Θολό παραμένει το σκηνικό για τη διαχείριση των προβλημάτων που αναφύονται στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους με απόφαση της πολιτείας, λόγω κοροναϊού.

Στον αέρα 4 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, καθώς δεν υπάρχει δίχτυ προστασίας για τις επιπτώσεις του κοροναϊού στους μισθούς και στις άδειες.

Στις συσκέψεις των υπουργείων με τους αρμόδιους φορείς εξετάζονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια για το μισθολογικό και τα εργασιακά, αλλά το τοπίο παραμένει θολό.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ανέφερε πως το τραπέζι υπάρχει σενάριο για επίδομα 718 ευρώ για 45 ημέρες για εργαζόμενους επιχειρήσεων πουν κλείνουν με κρατική εντολή.

Εν τω μεταξύ έντονος είναι ο προβληματισμός στον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς υπάρχει φόβος για απώλειες θέσεων εργασίας και κλείσιμο επιχειρήσεων.


Στην έκδοση νέας πράξης νομοθετικού περιεχομένου ή εγκυκλίων, όπου αυτό είναι εφικτό, με μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κορωνοϊό, αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η κυβέρνηση.


Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του Υπ. Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, κλπ). Έπειτα, ο Υπ. Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των σχολείων, των πανεπιστημίων και των φροντιστηρίων της χώρας από σήμερα έως τις 22 Μαρτίου.

Ακολούθησε, στη συνέχεια, διυπουργική σύσκεψη μεταξύ του ΥΠΟΙΚ, Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπ. Εργασίας και του Υπ. Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Στη σύσκεψη αυτή συμφωνήθηκε πως :

*Το Κράτος θα συνδράμει και θα στηρίξει επιχειρήσεις, εργαζόμενους και θέσεις εργασίας και γι’ αυτό θα ανακοινωθούν σχετικά μέτρα, επιπροσθέτως εκείνων που έχουν ανακοινωθεί για συγκεκριμένες περιοχές.

* Θα διευκολυνθούν εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα , οι οποίοι έχουν παιδιά ηλικίας έως 15 ετών.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως τα μέτρα τα οποία, μεταξύ άλλων εξετάζονται είναι :

· Καταβολή αμοιβών στους εργαζομένους από τους εργοδότες τους σε περίπτωση οικειοθελούς (δηλ. με απόφαση των ίδιων των εργοδοτών) κλεισίματος της επιχείρησης τους (όπως προβλέπει το άρθρο 657 του Αστικού Κώδικα)

· Καταβολή αμοιβών στους εργαζομένους από το κράτος σε περίπτωση που κλείσουν επιχειρήσεις με "διοικητική πράξη" δηλαδή με απόφαση της κυβέρνησης

· Αδειοδότηση μετά αποδοχών και χωρίς χρήση όλης της κανονικής άδειας σε ένα από τους δύο εργαζομένους γονείς, εφόσον το ζητήσει ο ίδιος ο γονέας (λόγω του κλεισίματος των σχολείων έως 22/3)

· Ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών των μη μισθωτών (επαγγελματιών, αυταπασχολούμενων, αγροτών) των πληττόμενων περιοχών (σ.σ. νομοί Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου) σε έως 36 δόσεις.

· Παράταση τριών μηνών στην καταβολή των προνοιακών-αναπηρικών επιδομάτων στους δικαιούχους των οποίων εκκρεμεί η πιστοποίηση της αναπηρίας τους

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως οι όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης θα "κλειδώσουν" μετά το προσεχές Eurogroup της 16ης Μαρτίου.

Σημειώνεται πως ήδη ο Γ. Βρούτσης έχει ανακοινώσει τα ακόλουθα μέτρα για τις επιχειρήσεις που έχει πληγεί σημαντικά ο τζίρος τους –λόγω των επιπτώσεων του κοροναϊού- αλλά δεν έχουν κλείσει :

* Αναστολή των υποχρεώσεων του εργοδότη προς το σύστημα "Εργάνη".

* Δυνατότητα εξ’ αποστάσεως παροχή και εργασίας (τηλεργασία) από τους υπαλλήλους μίας εταιρείας

* Τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των εισφορών (τρεχουσών, δόσης ρύθμισης) που πρέπει να πληρωθούν έως 31/3.

Επίσης, ο ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταϊκούρας έχει ανακοινώσει επιπλέον παρεμβάσεις και συγκεκριμένα :

* Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

* Αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

* Δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, των τραπεζών αναφορικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές και του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Να σημειωθεί ότι σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνονται προβλέψεις για άδειες ειδικού σκοπού ή εκ περιτροπής ωράριο εργασίας των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στις περιπτώσεις που εργάζονται και οι δύο γονείς και έχουν παιδιά έως 15 ετών. Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι οικογένειες στην φύλαξη και φροντίδα των παιδιών ύστερα από την απόφαση κλεισίματος όλων των εκπαιδευτικών μονάδων για 14 ημέρες.

