Έκτακτη ευρεία σύσκεψη επιστημόνων -επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων- έγινε το το απόγευμα της Δευτέρας στο Υπουργείο Υγείας.

Στη σύσκεψη προήδρευσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επιστημονικός υπεύθυνος για τον νέο κορωνοϊό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία. 


Ο κ. Τσιόδρας, μεταφέροντας και την άποψη των υπολοίπων επιστημόνων, εξήγησε ότι το 85% των περιστατικών που αφορούν τον κοροναϊό, ίσως και περισσότερο, είπε χαρακτηριστικά, βιώνουν την ίωση αυτή, σαν ένα απλό κρυολόγημα.

Όπως εξήγησε, δεν χρειάζεται εφησυχασμός, αλλά ούτε και επιπλέον μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς όπως έχει φανεί, η αυξημένη επιτήρηση σε αεροδρόμια και λιμάνια έχει μικρά περιθώρια επιτυχίας όσον αφορά την αναγνώριση ενός κρούσματος. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το 90% των κρουσμάτων δεν εντοπίστηκαν από τις θερμικές κάμερες και στις πύλες εισόδου.

Ο καθηγητής είπε ότι σχεδιάζονται ήδη και θα ληφθούν οριζόντια μέτρα για την επόμενη μέρα, ώστε ο υγειονομικός μηχανισμός να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει πιθανό κρούσμα στη χώρας μας το οποίο παραμένει πάντα ένα σοβαρό ενδεχόμενο.

Τα μέτρα αυτά, όπως είπε, θα αφορούν τη θωράκιση του συστήματος με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και επιπλέον χρηματοδότηση.

Υπουργείο Υγείας: Αυτοί είναι οι κανόνες υγιεινής για την προστασία από τον κορωνοϊό

Την τήρηση κανόνων υγιεινής για την προστασία και την πρόληψη της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού, υπενθυμίζει τα υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, αυτά που πρέπει να κάνουμε είναι τα εξής:

Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.

Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.

Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.

Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.



Κικίλιας στο Μαξίμου: Ο κοροναϊός είναι μία σοβαρή γρίπη και έτσι θα αντιμετωπιστεί - Είμαστε έτοιμοι

«Είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι» τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αμέσως μετά τη σύσκεψη υπο το πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η χώρα είναι θωρακισμένη, έχει 13 νοσοκομεία αναφοράς», είπε ο υπουργός ενώ ζήτησε ψυχραιμία τονίζοντας πως «ο κοροναϊός είναι μία σοβαρή γρίπη και έτσι θα αντιμετωπιστεί».

Αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε πως η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Τόνισε ότι η χώρα είναι κατάλληλα προετοιμασμένη και πως τα 13 νοσοκομεία αναφοράς είναι πλήρως προετοιμασμένα.

«Πρέπει να ενημερώνουμε σοβαρά και θεσμικά τους πολίτες», είπε και ζήτησε αυτό να τηρηθεί με «θρησκευτική ευλάβεια».

Γαϊτάνης για κορονοϊό: Το θέμα εκτιμάται κάθε μέρα - Δεν χρειάζεται πανικός

«Δεν υπάρχει ανησυχία με την έννοια ότι έχει συμβεί κάτι στη χώρα μας. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και στην Ελλάδα πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα δυνατά μέτρα για να μην υπάρξουν κρούσματα ή να υπάρξουν τα λιγότερα δυνατά», δήλωσε όσον αφορά στην επιδημία του κορονοϊού μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Mea Culpa» με το δημοσιογράφο και βουλευτή Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης.

Αναφερόμενος στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου για τον κορονοϊό, ο κ. Γαϊτάνης ξεκαθάρισε ότι «η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε για να εκτιμηθεί η κατάσταση λόγω και των κρουσμάτων στην Ιταλία».