Με στόχο την αποκλιµάκωση της έντασης που προκλήθηκε στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου µετά την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στην τοποθεσία Καράβας στον ∆ήµο ∆υτικής Λέσβου και στην τοποθεσία Κρητικού Λάκκος στη Χίο, η κυβέρνηση προχώρησε στην απόσυρση των δυνάµεων των ΜΑΤ από τα νησιά στη σκιά των πρωτοφανούς έντασης επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν εκεί τις προηγούµενες ηµέρες.

Περισσότεροι από 50 άνδρες της Αστυνοµίας τραυµατίστηκαν στα βίαια επεισόδια, ενώ το αποκορύφωµα των εντάσεων εκτυλίχθηκε σε ξενοδοχείο της Χίου, όπου µεµονωµένη µερίδα πολιτών εισέβαλαν στα δωµάτια στα οποία διέµεναν οι άνδρες των ΜΑΤ. Η απόφαση της κυβέρνησης να αποχωρήσουν οι ισχυρές αστυνοµικές δυνάµεις εντάσσεται στη γενικότερη πρόθεση να πέσουν οι τόνοι στα νησιά, στέλνοντας παράλληλα ηχηρό µήνυµα ότι ο κυβερνητικός σχεδιασµός για τη δηµιουργία κλειστών δοµών στις επιταγµένες περιοχές προχωρά χωρίς καθυστερήσεις.

Ακολουθεί δεύτερη φάση, που θα οδηγήσει και στο οριστικό «λουκέτο» της Μόριας και γενικότερα των προβληµατικών δοµών φιλοξενίας προσφύγων και µεταναστών επισηµαίνεται από αρµόδιες πηγές. Της τελικής απόσυρσης των δυνάµεων καταστολής από τα νησιά προηγήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίµου, στον απόηχο των εκτός ελέγχου επεισοδίων, παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και ανώτατων αξιωµατούχων της ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια στιγµή, στελέχη της Κατεχάκη εξήραν τους ψύχραιµους χειρισµούς των αστυνοµικών, τονίζοντας ότι από θαύµα δεν θρηνήσαµε θύµατα. Αναφορικά µε την έκρυθµη κατάσταση που επικράτησε τα τελευταία 24ωρα στα νησιά, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, επισήµανε ότι οι νησιώτες ξεσηκώθηκαν µε ψευδή στοιχεία, µε αποτέλεσµα να ενωθούν τα δύο άκρα, οι ακροδεξιοί και οι ακροαριστεροί.

Την ίδια στιγµή, ο πρωθυπουργός θέτει προ των ευθυνών τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών, ζητώντας αλληλεγγύη και σύνεση, µε στόχο την αποσυµφόρηση των νησιών. Στο ίδιο κλίµα, ο Νότης Μηταράκης, σε συνεδρίαση µε την ΚΕ∆Ε, ζήτησε από τους δηµάρχους να βάλουν πλάτη στα νησιά που έχουν επωµιστεί το βάρος της µεταναστευτικής κρίσης. Τη στιγµή µάλιστα που είδαν το φως της δηµοσιότητας ιδιωτικά βίντεο όπου ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, καταφέρεται µε πρωτοφανή χυδαιότητα εναντίον του πρωθυπουργού. «Από δω και πέρα, όταν θέλουµε στο µέλλον να αποδώσουµε σε κάποιον κάποια χαρακτηριστικά που συµπυκνώνουν µαζί τη γραφικότητα και την επικινδυνότητα, µαζί µε όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα χειρότερα χαρακτηριστικά του Ελληνα, θα λέµε ο Μουτζούρης», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΧΑΟΣ

Σύµφωνα µε την πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση, η λύση των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων δίνει τέλος στις άναρχες δοµές τύπου Μόριας, µε δεδοµένο ότι τα νέα κέντρα απέχουν του αστικού ιστού, περιορίζοντας την ανεξέλεγκτη δράση των µεταναστών µέσα και πέριξ των κέντρων και αποκαθιστώντας το αίσθηµα ασφαλείας των νησιωτών. Επιπλέον, η ελεγχόµενη φύση των νέων δοµών θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε όσους επιδιώκουν να προσεγγίσουν τα ελληνικά σύνορα, συνδυαστικά µε το νέο καθεστώς αυξηµένων επαναπροωθήσεων στην Τουρκία.

