Με μεγάλη επιτυχία το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο πραγματοποίησε την καθιερωμένη Πρωτοχρονιάτικη Δεξίωση στις 3 Φεβρουαρίου 2020 στο ξενοδοχείο The MET της Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πλήθος εκπροσώπων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό, ακαδημαϊκό, διοικητικό και δημοσιογραφικό κόσμο της Βορείου Ελλάδος. Στη δεξίωση απηύθυναν χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου, κ. Νικόλαος Μπακατσέλος, ο Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος κ. Βασίλης Καφάτος, ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, κ. David Burger ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Θεόδωρος Καράογλου.

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Νικόλαος Μπακατσέλος δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του: «Κυρίες και κύριοι, "Αν επιθυμείς να γίνεις σπουδαίος σε κάτι, υπάρχει μια στιγμή… που πρέπει να το αποφασίσεις". Αυτό δεν είναι δικό μου! Είναι λόγια του Κόμπι Μπράιαντ. Αυτού του παγκόσμιου αθλητή που έφυγε πρόσφατα, τόσο απροσδόκητα, έχοντας εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Διάλεξα αυτή τη φράση, αφενός μεν γιατί είμαστε εδώ στη Θεσσαλονίκη, στην ιστορική μητρόπολη του ελληνικού μπάσκετ, αλλά κυρίως γιατί η φράση του Κόμπι, δεν αφορά μόνο την προσωπική ζωή κάθε ανθρώπου. Τηρουμένων των αναλογιών, ισχύει και για τις πόλεις, ισχύει και τις χώρες. Τη διάλεξα λοιπόν γιατί είναι η στιγμή να αποφασίσουμε για μια σπουδαία Ελλάδα, για μια σπουδαία Βόρεια Ελλάδα και ασφαλώς μια σπουδαία Θεσσαλονίκη. Είναι η στιγμή να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας, ως οικονομία και ως κοινωνία, μετά από μια δεκαετία οδυνηρής κρίσης. Τώρα, μπορούμε!» Και συνέχισε λέγοντας: «Εμείς, ως Επιμελητήριο, αξιοποιώντας τη θετική δυναμική που υπάρχει θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για "περισσότερη Αμερική στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και περισσότερη Βόρεια Ελλάδα στην Αμερική". Πάντα με τη θετική συνδρομή του προξενείου εδώ στη Θεσσαλονίκη, του προξένου και φίλου Gregory Pfleger, της αμερικανικής πρεσβείας, της ομάδας του DCM David Burger και προσωπικά του Πρέσβη Geoffrey Pyatt, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για την ακούραστη στήριξη των προσπαθειών μας».

Ο Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος κ. Βασίλης Καφάτος ανέφερε ότι: «Το 2020 ξεκινά λοιπόν με αυξημένη αισιοδοξία για την προοπτική της χώρας και της Θεσσαλονίκης αλλά και σημαντικές προκλήσεις. Προκλήσεις για να αντιμετωπίσουμε και αξιοποιήσουμε τις εκθετικές αλλαγές που συντελούνται στην τεχνολογία, στην κοινωνία και στην οικονομία, να επενδύσουμε στα πλεονεκτήματα της χώρας μας και ειδικά στο άφθονο ταλέντο των νέων μας, να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της χώρας στα πλαίσια ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης, να δράσουμε με τόλμη και κυρίως να συνεργαστούμε όλοι μαζί. Προς την κατεύθυνση αυτή, το Επιμελητήριο και η Επιτροπή Βορείου Ελλάδος θα είναι δίπλα σας και στη διάθεσή σας για να συζητήσουμε κάθε νέα ιδέα για εποικοδομητική συνεργασία».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε ότι: "Είμαστε ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απόλυτα ταυτισμένοι με την επιλογή της στενότερης συνεργασίας με τις ΗΠΑ", τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η "νέα σελίδα" που έχει ανοίξει για την Ελλάδα στον τομέα συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης αναφέρθηκε και στον σημαντικό ρόλο του Αμερικανού πρέσβη Geoffrey Pyatt που έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με αποτέλεσμα σήμερα η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα να είναι ακόμα πιο κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Θεόδωρος Καράογλου δήλωσε ότι: «Εύχομαι στο τέλος του 2020, όταν θα κοιτάξουμε πίσω για να κάνουμε τον απολογισμό, να δούμε μια χρονιά μέγιστης ανάπτυξης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Σε αυτήν την προσπάθεια ο ρόλος του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου είναι πολύτιμος, διότι είστε η "γέφυρα" που φέρνει ακόμα πιο κοντά τις δυο χώρες εκπέμποντας σωστά μηνύματα. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αναθέρμανσης και ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, τα οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε κατάλληλα. Όπως είπα και στην ομιλία μου στο πρόσφατο οικονομικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα, τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να επενδύσει κάποιος στη Μακεδονία και τη Θράκη».