Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η πορεία της εποχικής γρίπης, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες, απέχουμε χρονικά δύο εβδομάδες έως την κορύφωση του εποχικού κύματος.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα συνολικά 15 άτομα πέθαναν από τις επιπλοκές του ιού.

Έτσι ο αριθμός των νεκρών από την εποχική γρίπη στη χώρα μας αυξήθηκε στους 38. Το ίδιο διάστημα, από 27 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου 2020, 32 περιστατικά χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Από την αρχή της περιόδου έχουν καταγραφεί 151 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 136 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο λόγος για 80 άνδρες και 56 γυναίκες, με μέση ηλικία τα 57 έτη. Τα 117 (86%) κρούσματα με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός. Ομως, εμβολιασμένοι ήταν μόνο οι 50 (42,7%) ασθενείς.

Από τους ασθενείς που κατέληξαν, οι 17 ήταν άνδρες και 21 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 91 έτη. Τα 36 (94,7%) από τα 38 κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, ωστόσο 14 ασθενείς ήταν εμβολιασμένοι.

Το μικρότερο θύμα της γρίπης ήταν ένα 4χρονο κορίτσι

Το μικρότερο θύμα της γρίπης αυτόν τον χειμώνα στην Ελλάδα είναι το τετράχρονο κορίτσι που έχασε την ζωή του πριν από μερικές εβδομάδες, ενώ το μεγαλύτερο ήταν ηλικίας 91 ετών.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τονίζει τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.

Λοιμωξιολόγος ΕΟΔΥ για την γρίπη: Φέτος το εμβόλιο δεν ήταν καλό

Η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, Έλενα Μαλτέζου έδωσε τις δικές της εξηγήσεις για τον υψηλό ρυθμό αύξησης των νεκρών και των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης φέτος στην Ελλάδα.

«Η γρίπη δεν είναι ένα σταθερό νόσημα, δεν ξέρεις ποιος ιός θα κυκλοφορήσει» και γι αυτό το εμβόλιο φέτος δεν είναι τόσο καλό είπε η κυρία Μαλτέζου μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

«Φέτος το εμβόλιο δεν ήταν πολύ καλό. Δεν έχει πιάσει τα στελέχη που κυκλοφορούν» ανέφερε η κυρία Μαλτέζου και εξήγησε: «αυτό μπορεί να συμβεί σε κάποιες περιόδους γρίπης γιατί δεν είναι ένα σταθερό νόσημα, δεν ξέρεις ποιος ιός θα κυκλοφορήσει.

Προφανώς έγινε κάποια μικρή αλλαγή στους ιούς που μπορεί να δώσει αυτό το αποτέλεσμα» συμπλήρωσε η κυρία Μαλτέζου.