«Πρέπει να κλείσουν οι καφετέριες. Όλοι πρέπει να αντιληφθούν πως τα παιδιά δεν είναι σε διακοπές» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο ο πνευμονολόγος και διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής «Ανάσα» στο Metropolitan, Ελευθέριος Βρουβάκης.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με τα μέτρα τα οποία πάρθηκαν από την κυβέρνηση, ο κ. Βρουβάκης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει αντιδράσει σωστά, έχει πάει βήμα-βήμα χωρίς να προκαλέσει πανικό».

«Υπάρχει ενημέρωση και τα αποτελέσματα φαίνονται καθημερινά, με την έννοια ότι έχουμε τα συγκριτικά μεγέθη της Ιταλίας που εκεί το φαινόμενο υποτιμήθηκε και αυτή τη στιγμή η κατάσταση ουσιαστικά είναι ανεξέλεγκτη. Θεωρώ ότι η αντίδραση ήταν και σωστή και άμεση», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Την ίδια στιγμή τόνισε ότι ο «κόσμος πρέπει να συμμορφώνεται απόλυτα με τις οδηγίες». «Υπάρχουν ομάδες οι οποίες δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο, ενημερώνουν σωστά και υπεύθυνα», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «λαμβάνονται τα μέτρα όπως πρέπει να ληφθούν».

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι «θα πρέπει να κλείσουν και οι καφετέριες με την έννοια ότι τα παιδιά θεωρούν ότι βρίσκονται σε καιρό διακοπών». «Τα παιδιά μπορεί να περάσουν κάτι σαν μια ήπια γριπώδη συνδρομή η οποία όμως όταν μεταφέρεται στο σπίτι που υπάρχουν ασθενείς με συννοσηρότητες, με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, με χρόνιες παθήσεις εκεί όντως μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα και βέβαια αυτόν ακριβώς τον πληθυσμό πρέπει εμείς να τον προφυλάξουμε», επισήμανε ο κ. Βρουβάκης.

Επιπρόσθετα ο πνευμονολόγος εκτίμησε ότι «το επόμενο βήμα πρέπει να είναι το κλείσιμο κυρίως σε χώρους συνάθροισης νεολαίας με την έννοια ότι τα παιδιά θεωρούν ότι βρίσκονται σε μια διαδικασία διακοπών και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο τον επιδημιολογικό εξάπλωσης του κοροναϊου».
«Εδώ με τη συνεχή ενημέρωση, με την καταγραφή μηνυμάτων, με τα ΜΜΕ με όλα αυτά τα οποία γίνονται πλέον ο κόσμος το έχει καταλάβει, έχει περιοριστεί, έχει αυτοπεριοριστεί», υπογράμμισε ο κ. Βρουβάκης.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε μια Ολυμπιάδα και θέλουμε εθελοντές. Αυτό ζητάμε αυτή τη στιγμή από τον κόσμο, να είναι εθελοντής στο να μπορέσει να περιχαρακώσει τον εαυτό του και να μπορέσει να μείνει στο σπίτι εφόσον έχει κάποιου είδους συμπτώματα. Να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας μας. Στην Ιταλία το σύστημα υγείας κατέρρευσε», συμπλήρωσε.

Εν κατακλείδι, ο διευθυντής της πνευμονολογικής διευκρίνισε ότι «δεν τρέχουμε στο νοσοκομείο , περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου, περιμένουμε λίγο την ένταση των συμπτωμάτων και δεν πάμε με το παραμικρό εμπύρετο να ενοχλούμε τον τετραψήφιο αριθμό ή να πηγαίνουμε στα νοσοκομεία». «Θα καταρρεύσει το σύστημα, θέλει αυτοσυγκράτηση», προειδοποίησε ο κ. Βρουβάκης.