Ανοίγει και επίσημα η ενιαία πύλη Gov.gr μέσω της οποίας θα παρέχονται ηλεκτρονικά στους πολίτες πάνω από 2.000 υπηρεσίες του Δημοσίου και κρατικών φορέων, κατά το πρότυπο της βρετανικής πύλης Gov.uk.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι όλοι οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις από το σπίτι, το γραφείο ή ακόμα και από το κινητό τους τηλέφωνο πιθανότατα από τον Απρίλιο ή τον Μάιο, όπως αναφέρουν και τα «Νέα» σε δημοσίευμά τους.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση της ΕΕ στους δείκτες ψηφιακής ετοιμότητας (DESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βάση τις ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχει το Δημόσιο προς τους πολίτες, με τελευταία τη Ρουμανία.

Στόχος του φιλόδοξου σχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να αντικατασταθούν από ένα ενιαίο portal οι εκατοντάδες ιστοσελίδες κρατικών οργανισμών, μέσω των οποίων παρέχονται σήμερα υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Η καινούργια ελληνική πύλη Gov.gr, που ετοιμάζει ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, θα είναι προσπελάσιμη και πλήρως λειτουργική κυρίως μέσω των νέων ψηφιακών ταυτοτήτων που θα πάρουν οι πολίτες στα χέρια τους στο τέλος του 2021. Σε αυτήν, σύμφωνα με τα «Νέα», θα βρίσκονται συγκεντρωμένες και κωδικοποιημένες όλες οι υπηρεσίες που προσφέρουν τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου (ΑΑΔΕ, taxisnet, ΕΦΚΑ κ.λπ.), στις οποίες o πολίτης θα έχει άμεση πρόσβαση από το σπίτι, το γραφείο ή ακόμα και από το κινητό του τηλέφωνο με ένα απλό κλικ.

Δηλαδή, το Gov.gr θα αποτελεί το κεντρικό σημείο παροχής ηλεκτρονικών και ψηφιακών υπηρεσιών, τις οποίες συγκεντρώνει υποχρεωτικά από όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Μάλιστα, όλοι οι ιστότοποι των φορέων της γενικής κυβέρνησης οφείλουν να μεταφερθούν στην ενιαία ψηφιακή πύλη της δημόσιας διοίκησης με κατάληξη Gov.gr μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Gov.gr θα παρέχει πληροφορίες ακόμη και για τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις, δηλαδή θα δίνει οδηγίες για το ποια ιστοσελίδα της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να επισκεφθούν πολίτες και επιχειρήσεις προκειμένου να κάνουν την κατάλληλη συναλλαγή.

Πως θα γίνεται η χρήση της πλατφόρμας

Η χρήση του Gov.gr θα γίνεται με κωδικό, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο. Για τον λόγο αυτόν, όπως αναφέρουν και τα «Νέα» στο δημοσίευμά τους, κάθε πολίτης θα χρειαστεί να πιστοποιηθεί στην πλατφόρμα του Gov.gr. Αρχικά θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο, με τη δημιουργία ενός ήπιου μηχανισμού ταυτοποίησης. Αργότερα, η πιστοποίηση θα γίνεται μέσω του ειδικού «τσιπ» που θα φέρουν οι νέες ταυτότητες, το οποίο θα παρέχει όλες αυτές τις υπηρεσίες στον κάτοχο της ψηφιακής ταυτότητας, χάρη στην αμφίδρομη επικοινωνία του με το Gov.gr. Ηδη, στον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες που βγήκε πρόσφατα στον αέρα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπάρχει ήδη πρόβλεψη για υποδομή eIDAs (είναι το ευρωπαϊκό πρότυπο ταυτοποίησης-πιστοποίησης), που θα συμβάλει στην ασφαλή ταυτοποίηση των χρηστών του Gov.gr.

Πάντως, χάρη στον ήπιο μηχανισμό ταυτοποίησης που θα είναι έτοιμος το Μάρτιο ή τον Απρίλιο, η σημερινή διαδικασία της υπογραφής κάποιας εξουσιοδότησης (γνήσιο της υπογραφής) ή κάποιας υπεύθυνης δήλωσης θα διεκπεραιώνεται σύντομα μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή (στο σπίτι ή το γραφείο) ή μέσω κινητού τηλεφώνου, όπως και άλλες ηλεκτρονικές συναλλαγές με το Δημόσιο, οι οποίες δεν θα περιμένουν την άφιξη των νέων ταυτοτήτων έως το 2021.

Έτσι, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της πύλης Gov.gr κάθε πολίτης δεν θα χρειάζεται να επισκέπτεται τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) προκειμένου να βεβαιώνει το γνήσιο της υπογραφής του σε κάποια εξουσιοδότηση προς τρίτο πρόσωπο, ούτε και για την υπογραφή κάποιας υπεύθυνης δήλωσης. Αυτό θα μπορεί πλέον να το κάνει από τον προσωπικό του υπολογιστή ή το κινητό του τηλέφωνο. Πάντως, οι συγκεκριμένες υπηρεσίες θα συνεχίσουν να παρέχονται και από τα ΚΕΠ, κυρίως για τους πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.