Αναφορικά με τον κοροναϊό και τα μέτρα που έχει πάρει το Metropolitan για τη μη μετάδοση του ιού, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο γιατρός και διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής Ανάσα στο Metropolitan Hospital, Λευτέρης Βρουβάκης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βρουβάκης δήλωσε ότι από τη στιγμή που βγήκαν τα πρώτα κρούσματα, εκείνοι πήραν τα κατάλληλα μέτρα σαν νοσοκομείο στο Metropolitan, ώστε να είναι έτοιμοι για την είσοδο του ιού στην Ελλάδα.

«Κλείσαμε όλες τις θύρες εισόδου, βάλαμε μπροστά άτομα τα οποία μπαίνοντας κάποιος στο νοσοκομείο ερωτούνται για το λόγο προσέλευσής του», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «εφόσον έρθει κάποιος στο νοσοκομείο και πει ότι είναι αδιάθετος και σε εμπύρετο κατάσταση δεν του επιτρέπεται να μπει».

Ο κ. Βρουβάκης συνέχισε λέγοντας πως αν έρθει κάποιος στο νοσοκομείο με τα παραπάνω συμπτώματα, «θα πηγαίνει από την παράπλευρή είσοδο όπου εκεί υπάρχει άλλη ομάδα που τον παίρνει εφόσον βλέπει ότι υπάρχει εμπύρετο νόσημα και η παρουσία του σε χώρα όπως πχ είχε κάνει πρόσφατα κάποιο ταξίδι στην Ιταλία, αμέσως μπαίνει σε box ειδικό, πάλι εκτός νοσοκομείου, ώστε να μπορέσουμε να αποκλείσουμε την εύκολη μετάδοση του ιού».

Παράλληλα σημείωσε πως «αν κάποιος έρθει στο Metropolitan δεν μπορεί να μπει μέσα αν δεν περάσει face control στο οποίο εξηγεί το λόγο προσέλευσής του και εφόσον δηλώσει ο ίδιος αδιάθετος παραπέμπεται σε ειδικό χώρο, ο οποίος είναι πάλι εκτός νοσοκομείου, και εκεί παραμένει εφόσον βάσει ιστορικού φαίνεται η παρουσία του σε χώρα στην οποία υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης, γίνεται εξέταση μοριακή, παίρνεται δείγμα και μέχρι να μπορέσουμε να πάρουμε την απάντηση του δείγματος δεν φεύγει από το συγκεκριμένο χώρο ο οποίος είναι εξωτερικά του νοσοκομείου».

«Αυτά είναι πολύ σημαντικά με την έννοια ότι έτσι αποφεύγεται η διάδοση του ιού», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής διευκρίνισε πως «ιός παραμένει ζωντανός για πολλές ώρες, έχει μια μεγάλη περίοδο επώασης για αυτό μπαίνουμε σε καραντίνα 14 ημερών που μπορεί να δείξει δηλαδή την συμπτωματολογία του».

Την ίδια στιγμή ο κ. Βρουβάκης εξέφρασε την άποψη ότι «δεν πρέπει να πηγαίνουμε στα νοσοκομεία για ψύλλου πήδημα» και τόνισε πως για να μπορέσουμε να κρατήσουμε οι ίδιοι μια άμυνα «πρέπει να έχουμε καλή ατομική υγιεινή, πολύ καλό πλύσιμο χεριών, οινοπνεύματα και αντισηπτικά παντού».

«Αν βήχουμε να μη βήχουμε ανεξέλεγκτα αλλά δεν θα βάζουμε το χέρι μας μπροστά, θα βάζουμε τον αγκώνα μας γιατί μόνο ο αγκώνας μπορεί να περιορίσει την ένταση των μικροσωματιδίων που εκπέμπονται στο περιβάλλον», υπογράμμισε συμπληρώνοντας ότι «από εκεί και πέρα βάσει της κλινικής εικόνας αν αποφασίσουμε να πάμε σε νοσοκομείο, πριν μπούμε μες το χώρο του νοσοκομείου, πρέπει να πούμε –αφού θα φοράμε τη μάσκα μας – ‘’έκανα ένα πρόσφατο ταξίδι ή συνάντηση μια φίλη μου που είχε πάει στην Ιταλία πχ, ήρθα σε επαφή μαζί της και τώρα εδώ δύο εικοσιτετράωρα έχω εμπύρετο». «Πρέπει να το ανακοινώσει πριν μπει στο χώρο», εξήγησε ο ιατρός.

