Ακόµα πιο έντονη είναι η σφραγίδα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυµου στην Ιεραρχία της Ελλαδικής Εκκλησίας µετά την εκλογή των τριών νέων µητροπολιτών και των επισκόπων.

Όπως σχεδιάζεται στο Συνοδικό Μέγαρο της Μονής Πετράκη, ο Προκαθήµενος της Ελλαδικής Εκκλησίας είναι ο κοµβικός παράγοντας που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και της επιλογής προσώπων για κεντρικές θέσεις, µε ό,τι µπορεί να συνεπάγεται αυτό για το άµεσο ή το απώτερο µέλλον.

Η εκλογή των νέων µητροπολιτών αποτυπώνει, σύµφωνα µε εκκλησιαστικές πήγες, το παραπάνω. Η καθεµία για τον δικό της λόγο, αρχής γενοµένης από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Η παραίτηση του µητροπολίτη πρώην Θεσσαλονίκης Άνθιµου το περασµένο καλοκαίρι άνοιξε έναν µεγάλο κύκλο συζήτησης για το µέλλον της δεύτερης σηµαντικότερης μητρόπολης στην Ελλάδα. Ο νέος µητροπολίτης Θεσσαλονίκης, 46χρονος αρχιγραµµατέας της Ιεράς Συνόδου, µέχρι πριν από λίγες µέρες επίσκοπος Ωρεών, Φιλόθεος, συγκέντρωσε τις 73 ψήφους από τις 78 των εκλεκτόρων ιεραρχών και εξελέγη θριαµβευτικά.

Πρόκειται για ένα πρόσωπο που είχε τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυµου, καθώς τον Οκτώβριο του 2019 είχε διοριστεί στη θέση του αρχιγραµµατέα της Ιεράς Συνόδου έπειτα από απόφαση του κ. Ιερώνυµου. Το πρόσωπο του νέου µητροπολίτη Θεσσαλονίκης είχε, σύµφωνα µε πληροφορίες, και την εύνοια του Οικουµενικού Πατριαρχείου, καθώς η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ανήκει στις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, η διοίκηση των οποίων ασκείται επιτροπικώς από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Για την πλήρωση της κενής θέσης του µητροπολίτη Θεσσαλονίκης, δε, υπήρχε και η επιλογή του µεταθετού, της µετάθεσης εν ενεργεία µητροπολίτη από άλλη περιοχή. Η επιλογή αυτή, παρόλο που ήταν εφικτή, απεφεύχθη.

Στη Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, όπου µε 61 ψήφους εξελέγη ο 49χρονος Ειρηναίος Λαφτσής, µπορεί να µην υπήρχε ιδιαίτερο παρασκήνιο, όπως στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ωστόσο έχει επίσης τη σφραγίδα του Αρχιεπισκόπου.

Το µεγαλύτερο παρασκήνιο γύρω από τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυµου εστιάζεται στη Μητρόπολη Παραµυθίας, Φιλιατών, Γηροµερίου και Πάργας. Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για στήριξη του Προκαθηµένου της Ελλαδικής Εκκλησίας στον µητροπολίτη Βρεσθένης Θεόκλητο.

Η εµπλοκή της Εκκλησίας το 2005 στο παραδικαστικό κύκλωµα τον είχε αναγκάσει να παραιτηθεί από τη θέση του µητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος, θέση στην οποία είχε εκλεγεί το µακρινό 1999, ενώ είχε διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του µακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Εκτοτε διεκδίκησε ανεπιτυχώς τη θέση του µητροπολίτη σε Κοµοτηνή και Λαγκαδά, περιοριζόµενος τελικά στον τιµητικό τίτλο του µητροπολίτη Βρεσθένης. Κι ενώ έµοιαζε ότι έφτασε η στιγµή της αποκατάστασής του µε αρχιεπισκοπικές ευλογίες, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

Ο γραµµατέας Α’ της Συνόδου, Σεραπίων Μιχαλάκης, πριν από λίγες εβδοµάδες ξεκίνησε να ζητάει την ψήφο του εκλεκτορικού σώµατος, ισχυριζόµενος ότι εκείνος έχει τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυµου. Στη δεύτερη ψηφοφορία ο αρχιµανδίτης Σεραπίων εξελέγη µε 59 ψήφους έναντι 17 του µητροπολίτη Θεόκλητου. Είχε προηγηθεί η µη έγκριση των µεταθετών, οπότε η πλήρωση της κενής θέσης προχώρησε µε ψηφοφορία.