Με μια ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση υπό τον γενικό τίτλο «Η ελληνική γλώσσα είναι ψυχή» την οποία παρακολούθησαν ζωντανά δεκάδες χιλιάδων ομογενών σε όλο τον πλανήτη, τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με το κοινό, να ανταποκρίνεται με το παραπάνω, αφού γέμισε την αίθουσα και στα δύο μέρη της εκδήλωσης.

Τον γενικό συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης, που υπήρξε και ο αρχικός εμπνευστής της πρωτοβουλίας.

Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Φώτης Φωτίου, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο εκπρόσωπος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, η εκπρόσωπος της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνη του Τομέα Αποδήμων κα Κατερίνα Αυξεντίου.

Παρέστη μεταξύ άλλων και η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα Ρόδη Κράτσα. Παρακολούθησαν την εκδήλωση και πολλοί «εργάτες» της ελληνικής γλώσσας, από εκείνους τους αφανείς, όπως ο Αντώνης Φωστιέρης, ο οποίος έχει συνεργασθεί και στο παρελθόν σε δράσεις της ΓΓΑΕ για την ελληνική γλώσσα, ως καταξιωμένος ποιητής, ιδρυτής και εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού «Η λέξη».

Το parapolitika.gr ήταν εκεί και με χαρά διαπίστωσε ότι το κλίμα της διακομματικής συναίνεσης για την προώθηση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας ήταν διάχυτο στην εκδήλωση και μάλιστα σχολιάσθηκε από πολλούς.

Το επιβεβαίωσαν και η πολυμορφία του κοινού που συμμετείχε, αλλά και η εκπροσώπηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ από στελέχη, τα οποία έχουν κυβερνητική εμπειρία στα ομογενειακά.

Ο μεν κος Αμανατίδης έχει διατελέσει υφυπουργός εξωτερικών για τον απόδημο ελληνισμό, η δε κα Αυξεντίου έχει διατελέσει στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και αυτό σημειώθηκε και από τον συντονιστή της εκδήλωσης Γενικό Γραμματέα Γιάννη Χρυσουλάκη.



Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας προωθήθηκε από την Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, μέχρι τελικής θεσμοθέτησης, κατόπιν αρχικής πρωτοβουλίας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και ενθουσιώδους και ομόφωνης στήριξης από την Ελληνική Βουλή.

Τελικά αποφασίσθηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 17889/11-04-2017, αποζημιώνοντας όλους όσους εργάσθηκαν για την προώθησή της, δεδομένου ότι η πρόταση πρωτο-κατατέθηκε από την ομογένεια της Ιταλίας επί κυβέρνησης Σαμαρά.



Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης στην βαθιά ανθρώπινη ομιλία του τόνισε ότι «Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας αποτελεί μία αφορμή να αναδείξουμε όχι μόνο την αξία και την σημασία της αλλά και την ίδια την οικουμενική διάσταση του Ελληνισμού.

Σήμερα τιμούμε όλους εκείνους που ακατάπαυστα εργάζονται για την διαφύλαξη και την ανάδειξη ενός εκ των πολυτιμότερων θησαυρών του εθνικού μας πλούτου». Ευχαρίστησε επίσης την Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και τον Γενικό Γραμματέα Γιάννη Χρυσουλάκη για τον σχεδιασμό και την όλη διοργάνωση της στοχευμένης εκδήλωσης.

Κορυφαίοι ομιλητές στο πάνελ

Μίλησαν και συμμετείχαν στο πάνελ κορυφαίοι ομιλητές, όπως: o Aρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ.κ. Νικήτας, ο Καθ. Ι. Κορίνθιος, Νεοελληνιστής στο Παν/μιο Καλαβρίας, ο οποίος είχε και την αρχική ιδέα για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, ο κ. Π. Ροϊλός, Καθ. Νεοελλ. Σπουδών στην Έδρα «Γεώργιος Σεφέρης» του Παν/μίου Harvard, ο Καθ. Ιωαν. Καζάζης, Πρόεδρος Κέντρου Ελλην. Γλώσσας, ο κ. Λ. Χριστόπουλος, Γ.Γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Καθ. Σ. Κάτσικας, Πρύτανης Αν. Παν/μίου Κύπρου και ο Δ. Αρκαδιανός, Επιστ. Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών του ΙΣΝ Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Βανκούβερ, Καναδά. Στην εκδήλωση προβλήθηκαν ταινίες animation, οι οποίες παρήχθησαν από το Παν/μιο Δυτ. Αττικής για να επενδύσουν μουσικά τα βραβεία του διαγωνισμού «Η Ελληνική Γλώσσα είναι ψυχή», τον οποίο διοργάνωσε η ΓΓΑΕ σε συνεργασία με την ΙΒΒΥ. Προβλήθηκαν επίσης ταινίες μαθητών της Ομογένειας που διακρίθηκαν στο πλαίσιο Διεθνών Μαθητικών Διαγωνισμών Ψηφιακής και Οπτικοακουστικής Δημιουργίας.



Πρωτοβουλία για την ανάδειξη προσωπικοτήτων του Αποδήμου Ελληνισμού

Παράλληλα η ΓΓΑΕ ξεκινά για πρώτη φορά μία πρωτοβουλία για την ανάδειξη διεθνώς καταξιωμένων προσωπικοτήτων του Αποδήμου Ελληνισμού, σε όλους τους χώρους όπως των γραμμάτων, της ευεργεσίας, της επιστήμης, των εικαστικών και παραστατικών τεχνών, καθώς και της επιχειρηματικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό τιμήθηκε ο διάσημος ομογενής καλλιτέχνης Φίλιππος Τσιάρας, μία πολυδιάστατη προσωπικότητα στο χώρο του πολιτισμού. Τιμήθηκε επίσης στο πρόσωπο της κόρης του, ο κ. Τάσος Αθανασόπουλος, για πολλά χρόνια Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στον Παναμά, με τεράστιο έργο στήριξης του θεσμού του ομογενειακού σχολείου.



Παράλληλες εκδηλώσεις στο φουαγιέ του Μεγάρου

Στο φουαγιέ του Μεγάρου, φιλοξενήθηκε έκθεση έργων από τον διεθνή παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής της Ομοσπ. Ελλ. Κοιν. Ρωσίας «Κόσμος χωρίς Σύνορα. Η Ελλάδα μου» στο πλαίσιο του «Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας – Ρωσίας 2019-2020.

Παρουσιάσθηκε επίσης και η ηλεκτρονική πλατφόρμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας του Simon Fraser University – Stavros Niarchos Foundation Centre for Hellenic Studies. Τα μουσικά διαλείμματα με θέμα «Μουσικές περιπλανήσεις στην ελληνική γλώσσα», όπως και το μουσικό πρόγραμμα που έκλεισε την εκδήλωση, επιμελήθηκαν μουσικά σχήματα του Μουσικού Σχολείου Αλίμου.

Η εκδήλωση καλύφθηκε τηλεοπτικά από την ΕΡΤ, ενώ μεταδόθηκε ζωντανά σε όλο τον κόσμο μέσω της υπηρεσίας «Δίαυλος» καθώς και από το Hellenic TV σε όλη τη Μ. Βρετανία.

Οι ομιλίες βιντεοσκοπήθηκαν και θα αναρτηθούν στον ιστότοπο του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης διερμηνεύθηκε στη νοηματική γλώσσα από την κα Σ. Ρομπόλη, προσφορά του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος.