Συγκεκριμένα, διοργανώθηκε μεγάλη συνάντηση εκπροσώπων της ομογένειας της Νοτίου Αμερικής στο κτήριο της Ένωσης Πελοποννησίων στο Μπουένος Άϊρες, με ευκαιρία την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Χρυσουλάκη στην ομογένεια της Αργεντινής, από 29 Φεβρουαρίου μέχρι 2 Μαρτίου, για την ενθρόνιση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Μπουένος Άιρες και Εξάρχου Νοτίου Αμερικής, κ.κ. Ιωσήφ.

Στη συνάντηση, ο κ. Χρυσουλάκης είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους από τις δώδεκα ελληνικές κοινότητες της Βραζιλίας, τις δεκαπέντε της Αργεντινής και τις οκτώ της Χιλής. Με πρόταση του Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού, υιοθετήθηκε ομόφωνο ψήφισμα στήριξης της μητέρας πατρίδας απέναντι στην ασύμμετρη απειλή από την πρόσφατη μεταναστευτική κρίση που δημιούργησε η Τουρκία στα σύνορα του Έβρου.

Νέες δράσεις της ΓΓΑΕ με τον οργανωμένο Ελληνισμό της Νότιας Αμερικής

Προς μεγάλη ικανοποίηση της οργανωμένης ομογένειας, ο Γενικός Γραμματέας παρουσίασε το πρόγραμμα δράσεων που έχει ξεκινήσει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. Οι εκπρόσωποι των ομογενών διαπίστωσαν τις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης κοινών προγραμμάτων προς όφελος του Ελληνισμού στη Νότια Αμερική. Μάλιστα επεσήμαναν την ταύτιση σημαντικών τους αιτημάτων με όσα η ΓΓΑΕ έχει στοχεύσει στο πλαίσιο του προγραμματισμού της.

Στα σημαντικότερα θέματα, που προωθούνται άμεσα από πλευράς ΓΓΑΕ, εντάσσονται η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας μέσω διαδικτύου, η προώθηση της ελληνικής παράδοσης και η διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων. Παρουσιάστηκε επίσης το πλαίσιο των νέων προγραμμάτων φιλοξενίας και γνωριμίας με τον Ελληνικό πολιτισμό, που η ΓΓΑΕ διοργανώνει προς όφελος των Ελληνοπαίδων της ομογένειας, στην Ελλάδα. Συμφωνήθηκε ακόμη να ξεκινήσουν δράσεις σύσφιξης των σχέσεων με τους ομογενείς της Νοτίου Αμερικής, ενώ ο Γενικός Γραμματέας ανέλυσε και το θέμα της ψήφου των αποδήμων. Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων μίλησε στους ομογενειακούς συλλόγους ο βουλευτής κ. Μ. Χαρακόπουλος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες κ.κ. Ιωσήφ και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αργεντινή, κ. Δημήτριος Ζεβελάκης, ήσαν παρόντες στις συναντήσεις συνεργασίας του Γενικού Γραμματέα, ενώ ειδικά στη συνάντηση με τις ομογενειακές οργανώσεις παρευρέθηκε και η τριμελής επιτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου, αποτελούμενη από τους βουλευτές κ. Μ. Χαρακόπουλο, κ. Δ. Χατζηδάκη και κ. Δ. Βαγενά.

Δυνατότητες συνδιοργάνωσης εκδηλώσεων για τον Ελληνικό πολιτισμό στην Αργεντινή

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Γενικός Γραμματέας Χρυσουλάκης συναντήθηκε με τον Ελληνικής καταγωγής Υπουργό Δημοσίων Έργων της Αργεντινής, κ. Gabriel Katopodis, με τον ελληνικής καταγωγής βουλευτή, κ. Ανδρέα Ζώτο, μέλος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) παρουσία και του Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες κ.κ. Ιωσήφ, με εκπροσώπους της Συνέλευσης για θέματα κοινοτήτων της Αυτόνομης Πόλης του Μπουένος Άιρες, καθώς και με την κα Mercedes Barbara, Γενική Διευθύντρια των Κοινοτήτων της Αυτόνομης Πόλης του Μπουένος Άιρες, και την κα Pamela Malewicz, Γενική Γραμματέα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τις οποίες ενημέρωσε για τα πρόσφατα γεγονότα στο μεταναστευτικό στην Ελλάδα. Επίσης, συζήτησε τη διοργάνωση κοινής εκδήλωσης στην Αργεντινή για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού, στην οποία θα συμμετέχει ενεργά και η ελληνική ομογένεια.

Σημαντική και η επίσκεψη στο Ελληνικό Γυμνάσιο/Λύκειο «Αθηναγόρας», το οποίο είναι δημιούργημα του Μητροπολίτη πρώην Μπουένος Άιρες, κυρού Γενναδίου Χρυσουλάκη. Ο Γενικός Γραμματέας ενημερώθηκε από τους δασκάλους και διευθυντές του ελληνικού Δημοτικού/Νηπιαγωγείου της ελληνικής κοινότητας. Και τα δύο αυτά ιδρύματα συμβάλλουν σημαντικά για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, της παράδοσης και του πολιτισμού μας.

Στο περιθώριο της επίσκεψης στο Μπουένος Άιρες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Β. Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, για τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με την Αρχιεπισκοπή Β. Αμερικής, ενώ ανάλογη διερεύνηση πιθανής συνεργασίας έγινε και με εκπρόσωπο του Ιδρύματος Τσάκος της Ουρουγουάης. Ο Γενικός Γραμματέας παραχώρησε επίσης συνέντευξη στο ομογενειακό ραδιόφωνο «La voz de Grecia», το οποίο εκπέμπει διαδικτυακά σε Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Χιλή, Βενεζουέλα, Περού και Βολιβία.

Νέα γενιά ιεραρχών στη διακονία του Ελληνορθόδοξου πολιτισμού στη Νότια Αμερική

Ο Γενικός Γραμματέας Χρυσουλάκης, ο οποίος συνδέεται με στενή φιλία με τον νέο Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες, κ.κ. Ιωσήφ, παραβρέθηκε μετά από πρόσκλησή του, στην τελετή της ενθρόνισής του μαζί με την αντιπροσωπεία του ελληνικού κοινοβουλίου. Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωσήφ είναι ο νέος επίσκοπος των περισσότερων από τα κράτη της Νοτίου Αμερικής. Στην τελετή παραβρέθηκαν, επίσης, ο ελληνικής καταγωγής Υπουργός Δημοσίων Έργων της Αργεντινής κ. Γκαμπριέλ Κατωπόδης, οι βουλευτές κ.κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Διονύσης Χατζηδάκης και Δημήτριος Βαγενάς, μητροπολίτες από την ελλαδική εκκλησία και αυτοκέφαλες εκκλησίες, εκπρόσωποι διπλωματικών αρχών, ομογενειακών σωματείων και πλήθος ομογενών της Λατινικής Αμερικής.

Στην ενθρόνιση παραβρέθηκαν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου Αμερικής, Ελπιδοφόρος, και πλήθος επισκόπων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Ιδιαίτερα συγκινημένος, ο Σεβασμιώτατος Ιωσήφ αναφέρθηκε στον πνευματικό του πατέρα, τον Μητροπολίτη πρώην Μπουένος Άιρες, κυρό Γεννάδιο Χρυσουλάκη, ο οποίος τον χειροτόνησε Διάκονο. Ενώ αναφερόμενος στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα στην τελετή ενθρόνισης επεσήμανε «...Και δεν είναι τυχαίο, νομίζω, ότι μεταξύ μας σήμερα βρίσκεται τιμώντας μας με την παρουσία του, ο κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας του Ελληνισμού της Διασποράς. Η παρουσία σας αυτή τη στιγμή είναι κάτι περισσότερο από συμβολική....Η παρουσία σας ανάμεσα σε εμάς μας τιμά και ταυτόχρονα μας δίνει το θάρρος να προχωρήσουμε γνωρίζοντας ότι η Μητέρα Πατρίδα Ελλάδα αγκαλιάζει πάντα τα τέκνα της πέρα από τα γεωγραφικά τους όρια, διότι η Ελλάδα, σε όλη την έκταση της πνευματικής και πολιτιστικής της παράδοσης, δεν έχει όρια που να την οριοθετούν: η οικουμενικότητά της είναι η ουσία

που στηρίζει όρθιο τον δυτικό πολιτισμό και την ανθρωπότητα. Δίχως αυτήν είμαι πεπεισμένος ότι σήμερα δεν θα υπήρχε πολιτισμός, όπως τον γνωρίζουμε…». Ο Γενικός Γραμματέας Χρυσουλάκης, στη βαθύτατα εκκλησιαστική προσφώνησή του, επεσήμανε τις μεγάλες αρετές του νέου ιεράρχη, ο οποίος έχει ήδη κερδίσει την αγάπη του κόσμου.