις πύλες εισόδου της χώρας μας. Έχουμε κινητοποιηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα για να έχουμε την απαραίτητη ετοιμότητα».

 «Πρόκειται για έναν νέο ιό. Είδαμε ότι ανήκει στην κατηγορία του SARS, του σοβαρού οξύ αναπνευστικού συνδρόμου που γνωρίσαμε πριν από αρκετά χρόνια και το οποίο εξαφανίστηκε με τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόσαμε τότε σαν παγκόσμια κοινότητα και έχει και μια θνητότητα. Φαίνεται ότι είναι πολύ πιο εκτεταμένο από ότι έχουμε ανακαλύψει. Συνάδελφοί από το Imperial College στο Λονδίνο είπαν ότι είναι τουλάχιστον 1.700 άτομα και όχι τα περίπου 200 που αναφέρουν οι Kινέζοι, φαίνεται ότι δεν είναι πάρα πολύ μεταδοτικός σε στυλ τύπου γρίπης.

 Υπάρχει επιτήρηση, επαγρύπνηση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις πρώτες του ανακοινώσεις από τις 31/12 που παρακολουθεί το θέμα μέχρι σήμερα έχει πει ότι δεν υπάρχει περιορισμός ούτε στο εμπόριο ούτε στα ταξίδια. Στις γειτονικές χώρες και περιοχές της περιοχής αυτής στην Κίνα εφαρμόζουν κάποια μέτρα ελέγχου στα αεροδρόμια, θεωρώ όμως ότι δεν  είναι τόσο θανατηφόρος όσο ο MERS, ένας ιός που κυκλοφορεί και σήμερα στη Σαουδική Αραβία και έχει εισαχθεί και στην πατρίδα μας με αεροπλάνο ούτε όσο ο SARS. Θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να το ελέγξουμε αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε περισσότερα.

 

Οδηγίες για τους πολίτες

Σημειώνεται επίσης ότι ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει στους ελέγχους της ετοιμότητας των υγειονομικών μονάδων. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί οδηγίες για πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κίνα ή έρχονται από εκεί.

 Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ καλούν όσους επιστρέφουν από την Κίνα και βρίσκονταν εκεί τις τελευταίες 14 ημέρες, ενώ έχουν παρουσιάσει συμπτώματα όπως πυρετός, να επισκεφτούν άμεσα γιατρό ώστε να υποβληθούν σε εξέταση.

 Πάντως, οι ειδικοί σημειώνουν επίσης ότι  η εξάπλωση του συγκεκριμένου κοροναϊού στην Ευρώπη δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να συντελεστεί κι έτσι ο κίνδυνος δεν είναι τόσο μεγάλος.

 Ο κοροναϊκός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όμως, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η μετάδοσή του γίνεται πιο δύσκολη στην Ελλάδα, δεδομένου του ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την κινεζική πόλη που καταγράφονται τα κρούσματα.

 

Έκτακτη σύσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

 Την ίδια ώρα, οι Έλληνες ειδικοί αναμένουν τα στοιχεία που θα προκύψουν από την έκτακτη σύσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που θα κρίνει εάν θα κηρύξει κρίση δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

 Ήδη Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ταϊλάνδη έχουν επιβεβαιώσει την ύπαρξη κρουσμάτων στο έδαφός τους. Φιλιππίνες και Αυστραλία εξετάζουν πιθανά κρούσματα.

 Την ίδια ώρα, η Κινεζική πρωτοχρονιά το Σαββατοκύριακο εγείρει φόβους για αύξηση των κρουσμάτων. Πολλές χώρες της Ασίας ενίσχυσαν σήμερα τους ελέγχους που διενεργούν καθώς εξαπλώνεται ο νέος κοροναϊός που εμφανίστηκε στην Κίνα ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο έξι ανθρώπων, προκαλώντας ανησυχίες για παγκόσμια υγειονομική κρίση.

 Από τη Μπανγκόκ ως το Χονγκ Κονγκ και από τη Σιγκαπούρη ως το Σίδνεϊ, οι αρχές προχωρούν σε συστηματικούς ελέγχους των επιβατών που φτάνουν στα αεροδρόμια από περιοχές υψηλού κινδύνου, αφού το Πεκίνο επιβεβαίωσε χθες Δευτέρα ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

 Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα 77 νέα κρούσματα του κοροναϊού αυτού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σχεδόν σε 300, την ώρα που έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Βουχάν, επίκεντρο της επιδημίας. Την ίδια ώρα Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ταϊλάνδη έχουν ανακοινώσει την ύπαρξη κρουσμάτων στο έδαφός τους και Φιλιππίνες και Αυστραλία εξετάζουν πιθανά κρούσματα.

 Εξάλλου 922 ασθενείς παραμένουν υπό παρακολούθηση σε κινεζικά νοσοκομεία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των υγειονομικών αρχών.

 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα για να αποφασίσει αν θα κηρύξει «κρίση δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο».

 Οι αρχές της Ταϊλάνδης τοποθέτησαν υποχρεωτικά θερμικές κάμερες στα αεροδρόμια της Μπανγκόκ Τσιάνγκ Μάι, Πουκέτ και Κράμπι ώστε να ελέγχουν τους επιβάτες από την Κίνα.

 Σε ανακοίνωσή του ο Ταϊλανδός υπουργός Υγείας Ανουτίν Τσαρνβιρακούλ δήλωσε ότι οι επιβάτες ελέγχονται «χωρίς εξαιρέσεις» και τίθενται σε καραντίνα επί 24 ώρες αν έχουν πυρετό.