Τα συμπτώματα γρίπης και κορονοϊού είναι σχεδόν κοινά δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο Θάνος Δημόπουλος, καθηγητής ιατρικής σχολής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Για την ατομική ευθύνη του καθενός ο κ. Δημόπουλος είπε:
Όταν γνωρίζουμε ότι ο ουσιαστικότερος τρόπος για να επιβραδύνουμε την επέκταση του Covid-19 είναι η εθελοντική απομόνωση, τα εθελοντικά μέτρα προστασίας, η ενσυνείδητη προσπάθεια να αποφεύγουμε να αγκαλιάζουμε, να φιλάμε τους γύρω μας, να κρατούμε όρους υγιεινής, να φορούμε μάσκα μόνο όταν έχουμε συμπτώματα με το αναπνευστικό και όχι γενικά να κυκλοφορούμε με μάσκα, όλα αυτά είναι μέτρα των οποίων η αποτελεσματικότητα θα κριθεί από το πόσο πιστά θα τα κρατήσει ο καθένας από εμάς.

« Δυστυχώς δεν μπορεί κανείς βάσει των συμπτωμάτων να διαφοροποιήσει τον κορονοϊό από το κοινό κρυολόγημα και από τον ιό της γρίπης. Στηριζόμασταν μέχρι πρόσφατα στο ιστορικό ταξιδιού από χώρα ύποπτη, τώρα έχουμε χαλαρώσει και στηριζόμαστε στο ιστορικό ταξιδιού. Με αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων όμως που προκύπτουν στην κοινότητα, χωρίς να συνδέονται με ταξίδι τους ή εμμέσως με κάποιο άτομο που έχει ταξιδέψει, φοβάμαι ότι πλέον θα έχουμε το θέμα του ελεγχου σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό και για αυτό θα χρειαστεί να εχουμε περισσότερα εργαστήρια να κάνουν τον έλεγχο αυτό και να δίνουν τα αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα έχουμε αυξανόμενο αριθμό αιτήσεων για να ελέγξουμε παραπάνω άτομα»

Ερωτηθείς ποια είναι τα συμπτώματα που θα μας κάνουν να απευθυνθούμε στα νοσοκομεία

«Άμα βλέπουμε ότι έχουμε πυρετό πολύ υψηλό ο οποίος κρατάει μέρες, έχουμε βήχα ξηρό ο οποίος επιδεινώνεται και το σημαντικότερο, έχουμε δυσκολία στην ανάσα, δύσπνοια δηλαδή, αυτά είναι ενδεικτικά ότι πιθανώς οργανώνεται πνευμονία και θα πρέπει να αντιμετωπιστούμε σε νοσοκομείο»

Ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι θα ολοκληρωθεί ο κύκλος της επιδημίας

«Η ελπίδα είναι ότι μες το Μάιο θα έχουμε ύφεση του φαινομένου με την προϋπόθεση ότι θα κρατάμε τα μέτρα της μείωσης μεταδοτικότητας όσο γίνεται πιο αυστηρά και βεβαίως με την βελτίωση του καιρού θα είναι πιο περισσότερος πολύς κόσμος έξω και επομένως αυτό θα βοηθήσει»