Νέος γύρος έντασης έχει ξεσπάσει στις Καστανιές του Έβρου, μετά από μια ήρεμη ημέρα χθες.

Τα νέα επεισόδια στον Έβρο και συγκεκριμένα στις Καστανιές, ξεκίνησαν λίγο πριν τις 09.00, με εκατοντάδες μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν τον φράχτη και να μπουν στην Ελλάδα. Οι ελληνικές δυνάμεις, στρατιώτες και αστυνομικοί, δέχτηκαν βροχή από χημικά και δακρυγόνα, αλλά κατάφεραν να κρατήσουν τις θέσεις τους και να αποτρέψουν τις παράνομες εισόδους.

Οι εικόνες που έρχονται στο προσκήνιο, αποκαλύπτουν πως έπεσαν αυτά τα χημικά στο ελληνικό έδαφος. Το πλάνο απο ελληνικής πλευράς δείχνει την τουρκική αστυνομία να ρίχνει με πολλαπλούς εκτοξευτές (πολυβομβιδοβόλο ή κανονάκι) καπνογόνα και δακρυγόνα προς την ελληνική πλευρά. Όπως φαίνεται καθαρά πρόκειται για διμοιρία της τουρκικής αστυνομίας που βρίσκεται περίπου 40 μέτρα από τα σύνορα.

evrosepeisodia_synora2


Σημειώνεται πως οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού αμέσως εξαπλώθηκαν στον χώρο, ελέγχοντας κυρίως τα σημεία όπου υπάρχουν συρματοπλέγματα, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν απόπειρες παραβίασής τους.


Η ένταση κράτησε λίγα λεπτά με τους πρόσφυγες και μετανάστες να οπισθοχωρούν.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, έχουν γίνει 26.000 αποτροπές. 



Βίντεο ντοκουμέντο, που αποδεικνύει τις εκτιμήσεις για οργανωμένο σχέδιο της Άγκυρας στον Έβρο ήρθε στο φως της δημοσιότητας κατά τα επεισόδια στην περιοχή. Σε πλάνα του βίντεο διακρίνεται καθαρά τουρκική διμοιρία να βάλλει κατά της ελληνικής πλευράς στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Τα πλάνα που βιντεοσκοπήθηκαν από τα ελληνικά σύνορα δείχνουν την τουρκική αστυνομία να ρίχνει με πολλαπλούς εκτοξευτές (πολυβομβιδοβόλο ή κανονάκι) καπνογόνα και δακρυγόνα προς την ελληνική πλευρά. Όπως φαίνεται καθαρά πρόκειται για διμοιρία της τουρκικής αστυνομίας που βρίσκεται 40 μέτρα από τα σύνορα.

Όπως αποδεικνύεται, οι Τούρκοι όχι μόνο μεταφέρουν στα ελληνοτουρκικα σύνορα τους παράτυπους μετανάστες (στη συντριπτική τους πλειονότητα Αφγανοί και Ιρακινοί, και όχι Σύροι) αλλά συμμετέχουν και ενεργά στα επεισόδια.