Συντονισμένη και κατευθυνόμενη από τις υπηρεσίες της Αγκυρας χαρακτηρίζεται από την ελληνική διπλωματία η προώθηση καραβανιών προσφύγων, με σκοπό να κινηθούν προς την Ευρώπη, διαμέσου της Ελλάδας, το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι πρώτες πληροφορίες φέρεται ότι περιήλθαν σε γνώση της ΕΥΠ στα μέσα Αυγούστου, όταν εντοπίστηκαν διαδοχικά τρεις ομάδες 247 λαθρομεταναστών, οι οποίες είχαν καταφθάσει σε απόσταση ωρών μεταξύ τους στον Πίσω Γυαλό των Κυθήρων, ενώ είχαν προηγηθεί οι αποκαλύψεις για την αιφνίδια εμφάνιση ακόμα 38 μεταναστών σε νησίδα του ποταμού Εβρου.

Η αυξημένη δραστηριότητα σήμανε συναγερμό στις δυνάμεις ασφαλείας, με αποτέλεσμα στις 18 Αυγούστου να συλληφθούν έξι διακινητές σε Ορεστιάδα, Ροδόπη και Ξάνθη, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», διαπιστώθηκε ότι «συνδέονταν» με τις περιπτώσεις των Κυθήρων. Το κουβάρι των εξελίξεων ξετυλίχτηκε γρήγορα, καθώς «διασταυρώθηκαν» 10-15 νέα παρέβρια περάσματα στα χωριά Πετράδες, Ισαάκιο, Πύθιο και μεταξύ Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας.

Νέες αφετηρίες

Πλέον εντοπίζονται και νέες αφετηρίες στην τουρκική ενδοχώρα. Η πρώτη είναι στη βόρεια πλευρά της αχανούς Κωνσταντινούπολης «των 17 εκατομμυρίων κατοίκων και των 2,7 εκατομμυρίων προσφύγων» , όπως έλεγε πρόσφατα ο δήμαρχος της πόλης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Εκεί φαίνεται ότι έχουν δημιουργηθεί κρυφοί καταυλισμοί σε περιοχές όπως η Γενί Μποσνά και το «γκετοποιημένο» Ταρλάμπασι, ενώ πολυάριθμα «στρατόπεδα» υπάρχουν στην Κιουτάχεια, το Ιντλίμπ, το Αζάζ, τη Μαλάτεια και, στη Νοτιοανατολική Τουρκία, στο Γκαζιαντέπ, σημεία στα οποία καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα.

Σε σχέση με όσα συνέβησαν τον Φεβρουάριο του 2020, αυτή τη φορά οι μετανάστες δεν προχωρούν μαζικά προς τα σύνορα, αλλά σε ομάδες των 50-70 ατόμων, με επικεφαλής που προφανώς συνεννοούνται μεταξύ τους, αφού στο τέλος συναντώνται είτε στην απέναντι πλευρά των Καστανιών, στο «τόξο» Ιπσάλα, Παζαρκουλέ, Ζαλούφι και Αδριανούπολη, είτε στα τουρκικά παράλια καθ’ όλο το μήκος του Ανατολικού Αιγαίου.

Εποπτεία

Πέρα από το πλέγμα πληροφοριών για το τι συμβαίνει στην Τουρκία, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, χρησιμοποιώντας το τελευταίο διάστημα το πρωτοπόρο σύστημα Reaction, με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), τα οποία λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη, πετυχαίνει όχι μόνο να εντοπίζει και να βιντεοσκοπεί τους παρανόμως εισελθόντες στην επικράτεια, αλλά και να «αντιλαμβάνεται» τις μεθόδους τους.

Μέρος των δυνατοτήτων του Reaction παρουσίασε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός, Ν. Μηταράκης, στον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, με την προβολή σχετικού βίντεο, ενώ την περασμένη Τετάρτη συνελήφθησαν στην Ξάνθη επτά διακινητές, έχοντας νωρίτερα εντοπιστεί από τα drones να προσπαθούν να περάσουν λαθρομετανάστες στο ελληνικό έδαφος. Βάσει των έως τώρα στοιχείων δεν προκύπτει ότι ο μηχανισμός της γείτονος προχώρησε στο επόμενο επίπεδο, της συγκέντρωσης των ενδιαφερόμενων για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Μέσω διαδικτύου

Οι «διοργανωτές» περιορίζονται στο κάλεσμα μέσω Διαδικτύου, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι διαθέτουν επαφές με ευρωπαϊκά και διεθνή ΜΜΕ, διακινώντας τις πρωτοβουλίες τους μέσω αυτών, οι οποίες κατόπιν αναπαράγονται από τον τουρκικό Τύπο. Παρά ταύτα, όμως, οι προσπάθειες προσφύγων να περάσουν στην Ελλάδα συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, της χαμηλής στάθμης του νερού στον Εβρο και της πολιτικής ρευστότητας στη γειτονική Ιταλία, ημερησίως διαπιστώνεται ότι 2.500-3.000 άτομα εισέρχονται με τελικό προορισμό την Ιταλία, τα ελληνικά νησιά και τελευταίως τα ακρωτήρια της Νότιας Πελοποννήσου.

Ο «πονοκέφαλος» των Ελλήνων επιτελών της δημόσιας ασφάλειας εστιάζεται και στο οξύ πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην Τουρκία, όπου και εκεί θα διεξαχθούν εκλογές (προεδρικές) τον Ιούνιο του 2023. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτίθενται με σφοδρότητα κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας τον Ερντογάν ότι «περιορίζεται στα λόγια, χωρίς να προχωρά σε έργα». Το κλίμα οξύνεται και η Ελλάδα μπαίνει ψηλά στην ατζέντα μιας «θερμής» αντιπαράθεσης.

Απειλές

Επειτα από την ευθεία προειδοποίηση του κ. Μητσοτάκη προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν («νταηλίκια γιοκ») και τις απειλές του δεύτερου ότι «θα έρθουμε νύχτα..», ο πρωθυπουργός από το Παρίσι απάντησε πως «τους περιμένουμε με το φως της ημέρας, εκεί που φαίνεται ποιος έχει μαζί του το Διεθνές Δίκαιο». Η ξεκάθαρη όσο και αποφασιστική τοποθέτηση προκάλεσε επιπλέον ένταση στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία δήλωσε διά του υπουργού Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, πως «εμείς αποφασίζουμε πότε και πού θα πάμε...». Ωστόσο, το ενδεχόμενο να υπάρξουν συναντήσεις Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων στην επικείμενη ετήσια σύνοδο του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη εντός του Σεπτεμβρίου δεν αποκλείστηκε κάθετα από την Αγκυρα.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 17 Σεπτεμβρίου 2022.