Ποτέ ο χρόνος δεν είναι χαµένος», µας εξηγεί με απόλυτη βεβαιότητα ο Ελληνας επιχειρηµατίας Γιάννης Μερσινιάς, ο οποίος είναι ένας από τους δύο συµπολίτες µας που επαναπατρίστηκαν πριν από αρκετές ηµέρες από το επίκεντρο της επιδηµίας του νέου κορονοϊού, την Ουχάν της Κίνας, και παραµένει προληπτικώς και εθελουσίως, έως τα µέσα της ερχόµενης εβδοµάδας, σε θάλαµο αρνητικής πίεσης του νοσοκοµείου της Αθήνας «Σωτηρία».

Ο Γιάννης Μερσινιάς είναι κατηγορηµατικός σήµερα στα «Π»: Αυτά τα οποία µεταδίδουν η τηλεόραση και τα διεθνή πρακτορεία, µε τις Αρχές της Κίνας να συµπεριφέρονται αρκούντως αυστηρά σε Κινέζους πολίτες, αποτελούν µεµονωµένα και σε καµία περίπτωση γενικευµένα φαινόµενα, ακόµη και στο ίδιο το κέντρο της Ουχάν. Η εικόνα και ο εντυπωσιασµός µάς έχουν παραπλανήσει, µας εξηγεί ο Ελληνας επιχειρηµατίας.

«Παρέµεινα για περίπου δέκα ηµέρες. Μπορεί και λίγο παραπάνω», αναφέρει στα «Π» ο κ. Μερσινιάς για τη διάρκεια παραµονής του στον σχετικό περιορισµό στην Ουχάν, επισηµαίνοντας ότι δεν ανησύχησε. «Γιατί; ∆εν υπήρξε κανένας λόγος για να ανησυχήσω ή να τροµάξω, πολύ περισσότερο. Γιατί να ανησυχήσω ή να τροµάξω;», αναρωτιέται. «Λόγω της επιδηµίας του νέου κορονοϊού», του απαντάµε.

Το έχουμε παρακάνει, νομίζω, με την επιδημία, από κάποιο σημείο και μετά. Το 80% των ασθενών δεν παθαίνουν τίποτε


«Το έχουµε παρακάνει, νοµίζω, µε την επιδηµία, από κάποιο σηµείο και µετά. ∆εν ξέρω εάν διαβάζετε και βλέπετε την εξέλιξη όλης αυτής της υπόθεσης. ∆εν ξέρω εάν γνωρίζετε τι πραγµατικά συµβαίνει, αλλά το 80% των µολυσµένων από τον νέο κορονοϊό, το 80% των ασθενών δεν παθαίνουν τίποτε. Πρόκειται για το 1%, κι εάν είναι τόσο, το οποίο µπορεί να πάθει κάτι πιο σοβαρό», συνεχίζει ο κ. Μερσινιάς.

Ο ίδιος επισηµαίνει ότι υπάρχει αυτή η ανησυχία, και µάλιστα διεθνής, «γιατί ο νέος κορονοϊός µεταδίδεται. Γι’ αυτό λαµβάνουν µέτρα και µόνο γι’ αυτό. Μεταδίδεται, κολλάει από άνθρωπο σε άνθρωπο και κανείς δεν ξέρει τι µπορεί να συµβεί. Είναι απλό: Μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα και απλώς φοβούνται. Φοβούνται επειδή µεταδίδεται τόσο εύκολα. Καλύτερα είναι να λαµβάνεις µέτρα πριν συµβεί το κακό».

Στην επικοινωνία µας µαζί του τον ρωτάµε αν αυτά τα οποία βλέπουµε στην τηλεόραση, µε τις κινεζικές Αρχές να συµπεριφέρονται ακόµη και βάναυσα και αυταρχικά σε Κινέζους πολίτες, έχουν βάση. «Όχι, είναι πολύ περιορισµένα φαινόµενα αυτά. Σκεφτείτε ότι µέσα σε µία χώρα µε πληθυσµό κοντά στο 1,5 δισ. ανθρώπους, θα υπάρξουν και µερικά περιστατικά, τα οποία θα είναι βίαια. Σε όλη αυτή την υπόθεση εξαρτάται τι θέλει να δείξει ο καθένας», εξηγεί.

Και συνέχισε λέγοντας ότι ο ίδιος δεν έτυχε σε περιπτώσεις προστριβών µε τις Αρχές. «Όχι, ποτέ! Γιατί να µου τύχει; Μια χαρά ήταν όλα. Και οι Αρχές συνεργάσιµες... Κοιτάξτε, από τη στιγµή που είσαι συνεργάσιµος και από τη στιγµή που σου δίνουν σαφείς οδηγίες, τι ακριβώς πρέπει να κάνεις, δηλαδή, και για το δικό σου καλό και για το δικό µας, γιατί να πας κόντρα; ∆εν το καταλαβαίνω. Γιατί να πας κόντρα; Υπάρχει λόγος;», αναρωτιέται.

Ο κ. Μερσινιάς τονίζει επίσης στα «Π» ότι «οι ελληνικές Αρχές ήταν παραπάνω από κοντά µου! Οι άνθρωποι έκαναν ό,τι καλύτερο θα µπορούσαν να κάνουν. Πιστεύω, µάλιστα, ότι υπερέβαλαν εαυτούς σε ορισµένα σηµεία. Ξενύχτησαν... Πραγµατικά έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να µε βοηθήσουν και να µου συµπαρασταθούν. Να µε απεγκλωβίσουν, τελικά».

«Όταν κυκλοφορούσατε στους δρόµους της Ουχάν ήσασταν υποχρεωµένος να φοράτε τη µάσκα σας;» τον ρωτάµε και εκείνος απαντά θετικά: «Από τη στιγµή που οι οδηγίες έλεγαν “να κυκλοφορείς µόνο µε µάσκα”, έπρεπε να κυκλοφορείς µε µάσκα. Η κατάσταση στους δρόµους ήταν ήσυχη. ∆εν υπήρχε κάτι το ανησυχητικό ούτε κάτι που θα σε τρόµαζε. Ο κόσµος κυκλοφορούσε, για παράδειγµα, για να πάει να ψωνίσει στο σούπερ µάρκετ, δεν υπήρξε κάτι το εξωφρενικό». Οσο για τη λεγόµενη «επιδηµία» των fake news στη ∆ύση, επισήµανε ότι «ζούµε την “επιδηµία” όχι των fake news, αλλά της εικόνας... Προσπαθούµε να δώσουµε µία κακή, µία άσχηµη εικόνα, γιατί αυτό τραβάει κόσµο! Η ησυχία δεν βγάζει είδηση. Η φασαρία βγάζει! Ψάχνουν να βρουν, νοµίζω, τα ακραία σηµεία της υπόθεσης, τα ακραία φαινόµενα, µόνο και µόνο για να πουλήσουν ειδήσεις», κατέληξε.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 22/2