Μιλώντας στα «Παραπολιτικά», ο γενικός γραµµατέας υποδοχής αιτούντων άσυλο, Μάνος Λογοθέτης, επισηµαίνει ότι µέσα στους καλοκαιρινούς µήνες θα έχουν παραδοθεί οι νέες δοµές. «Επιδίωξή µας είναι να είναι έτοιµες οι νέες δοµές το συντοµότερο δυνατόν, εντός των καλοκαιρινών µηνών. Το χρονοδιάγραµµα που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση είναι εξάµηνο, προκειµένου να έχουν παραδοθεί οι νέες δοµές. Πρόκειται για ένα µεγάλο τεχνικό έργο, που πρέπει για το καλό της χώρας να είναι έτοιµο όσο ταχύτερα γίνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σχετικά µε την οριστική αναστολή λειτουργίας της «ζούγκλας» στη Μόρια, ο Μάνος Λογοθέτης λέει ότι «αµέσως µετά την κατασκευή των νέων κέντρων και την εκκίνηση της λειτουργίας τους, θα αρχίσει η αποσυµφόρηση των υφιστάµενων δοµών, που θα οδηγήσει σταδιακά στο οριστικό κλείσιµο της Μόριας. Θα υπάρξει ένα µεσοδιάστηµα που θα φιλοξενούνται παράλληλα αιτούντες άσυλο και στο νέο κέντρο και στη Μόρια, µέχρις ότου κλείσει. Αυτό το διάστηµα οριοθετείται σε ένα δεκαπενθήµερο», εξήγησε.

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΣΥΛΟΥ

Το «κλειδί» για την τακτοποίηση του αλαλούµ που επικρατεί στις διαδικασίες ταυτοποίησης είναι η επιτάχυνση χορήγησης ασύλου και επαναπροωθήσεων, που προχωρά γοργά, δεδοµένου ότι πλέον έχουν καθιερωθεί εβδοµαδιαία δροµολόγια επιστροφών προς την Τουρκία. «Σε βάθος χρόνου ο σχεδιασµός προβλέπει να πραγµατοποιούνται 200 επιστροφές την εβδοµάδα. Μπορεί ο στόχος να µην επιτυγχάνεται κάθε εβδοµάδα, δεδοµένου ότι θα έχουµε καλές και κακές εβδοµάδες.
Είναι διαφορετικό να εξετάζονται 100 αιτήσεις Αφγανών και 100 αιτήσεις Σύρων, καθώς η κάθε περίπτωση απαιτεί εξατοµικευµένη διερεύνηση» δηλώνει ο κ. Λογοθέτης στα «Παραπολιτικά».

Αναφορικά µε τον εξαντλητικό διάλογο που προηγήθηκε των επιτάξεων και τα επόµενα βήµατα, επισηµαίνει: «Οι τοπικοί παράγοντες εµµένουν σε µια στείρα άρνηση “να µη γίνει καµία δοµή και να εξαφανιστούν οι µετανάστες”. Το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση ευνοεί πρώτα απ’ όλα τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες. Θα έπρεπε να παρακαλούν για την άµεση εφαρµογή του. Αν δει κανείς τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου τις τελευταίες δέκα ώρες εντοπίζει αντιφάσεις».

Aρωγός στην εφαρµογή του σχεδιασµού στέκεται η µείωση των µεταναστευτικών ροών, µε τον Μάνο Λογοθέτη να δηλώνει πως είναι αποτέλεσµα της σκληρότερης στάσης της Ελλάδας και την κυβέρνηση να ευελπιστεί να συνεχιστεί η µείωση των ροών.

Τον Φεβρουάριο εισήλθαν στη χώρα 1.578 πρόσφυγες και µετανάστες, τον Ιανουάριο 3.136, σε αντίθεση µε το προηγούµενο διάστηµα, που πέρασαν τα θαλάσσια σύνορα 6.163 τον ∆εκέµβριο, 8.426 τον Νοέµβριο και 8.996 τον Οκτώβριο, µε αποκορύφωµα τον Σεπτέµβριο, που προσέγγισαν τα ελληνικά νησιά 10.551 πρόσφυγες και µετανάστες. «Παρά τα κενά και τις τεράστιες εκκρεµότητες που βρήκαµε, τρέχουµε δύο παράλληλες διαδικασίες, καθώς εξετάζουµε ταχύτερα τα αιτήµατα των νεοεισερχόµενων ατόµων και ταυτόχρονα των εκκρεµών αιτήσεων χορήγησης ασύλου από το παρελθόν», καταλήγει ο κ. Λογοθέτης.