Το πλαστό, όπως αποδεικνύεται από τα σχετικά στατιστικά στοιχεία, αφήγημα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, περί… «ανοίγματος» του δημοσίου συστήματος Υγείας σε όλους τους ανασφάλιστους, τους φτωχούς και τους κοινωνικά και οικονομικά περιθωριοποιημένους συνανθρώπους μας, καταρρίπτει με πάταγο ο κορυφαίος Έλληνας καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Κυριόπουλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό "ΑΘΗΝΑ 9.84", σήμανε συναγερμό για την αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας και τον διαφαινόμενο αποκλεισμό των φτωχότερων νοικοκυριών από τις υπηρεσίες Υγείας.

"Με βάση στοιχεία της διετίας 2016-2017 διαπιστώνεται μια - πρωτοφανής σε καιρό ειρήνης- αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας. Επίσης, τα φτωχά νοικοκυριά σε ποσοστό 18% δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ενώ το 10% των ελληνικών νοικοκυριών αφαιμάζονται οικονομικά επειδή αναγκάζονται να πληρώνουν νοσοκομειακή περίθαλψη, γιατρούς και φάρμακα." είπε, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο αναβολής μιας πραγματικής μεταρρύθμισης στο χώρο της Υγείας, με ουσιαστικές και όχι εμβαλωματικές λύσεις.

Οπως εξήγησε "μοναδική λύση αποτελεί η αύξηση των δαπανών για την Υγεία ώστε να φτάσουμε το μέσον όρο των υπολοίπων ευρωπαικών χωρών, όπου ήμασταν στην προ μνημονίων εποχή."

Σε ερώτημα γιατί γινόταν λόγος για αυξημένες δαπάνες, ο καθηγητής κ. Κυριόπουλος παραδέχθηκε την ύπαρξη πολλαπλών στρεβλώσεων. "Στο επίκεντρο βρίσκονται οι ιδιωτικές πληρωμές και παρα-πληρωμές που δρούν διορθωτικά στα εισοδήματα γιατρών και υπηρεσιών υγείας και έχουν ηθική απαξία."

Επίσης, τόνισε πώς η κατανάλωση υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα δεν είναι μεγαλύτερη από τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ. "Η φιλολογία περί πολυφαρμακίας και υπερκατανάλωσης φαρμάκων, υπηρεσιών και ιατρικών επισκέψεων έχει μικρότερη βάση απ όσο ακούγεται και διαμόρφωνε πολιτικές" είπε χαρακτηριστικά.

Παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία, ο κ Κυριόπουλος αναφέρθηκε στην τελευταία δεκαετία.

"Οι ανθρώπινοι τεχνολογικοί και οικονομικοί πόροι για την Υγεία μειώθηκαν σε ποσοστό άνω του 30%. Το 2009 ξοδεύτηκαν 22,5 - 23 δις ευρώ και σήμερα 14,4. Η μεγαλύτερη πίεση ασκήθηκε στη δημόσια δαπάνη που έφτασε στα 9 δις από 16,5 , ενώ η ιδιωτική μειώθηκε λιγότερο, διότι τα νοικοκυριά συμπλήρωσαν με δικούς τους πόρους τα κενά της δημόσιας χρηματοδότησης.

Στην Ελλάδα, η συμβολή της δημόσιας χρηματοδότησης την Υγεία μόλις φτάνει στο 5% του ΑΕΠ ενώ στις χώρες της ΕΕ υπερβαίνει το 7,7%. Μάλιστα κάναμε και ρεκόρ διότι ενώ η τρόικα ζήτησε να κινηθούμε στο πεδίο του 6%, φτάσαμε στο 4,8% γεγονός με σοβαρές επιπτώσεις στους δείκτες υγείας σηματοδοτώντας την επιβράδυνση της βελτίωσής τους" κατέληξε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος.