Οι επιστήμονες με κάθε τρόπο κάνουν εκκλήσεις προς του πολίτες να παραμείνουν σπίτι εξηγώντας ότι ο λόγος δεν είναι αποκλειστικά να μην κολλήσουν οι ίδιοι αλλά και να μη μεταδώσουν τον ιό σε κάποιον συμπολίτη τους.

Ενδεικτικά είναι όσα ανέφερε ο επιδημιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, προτρέποντας τους πολίτες να συμπεριφερθούν σαν να έχουν τον ιό και να μη θέλουν να τον μεταδώσουν.

Υπάρχει όμως ένας πολύ σοβαρό κίνδυνος. Κάποιος νέος να έχει νοσήσει, να έχει παρουσιάσει από καθόλου έως ήπια συμπτώματα, να μην έχει δώσει σημασία και αν αγνοεί τις οδηγίες για παραμονή στο σπίτι και κυκλοφορεί εκτός, να έχει εξελίσσεται σε «υγειονομική βόμβα» και να μεταδίδει τον ιό σε όποιον έρχεται σε επαφή. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς ότι σε πολλά σπίτια τις εξωτερικές δουλειές τις κάνουν οι νεότεροι, προσφερόμενοι μάλιστα να κάνουν και τα ψώνια για τους μεγαλύτερους.

Για τον λόγο αυτό η παραμονή στο σπίτι γίνεται ακόμα πιο αναγκαία όχι μόνο για τους ηλικιωμένους αλλά και για τους νεότερους, για όλους.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα