Ιδιαίτερος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στο υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη του κοροναϊού καθώς ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τριψήφιο νούμερο, αφού, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, λίγες ώρες μετά τον πρώτο θάνατο στην Ελλάδα, ανέρχονται πλέον σε 117.

Το τελευταίο 24ώρο επιβεβαιώθηκαν συνολικά 18 νέα κρούσματα, σε διάφορες περιοχές της χώρας, πολλά εκ των οποίων σχετίζονται με ήδη ασθενείς.
Συνολικά 107 από τα κρούσματα είναι γνωστής προέλευσης. 82 είναι άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό και 25 οι επαφές τους.

Ωστόσο, το γεγονός που προξενεί την μεγαλύτερη ανησυχία είναι πως συνολικά 10 κρούσματα αναφέρονται ως «ορφανά», καθώς δεν υπάρχει προφανής σύνδεση τους με κάποιον άλλον ασθενή ή με ταξίδια και δραστηριότητες που θα δικαιολογούσαν την ύπαρξη του ιού στους εν λόγω ασθενείς.

Σύμφωνα με όσα λένε έμπειροι λοιμωξιολόγοι, αυτό σημαίνει πως πλέον, και από αυτό το σημείο και στο εξής, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται εντός της χώρας αφού υπάρχουν φορείς του ιού οι οποίοι δεν έχουν πραγματοποιήσει κάποιο ταξίδι σε χώρα του εξωτερικού. Με πιο απλά λόγια, ο ιός πλέον υπάρχει και εξαπλώνεται στην Ελλάδα.

Υπάρχουν επίσης 15 πιθανά κρούσματα, για τα οποία ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Συνολικά, 34 κρούσματα νοσηλεύονται, με τρεις να είναι πιο σοβαρά και να βρίσκονται σε ΜΕΘ.

Τα περισσότερα θετικά κρούσματα στην χώρα μας εντοπίζονται πλέον στην περιοχή της Αττικής, όπως επισήμανε στην επίσημη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Η ευχάριστη είδηση είναι πως σήμερα έλαβε εξιτήριο η μητέρα και το παιδί της που νοσηλεύονταν στη Θεσσαλονίκη.

Τα νέα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης

Εντωμεταξύ, εντείνεται η ανησυχία για την εξάπλωση του κοροναϊού, μετά το θάνατο ενός ασθενή και τον εντοπισμό 18 νέων κρουσμάτων σε μία μέρα, ενώ σε εξέλιξη είναι η διερεύνηση για άλλα 15.

Μετά την αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, λαμβάνονται πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού πράγμα που αποτελεί και τον υπ΄ αριθμόν ένα στόχο του Υπουργείου Υγείας. 

Όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόρδας κλείνουν από την Παρασκευή και για δύο εβδομάδες: τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια, τα κέντρα διασκέδασης και άλλοι χώροι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ιδιωτικών και δημοσίων.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν κλείσει για δύο εβδομάδες όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων, ενώ στο πλαίσιο των νέων μέτρων «ρολά κατεβάζουν» για δύο εβδομάδες και όλοι οι παιδότοποι.