Τη Δευτέρα συνέρχεται εκτάκτως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έτσι ώστε να αποφασίσει τι πρόκειται να γίνει με τις εκκλησίες, τις ακολουθίες και τις λειτουργίες της Κυριακής, δεδομένου ότι διανύουμε τη Μεγάλη Σαρακοστή.

Το μήνυμα του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κκ Ιερώνυμου την Παρασκευή έδειξε σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Παράλληλα, Μητροπολίτες έχουν πάρει ήδη μέτρα αναστέλλοντας τις ακολουθίες της Σαρακοστής, κρατώντας μόνο την κυριακάτικη θεία λειτουργία. Στην ίδια κατεύθυνση έχει κινηθεί και η Εκκλησία της Αλβανίας, ενώ μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανά τον κόσμο, εναρμονίζονται με τις κατά τόπους αρχές και τις οδηγίες που δίνουν.

Τα σενάρια

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους το σενάριο το οποίο συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες είναι να ανασταλούν οι ακολουθίες για τις δύο επόμενες εβδομάδες, με παράθυρο επέκτασης του μέτρου. Να ισχύσει δηλαδή, ό,τι περιγράφεται στις αποφάσεις της κυβέρνησης για καφετέριες, θέατρα σινεμά και άλλους χώρους που πλέον θα είναι κλειστοί.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα αποφασιστεί για τις κυριακάτικες λειτουργίες και τη θεία κοινωνία καθώς οι ιερείς αντιστέκονται σθεναρά σε όλες τις συστάσεις που έχουν γίνει, ενώ η κοσμοσυρροή στην κυριακάτικη λειτουργία στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες εκκλησίες δείχνει ότι μερίδα πολιτών συντάσσεται στην ίδια γραμμή. Τέλος, έχει πέσει στο τραπέζι και η πρόταση για λειτουργίες κλειστές που θα μεταδίδονται από μεγάφωνα, είτε ακόμα και σε εξωτερικό χώρο ενώ σίγουρο πρέπει να θεωρείται ότι οι ναοί δεν θα κλειδώσουν τις πόρτες τους.