«Ο καπνιστής είναι πιο ευάλωτος σε ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος» δήλωσε μεταξύ άλλων στα Παραπολιτικά 90,1 ο πνευμονολόγος και τέως αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Μπεχράκης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπεχράκης τόνισε ότι «αυτός που καπνίζει είναι πιο επιρρεπής στο να νοσήσει από ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος και είναι βέβαιο ότι αν νοσήσει θα το περάσει βαρύτερα». «Είναι επίσης βέβαιο ότι η γρίπη αποτελεί το πολύ μεγάλο πρόβλημα του ανθρώπου που έχει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Άρα ο καπνιστής και νοσεί περισσότερο, και νοσεί βαρύτερα και οπωσδήποτε ο ΧΑΠίτης αποτελεί ομάδα υψηλού κινδύνου για κάθε γρίπη και σαφέστατα και για τον κοροναϊό» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, σχετικά με το αν ο κοροναϊός επιβιώνει στον αέρα, δήλωσε ότι «τα σταγονίδια αιωρούνται κάποια ώρα στον αέρα μέχρι να καθίσουν, για αυτό καθόμαστε μακριά ο ένας από τον άλλο».

Αναφερόμενος στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, ο πνευμονολόγος δήλωσε: «Δεν έχω δεδομένα για να το εκτιμήσω. Θα δούμε οι αριθμοί τι θα δείξουν, αν λιγοστέψουν τα κρούσματα, αν λιγοστέψουν οι θάνατοι, αν λιγοστέψουν οι βαριά νοσούντες με τα μέτρα που έχουν ληφθεί».

«Δεν θέλει κανείς να προχωρήσει σε άσκοπη περαιτέρω εφαρμογή σκληρών μέτρων εάν όμως το φαινόμενο εξελίσσεται θα κριθεί και νομίζω το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ θα αποφασίσουν» τόνισε ο ίδιος.

Σχετικά με τα διαγνωστικά τεστ για τον κοροναϊό, ο κ. Μπεχαράκης σημείωσε ότι «ο στόχος είναι να διατηρήσουμε το υγειονομικό μας σύστημα σε λειτουργικότητα» και τόνισε πως «εάν το υγειονομικό σύστημα φορτωθεί με ένα άσκοπο φόρτο εργασίας για διαγνωστικές εξετάσεις που απευθύνονται σε ανθρώπους οι οποίοι είτε δεν έχουν τίποτε είτε έχουν πολύ ελαφρά συμπτώματα χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα βάζουμε σε κίνδυνο όλο το σύστημα αλλά και τους πάσχοντες». Παράλληλα πρόσθεσε πως «πολύ σωστά το υπουργείο, και το είχα πει πριν το υπουργείο ότι πρέπει να προφυλάξουμε τον κόσμο από αυτή την άσκοπή διαγνωστική ενέργεια».

Ακόμη επισήμανε πως «σε συνεννόηση με τον γιατρό του ο καθένας και σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ μπορεί να αυτοδιαχειριστεί το πρόβλημα στο σπίτι του κατά τον καλύτερο τρόπο χωρίς ούτε τον εαυτό του να εκθέσει σε κίνδυνο ούτε το νοσοκομείο να μετατρέπει σε κέντρο διασποράς της νόσου». «Οι καπνιστές παραμένοντας στο σπίτι να μην καπνίζουν μέσα στο σπίτι διότι η ρύπανση των εσωτερικών χώρων είναι πολύ κακός σύμβουλος για κάθε λοίμωξη του αναπνευστικού και ο κάθε καπνιστής αυτή την περίοδο καλό είναι όχι στο παράθυρο ούτε στον αποροφητήρα αλλά να βγαίνει έξω να καπνίζει» κατέληξε ο κ. Μπεχράκης.



ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα