Να μην υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τον κοροναϊό, παρότρυνε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο «London School of Economics», καθώς υπάρχει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας που κάνει ενδελεχή καταγραφή των πιθανών κρουσμάτων, δηλαδή όλων όσοι ήρθαν σε επαφή με τα αρχικά κρούσματα.

«Να περιμένουμε λίγο τις πλήρεις ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ κάνουν πολλή καλή δουλειά για να ξέρουμε τις πιθανές επιπτώσεις της πιθανής διασποράς στην περιοχή και να πράξουμε αναλόγως» είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι αναμενόμενο από τη στιγμή που υπάρχουν 31 κρούσματα, πως θα υπάρχουν περισσότερα. Το θέμα είναι πόσα περισσότερα και με τι ρυθμό αύξησης» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ίδιο, θα έπρεπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τα κράτη μέλη να είχε ορίσει έναν συντονιστή που θα συντόνιζε τις δράσεις της Ευρώπης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Μόσιαλος ανέφερε επίσης ότι είναι πιθανό να νοσήσει το 5%-10% του πληθυσμού. Όπως τόνισε, δεν υπάρχουν ωστόσο ακριβή στοιχεία σχετικά με τη θνησιμότητα, διότι η καταγραφή εξελίσσεται, δηλαδή γνωρίζουμε τον αριθμό των θανάτων στις χώρες όπου υπάρχει επίπτωση, όμως όχι τον αριθμό των κρουσμάτων.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η θνητότητα δε θα είναι πολύ μεγάλη και δε θα είναι απειλητική. Ωστόσο τόνισε πως η θνητότητα είναι αρκετά μεγάλη στις ευπαθείς ομάδες, όπου πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.

Θα δοκιμαστεί εμβόλιο

Σχετικά με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ανέφερε πως δεν πρόκειται να δοθεί εμβόλιο στην κυκλοφορία εάν οι αρχές που διαχειρίζονται τη διακίνηση των εμβολίων δεν είναι 100% σίγουροι πως είναι ένα ασφαλές εμβόλιο. Συνήθως παίρνει 1-2 χρόνια ωστόσο επειδή υπάρχει μεγάλη χρηματοδότηση έχει ανακαλυφθεί ένα εμβόλιο αλλά είναι σε ερευνητική διαδικασία.

«Έχει ήδη παραχθεί ένα αλλά αναμένεται να δοκιμαστεί, για να δούμε αν είναι ασφαλές. Ίσως σε έναν χρόνο να είναι έτοιμο. Δε θα μας βοηθήσει πολύ το εμβόλιο τους επόμενους μήνες αλλά δε μας βοηθήσει αν υπάρχει δεύτερη φάση» κατέληξε.