Οι νέες ομάδες ενόπλων που άρχισαν να δημιουργούνται ενόψει της ανόδου της Ν.Δ. στην εξουσία κι έχουν «βάση» στη Θεσσαλονίκη προβληματίζουν της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και την κυβέρνηση. Κύρια διαπίστωση είναι ότι ο ερχομός της κυβέρνησης Μητσοτάκη κινητοποίησε τρεις-τέσσερις ομάδες μελών παλαιών ένοπλων οργανώσεων και μεμονωμένους αντιεξουσιαστές που άρχισαν ληστείες για να χρηματοδοτήσουν τουλάχιστον δύο νέες οργανώσεις και να προχωρήσουν σε μπαράζ επιθέσεων.

Με ορμητήριο και επιτελικό κέντρο τη Θεσσαλονίκη, που φέρεται να στεγάζει μεγάλο τμήμα του «αντάρτικου πόλης», έπειτα και από τη διαπίστωση ότι εκεί είχαν κέντρο δράσης ο Βασίλης Παλαιοκώστας και αναρχικοί συνεργοί του, έδιναν το «παρών» τουλάχιστον δύο «πυρήνες» της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» και από εκεί στέλνονταν δέματα-βόμβες κ.λπ. Η σύλληψη την Τετάρτη στην Αγία Παρασκευή του 32χρονου «τοξοβόλου», που είχε κατηγορηθεί για τη ληστεία στο Βελβεντό το 2013, μαζί με μια 28χρονη, πρώην μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα», που ετοιμάζονταν για ακόμα μία ληστεία σε τράπεζα, συνδυάζεται με τη σύλληψη το περασμένο καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη των αντιεξουσιαστών Κωνσταντίνου Σακκά και Γιάννη Δημητράκη, που επίσης είχαν προχωρήσει σε ληστεία.

Πρώτη διαπίστωση είναι ότι οι περισσότερες από τις ενέργειες προεργασίας συνέβησαν όταν άρχισε να θεωρείται δεδομένο ότι «έρχεται» στην κυβέρνηση η Ν.Δ. Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά και κάθε άλλο παρά για σύμπτωση πρόκειται. Η απόδραση του 32χρονου από τις φυλακές της Τίρυνθας, όπου είχε μεταχθεί με νόμους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε καταγραφεί στις 19 Ιουνίου 2019. Ο 32χρονος εκτελούσε ποινή κάθειρξης 23 ετών και στις αγροτικές φυλακές της Αργολίδας ήταν υπεύθυνος βοσκός για τη φύλαξη προβάτων της φυλακής, σε περιφραγμένο χώρο εξωτερικά του σωφρονιστικού καταστήματος. Έτσι, απέδρασε με χαρακτηριστική ευκολία.

Η άλλη εκ των συλληφθέντων στην τελευταία επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στην Αγία Παρασκευή, που ήταν συνεργάτιδα της Πόλας Ρούπα, διέμενε στο σπίτι της τελευταίας στην Ηλιούπολη και είχε φυλακιστεί το 2017, κατηγορούμενη για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» και σε ληστεία όπως αυτή στη Μαλεσίνα λίγους μήνες νωρίτερα. Μετά τη λήξη του 18μήνου είχε αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, τους οποίους και παραβίασε, καθώς έπαψε να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της. Ο πατέρας της είχε δηλώσει την εξαφάνισή της στις 20 Ιουνίου του 2019, δηλαδή περίπου τις ίδιες μέρες που «χάθηκε» και ο 32χρονος «τοξοβόλος». Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. πιστεύει ότι οι εξαφανίσεις αυτές παραμονές των εκλογών του Ιουλίου του 2019 ήταν αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου αναρχικών που είχαν αυτονομηθεί από τους «Πυρήνες», είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, επίσης την ίδια περίοδο, και σχεδίαζαν την εντυπωσιακή επάνοδο στην ένοπλη τρομοκρατία με την έλευση της Ν.Δ. στην κυβέρνηση.

Ο μεγάλος φόβος των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι αυτός ο «πυρήνας» δεν είχε συνδεθεί μόνο με ληστείες τραπεζών ή συμπλοκές με αστυνομικούς. Εκείνο που προκαλεί ανησυχία είναι ότι κάποιοι από τους ενόπλους αυτούς είχαν συσχετισθεί με βόμ βα σε εμπορικό κέντρο και με άλλες παρόμοιες ενέργειες, όπου από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.