Ολονύκτιες συσκέψεις για τον κορωνοϊό- Οι αποφάσεις για τους εργαζόμενους γονείς

Οι συσκέψεις στα αρμόδια υπουργεία, Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ και οι διατάξεις γράφονταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα και οι αποφάσεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

Η πρώτη αφορά γονείς που δουλεύουν και οι δύο στον δημόσιο τομέα. Θα δίνεται η δυνατότητα να δουλεύουν εκ περιτροπής μέσα στην ημέρα, σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες τους, χωρίς να απαιτείται η χρήση άδειας. Εναλλακτικά θα υπάρχει η δυνατότητα ο ένας εκ των δύο να κάνει χρήση ειδικής άδειας, που αναμένεται να προβλέπεται ως ειδικό καθεστώς στην ΠΝΠ και θα χρησιμοποιείται και ένα μέρος, αναλογικά, της κανονικής άδειας. Κυβερνητικό στέλεχος ξεκαθάριζε πάντως ότι «έχουμε ανάγκη σε μια τέτοια κρίση από ένα ισχυρό δημόσιο και σε κάθε περίπτωση όλες οι υπηρεσίες θα δουλέψουν στο έπακρο για την αντιμετώπιση της».

Η δεύτερη κατηγορία αφορά οικογένειες όπου ο ένας γονέας δουλεύει στο δημόσιο και ο άλλος στον ιδιωτικό τομέα. Ήδη παρέχεται η δυνατότητα της εργασίας από το σπίτι ή της τηλεργασίας, όταν, όμως, αυτό δεν είναι δυνατόν θα ισχύσει ένα παρόμοιο καθεστώς με την προηγούμενη περίπτωση. Θα μπορεί ένας ιδιωτικός υπάλληλος, σε συνεννόηση με την επιχείρηση να εργάζεται ένα μέρος του ωραρίου που κρίνεται απαραίτητο και όταν θα βρίσκεται σπίτι θα εργάζεται αυτός που είναι στο δημόσιο. Για την διαμόρφωση της εκ περιτροπής εργασίας των δύο αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει προτεραιότητα η ιδιωτική επιχείρηση.

Η τρίτη κατηγορία αφορά γονείς που εργάζονται και οι δύο στον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτή την περίπτωση είτε θα ακολουθηθεί το παράδειγμα του δημοσίου, εφόσον υπάρχουν τα περιθώρια συνεννόησης των επιχειρήσεων, είτε θα χορηγείται παρόμοια ειδική άδεια. Υπήρξε ένα πρόβλημα με τις εισφορές στην περίπτωση νέας ειδικής άδειας στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών είναι διατεθειμένο να καλύψει αυτό το κόστος προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά το μοντέλο διευκόλυνσης των γονέων που σχεδιάζεται.
Ανακοινώνεται τρίμηνη άδεια για τα μέλη των ΚΕΠΑ

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, σήμερα, θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας ότι θα δοθεί τρίμηνη άδεια στα μέλη των ΚΕΠΑ (κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας) και θα υπάρξει ανάλογη επέκταση των επιδομάτων στους δικαιούχους χωρίς να χρειαστεί η επανεξέταση τους.

Είναι δεδομένο ότι πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση και πολύπειρα στελέχη που έχουν ζήσει σε θέσεις ευθύνης την περίοδο της κρίσης μιλούσαν για «μεγαλύτερες δυσκολίες και πιο σύνθετες ασκήσεις από την δύσκολη περίοδο των μνημονίων, καθώς κινούμαστε σε αχαρτογράφητα, παγκοσμίως, νερά».

Συσκέψεις υπουργείων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού

Σήμερα έχουν προγραμματιστεί στο υπουργείο Οικονομικών νέες συσκέψεις με τους παραγωγικούς φορείς, τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Θα συζητηθούν οι επιπτώσεις στην οικονομία και τα μέτρα στήριξης που απαιτούνται για την στήριξη των επιχειρήσεων. Επίσης, απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα των δασκάλων και των καθηγητών στο δημόσιο, αλλά, κυρίως, των χιλιάδων εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια που θα παραμείνουν κλειστά και θα υπάρχει πρόβλημα με τις πληρωμές τους, καθώς, οι περισσότεροι πληρώνονται με τις ώρες των μαθημάτων που κάνουν μηνιαίως.

«Μπαίνουμε σε μια δύσκολη περίοδο που θα έχει συνέπειες», σημείωνε στο iefimerida.gr στέλεχος της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι γίνεται κάθε προσπάθεια να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό και το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εξεταστεί όλα τα πιθανά σενάρια, ακόμα και το ενδεχόμενο τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά για τους επόμενους δύο μήνες, εφόσον κριθεί απαραίτητο από την επιστημονική κοινότητα.

Ο Μητσοτάκης αποφασίζει για το τελικό περιεχόμενο των ανακοινώσεων

Στον πρωινό καφέ του Μεγάρου Μαξίμου θα συζητηθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις υπό το πρίσμα και της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην οποία συμμετείχε χθες ο Πρωθυπουργός και θα αποφασιστεί το τελικό περιεχόμενο των ανακοινώσεων που θα κάνει για τα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης του κορωνοϊού, την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών.

Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στους ομολόγους του, τόνισε ότι «Είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται». Ζήτησε επίσης την ενίσχυση του συστήματος υγείας των κρατών μελών σε μέσα και προσωπικό. 'Έθεσε παράλληλα το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται, σημειώνοντας ότι «το κόστος των μέτρων αυτών πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όπως η Ελλάδα».