Την ενεργοποίηση του μηχανισμού στην Ελλάδα προκαλεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ιταλία, κυρίως στις περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο.

Η Αθήνα θεωρεί ότι είναι πλήρως προετοιμασμένη, γι’ αυτό και στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας αποφασίστηκε να μην ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε έκτακτη σύσκεψη το πρωί της Δευτέρας, στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να εκτιμηθεί η πορεία της προετοιμασίας της χώρας και το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του κορωναϊού με τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποίησε σύσκεψη με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Πάντως, προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας, σε αυτή τη φάση, είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού, καθώς και η υψηλή ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών.

Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα καραντίνας ή επιδημιολογικής επιτήρησης για τους μαθητές που βρίσκονται ήδη στην Ιταλία, καθώς δεν έχουν επισκεφτεί πληγείσες περιοχές.

Υπενθυμίζεται οτι αργά το βράδυ της Κυριακής, ολοκληρώθηκε η έκτακτη ευρεία σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Υγείας για το ζήτημα του κορωνοϊού, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία, όπου ήδη τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να μην ληφθούν επιπλέον μέτρα, αλλά να δοθεί όλο το βάρος στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού της χώρας μας, καθώς και στην υψηλή ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών.

Οι επιστήμονες είπαν ότι δεν τίθεται θέμα καραντίνας ή επιδημιολογικής επιτήρησης για τους μαθητές που βρίσκονται ήδη στην Ιταλία, καθώς δεν έχουν επισκεφτεί πληγείσες περιοχές. Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να μην προχωρήσει προς το παρόν σε επιπλέον μέτρα, όπως η θερμομέτρηση, για τους ταξιδιώτες που έρχονται στη χώρα μας από την Ιταλία.

Επίσης, κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκεται τη Δευτέρα και την Τρίτη σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα και θα ενημερώνει τα πληρώματα σε επιβατηγά και εμπορικά πλοία για τα μέτρα προφύλαξης. Το κλιμάκιο θα εφιστά επίσης την προσοχή σε επιβάτες και πληρώματα, ώστε να εντοπίσει εάν κάποιος έχει επισκεφτεί πρόσφατα, πριν από την καραντίνα, της πληγείσες από τον ιό περιοχές της Ιταλίας.

Η Νίκη Κεραμέως ανέστειλε τις εκπαιδευτικές εκδρομές στην Ιταλία λόγω κορωνοϊού
Με απόφαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, ανεστάλησαν οι προγραμματισμένες εκπαιδευτικές εκδρομές προς την Ιταλία.

«Μετά από εισήγηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σύμφωνα με την οποία συνιστάται η αναστολή των προγραμματισμένων εκδρομών – μετακινήσεων μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών στις πληττόμενες περιοχές της Ιταλίας, και με βάση τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα για τη διάδοση του κορωνοϊού στη γείτονα χώρα και των αυστηρών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί από την ιταλική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης και της οδηγίας του Υπουργείου Παιδείας της Ιταλίας για αναστολή των εκπαιδευτικών εκδρομών των σχολικών μονάδων εντός και εκτός Ιταλίας, σας ενημερώνουμε ότι από 24-02-2020 αναστέλλονται προσωρινά οι εκδρομές-μετακινήσεις σε όλη την Ιταλία», αναφέρει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Να σημειωθεί πως ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος, καλεί όλους τους πρυτάνεις της χώρας να αναβάλλουν όλες τις εκπαιδευτικές εκδρομές φοιτητών για Ιταλία.

Τριπλό το σχέδιο του υπ. Υγείας

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο υπουργείο Υγείας με στόχο να εξεταστεί η ανάγκη ενίσχυσης των προληπτικών μέτρων κατά του νέου κορωνοϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 2.361 άτομα, παγκοσμίως.

Παρουσία σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και εκπροσώπων όλων εμπλεκομένων φορέων (ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ, ΕΟΦ) η σύσκεψη ξεκίνησε λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 22:30 μ.μ., με τους συμμετέχοντες να εξετάζουν όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο κορωνοϊός έχει ήδη προκαλέσει 2.361 θανάτους, παγκοσμίως, εκ των οποίων οι 2.245 στην Κίνα. Σύμφωνα με επιδημιολογικάδεδομένα στις 22ας Φεβρουαρίου 2020 από το Παρατηρητήριο του ΠανεπιστημίουJohns Hopkins (CSSE), έχουν καταγραφεί 77.891 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 32 χώρες, παγκοσμίως. Στην Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμός μετά τη ραγδαία εξάπλωσητου κορωνοϊού στην Ιταλία, όπου έχουν καταγραφεί 150 κρούσματα, εκ των οποίων τρία θανατηφόρα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας συζητήθηκαν αναλυτικά όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα καθώς και προτάσεις για την αναγκαιότητα κατάρτισης και υλοποίησης σχεδίου (που πιθανόν να περιλαμβάνει τρεις φάσεις για τη διαχείριση καταστάσεων μικρού, μεσαίου και υψηλού κινδύνου), με τη συμμετοχή και συναρμόδιων υπουργείων όπως αυτών του Τουρισμού και των Μεταφορών, ώστε να είναι θωρακισμένη η Ελλάδα έναντι του κορωνοϊού.

Όπως είπαν οι επιστήμονες στη σύσκεψη δεν τίθεται θέμα καραντίνας ή επιδημιολογικής επιτήρησης για τους μαθητές που βρίσκονται ήδη στην Ιταλία, καθώς δεν έχουν επισκεφτεί πληγείσες περιοχές.

Έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας συνεχίζει τις στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών από τρίτες χώρες στιςπύλες εισόδου της Ελλάδας, με τη διανομή φυλλαδίων και την ανάρτηση αφισών σεαεροδρόμια και λιμάνια, ενώ ενημερώνονται και οι εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. Κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) βρίσκεται σήμερα, Δευτέρα και την Τρίτη στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα για ενημέρωση των πληρωμάτων επιβατηγών και εμπορικών πλοίων για τα μέτρα προφύλαξης, εφιστώντας την προσοχή σε επιβάτες και πληρώματα, ώστε να εντοπίσει εάν κάποιος έχει επισκεφτεί πρόσφατα τις πληγείσες από τον κορωνοϊό περιοχές της Ιταλίας. Ωστόσο,το υπουργείο Υγείας δεν προβλέπει επιπλέον μέτρα (όπως η θερμομέτρηση) για όσους επιστρέφουν από τη γειτονική χώρα.

Επίσης,την Πέμπτη στον Πειραιά, διεξάγεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία μετο EU Healthy Gateways, με τίτλο «Μέτρα δημόσιας υγείας στις πύλες εισόδου καιστα μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα)».

Ακόμα, το υπουργείο Υγείας και οι συναρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την εκτίμηση της κατάστασης διεθνώς, ενώ επικαιροποιούνταιόλες οι οδηγίες, βάσει των επιδημιολογικών κριτηρίων ορισμού κρούσματος, σε συνεργασία με την ομάδα εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων που έχεισυγκροτηθεί.