Η σύλληψη του «Τοξοβόλου» στην Αγία Παρασκευή συνδυάζεται με τη σύλληψη αντιεξουσιαστών στη Θεσσαλονίκη που επίσης είχαν προχωρήσει σε ληστεία.


ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
Το παράδοξο, ωστόσο, σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι ότι προσκολλήθηκε σε αυτούς η παλιά συνεργάτιδα της Πόλας Ρούπα, καθώς ήταν σε όλους γνωστό ότι η Ρούπα και ο σύντροφός της, Νίκος Μαζιώτης, είχαν έλθει σε σύγκρουση με φυλακισμένα μέλη των «Πυρήνων» στον Κορυδαλλό. Ο Νίκος Μαζιώτης είχε καταγγείλει ότι είχε δεχθεί επίθεση προ διετίας στον Κορυδαλλό, η οποία ίσως είχε οργανωθεί από τους «Πυρήνες». Με τους τελευταίους να προχωρούν σε ανάρτηση για την Πόλα Ρούπα, όπου ανάμεσα στα άλλα ανέφεραν: «Δεν περιμέναμε ότι θα πέσει τόσο χαμηλά ποτέ. Και κανένα “ψυχιατρικό πρόβλημα” δεν είναι δικαιολογία για καταδοτικές συμπεριφορές. Το ζεύγος των μελών του “αγώνα” Μαζιώτης - Ρούπα εδώ και καιρό προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας σύρουν μαζί τους σε έναν βούρκο ασυναρτησιών, ναπολεοντισμού και συνωμοσιολογίας».

Σύμφωνα, λοιπόν, με στελέχη της Αντιτρομοκρατικής στην Κατεχάκη, την περίοδο 2017-2018 κι ενώ η 28χρονη ήταν κρατούμενη στον Κορυδαλλό, ήλθε σε προστριβή από μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» και υπάρχουν υποψίες ότι προσεγγίσθηκε με μέλη ενός «πυρήνα» της «Συνωμοσίας» που φαίνεται ίσως να οργάνωσε τις σχεδόν ταυτόχρονες μεγάλες φυγές της ίδιας και του «τοξοβόλου». Προκειμένου, ίσως, να αρχίσουν τις ληστείες, ξεκινώντας από εκείνη σε τράπεζα στην Ερυμάνθεια Αχαΐας, με λεία 150.000 ευρώ, τον Αύγουστο του 2019. Στόχος να ενισχύσουν το «επαναστατικό ταμείο» και να προλειάνουν το έδαφος για βομβιστικές επιθέσεις ίσως και σε πολυσύχναστα μέρη. Το μεγάλο ζητούμενο για την ΕΛ.ΑΣ. είναι ο εντοπισμός των δύο ή τριών ανδρών συνεργών του «τοξοβόλου» που καταγράφηκαν από το κλειστό κύκλωμα καμερών στη ληστεία στην Αχαΐα. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής έχουν έναν κύκλο 3-4 υπόπτων από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, που θεωρείται ότι αποτελούσαν τη νέα εφεδρεία τμήματος των «Πυρήνων».

Όμως, το εντυπωσιακό είναι ότι η περίπτωση της σύλληψης των δύο ένοπλων αναρχικών Κώστα Σακκά, 35 ετών, και Γιάννη Δημητράκη, 41 ετών, στην προσπάθεια ληστείας χρηματαποστολής στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, έγινε περίπου τις ημέρες των αποδράσεων ή εξαφάνισης του «τοξοβόλου» και της 28χρονης, δηλαδή στις 13 Ιουνίου 2019. Η ληστεία αυτή στη Θεσσαλονίκη απετράπη μετά από επέμβαση αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που παρακολουθούσαν τους δύο υπόπτους από τη στιγμή που αναχώρησαν από την Αθήνα. Όταν, λοιπόν, είχαν συλληφθεί οι δύο συγκεκριμένοι ένοπλοι στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Ιούνιο, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σήμαναν συναγερμό ότι «κάποιοι από τους αναρχικούς που αποφυλακίζονταν εκείνη την περίοδο και με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα, αυτοί που εξαφανίζονταν σταδιακά ίσως πάλι δημιουργήσουν οργανώσεις “θυγατρικές” των “Πυρήνων” ή και νέες ένοπλες ομάδες που θα προκαλέσουν περαιτέρω αναστάτωση». Κάτι που φαίνεται να επαληθεύεται τώρα...