«Τα νοσοκομεία έχουνε τους ειδικούς χώρους και το υπουργείο Υγείας έχει λειτουργήσει πολύ σωστά, έχουνε μπει τα μέτρα, έχουν δοθεί οι οδηγίες το θέμα είναι ότι οι οδηγίες πρέπει να τηρούνται και πρέπει να βοηθήσουμε και εμείς οι πολίτες», πρόσθεσε.

Ο κ. Βρουβάκης δήλωσε: «Θέλω να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας, εμπύρετο κατάσταση μπορεί να πάθω και εγώ, μπορεί να πάθετε και εσείς το θέμα είναι πως διαχειριζόμαστε το κομμάτι των συμπτωμάτων και αν πρέπει να πάμε σε ένα θεραπευτικό ίδρυμα, είτε είναι δημόσιο είτε ιδιωτικό πριν μπούμε καν μέσα αφού φοράμε τη μάσκα μας ή αν δεν έχουμε μάσκα έστω μια απλή πετσετούλα ή ένα μαντηλάκι το οποίο το έχουμε μπροστά και ανακοινώνουμε ότι ήρθαμε για αυτό ακριβώς το λόγο. Είμαι σίγουρος ότι και στα δημόσια νοσοκομεία έχει δοθεί εντολή στους έχοντες την εξωτερική ασφάλεια των θεραπευτηρίων να τους κατευθύνουν σωστά ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε την έντονη διασπορά. Αν κάποιος ο οποίος έχει κορονοϊό μπει μέσα στο Τζάνειο ή στο Σωτηρία για παράδειγμα που εκεί περιμένουν άλλοι 150 για να εξεταστούν και αρχίσει να βήχει και αρχίζει τις χειραψίες και τα φιλιά ε! είναι δεδομένο ότι ξεφύγαμε μετά. Η κατάσταση δεν θα ελεγχθεί ποτέ και δεν θα ελεγχθεί όχι με την υπαιτιότητα του κράτους αλλά με την υπαιτιότητα τη δικιά μας που θεωρούμε ότι πρέπει να μπούμε πρώτοι μέσα και να μην έχουμε ενημερώσει και κανέναν».

Για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, τόνισε ότι «το βασικότερο είναι ο εμβολιασμός για την κοινή γρίπη δηλαδή άτομα τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί είναι πιο επιρρεπή γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η συνέργεια των ιών». «Η συνέργεια των ιών σίγουρα αυξάνει τον βαθμό επικινδυνότητας», τόνισε και επισήμανε πως «τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί σίγουρα έχουν ένα μεγάλο δείκτη προστασίας, έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο έναν ιό που αυτός είναι ο κοροναϊός».

Ο κ. Βρουβάκης εξέφρασε την επιτακτική ανάγκη να «υψώσουμε αψίδες προστασίας έναντι της επέλασης των ιογενών καταστάσεων που τα επόμενα χρόνια θα πλήξουν την ανθρωπότητα, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να προφυλαχθούμε». «Η μετάλλαξη των ιών είναι ο μεγάλος κίνδυνος για την ανθρωπότητα», σημείωσε ο πνευμονολόγος.

Επιπρόσθετα σημείωσε πως «το εμβόλιο που πρέπει να κάνουμε όλοι είναι για τον πνευμονιόκοκκο», καθώς είπε «είναι πολύ σημαντικός ο εμβολιασμός». «Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι ομάδες οι οποίες σίγουρα πρέπει να προφυλαχθούν περισσότερο», τόνισε προσθέτοντας «ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ομάδων έχει εμβολιαστεί σύμφωνα με τα φετινά στατιστικά».

Τέλος όσον αφορά στο τηλέφωνο που έχει δοθεί από το υπουργείο Υγείας για τον κοροναϊό, ο κ. Βρουβάκης εκτίμησε πως «το υπουργείο έκανε ένα λάθος στο νούμερο». «Το νούμερο θα έπρεπε να ήταν κάτι απλό, ένα τετραψήφιο», κατέληξε.