«Το φάρμακο αυτό δίνεται για τα συγκεκριμένα δύο αυτοάνοσα που δίνεται ήδη και για τίποτα άλλο. Δίνεται μόνο με ιατρική συνταγή φυλασσόμενη», δήλωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην αυξημένη ζήτηση του φαρμάκου plaquenil, ο γενικός γραμματέας του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής, Γιάννης Δαγρές.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο κ. Δαγρές διευκρίνισε ότι «το συγκεκριμένο φάρμακο χορηγείτο με συνταγή και πάντα ήταν λίγες οι ποσότητες στην Ελλάδα διότι αυτές οι ποσότητες απευθύνονταν σε λίγους ασθενείς».

«Τώρα έγινε αυτός ο πανικός λόγω των ειδήσεων που βγήκανε αλλά επειδή αυτές οι ειδήσεις δεν είναι κάτι έγκυρο το οποίο βγήκε από τον ΕΟΦ ή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εμείς στα φαρμακεία λειτουργούμε βάσει των οδηγιών και των πρωτοκόλλων των επίσημων αρχών», τόνισε ο ίδιος.

Ταυτόχρονα εξήγησε ότι «συνεπώς το plaquenil πάντοτε δινότανε με ιατρική συνταγή αυτό που αλλάζει είναι ότι τώρα θα είναι πιο αυστηρή η συνταγή, θα είναι φυλασσόμενη η συνταγή, ώστε να μπορούν να διασφαλιστούν ότι τα plaquenil τα οποία υπάρχουνε θα δίδονται μόνο σε αυτούς που χρειάζεται».

«Πάρα πολλοί φαρμακοποιοί μας πήραν και μας είπαν ότι ο κόσμος μας πιέζει να του δίνουμε plaquenil δεν μπορούμε να του δίνουμε αλλά κάποιοι γίνονται επιθετικοί. Έγινε ένας πανικός», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής, «δεν υπάρχει καμία ένδειξη, καμία αλλαγή της ένδειξης αυτής για τον κοροναϊό συνεπώς το φάρμακο αυτό δίνεται για τα συγκεκριμένα δύο αυτοάνοσα που δίνεται ήδη και για τίποτα άλλο. Δίνεται μόνο με ιατρική συνταγή φυλασσόμενη».

«Το φάρμακο αυτό ήταν πάντα σε μικρές ποσότητες σε κάθε χώρα οπότε αν τυχόν κάποιος πάρει στα χέρια του, χωρίς να χρειάζεται το φάρμακο, να ξέρει ότι θα το έχει τύψεις γιατί θα το στερήσει από κάποιον άλλο που το χρειάζεται και είναι πολύ σημαντικό», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Και τελευταίο και σοβαρότερο σύμφωνα με τον κ. Δαγρέ είναι ότι «το φάρμακο αυτό αν δεν χρησιμοποιηθεί υπό επίβλεψη γιατρού ή φαρμακοποιού είναι πολύ επικίνδυνο φάρμακο ακόμα και σε μικρές ποσότητες». «Προκαλεί σοβαρή αιμόλυση για αυτούς τους λόγους συστήνουμε στον κόσμο να μην πηγαίνει να ζητάει plaquenil από τα φαρμακεία, δεν πρόκειται να πάρει», τόνισε.

Αναφορικά με τις ελλείψεις στις μάσκες και τα απολυμαντικά, ανέφερε ότι «υπάρχουν σε πολύ μικρές ποσότητες». «Παίρνουμε λίγα μέρα παρά μέρα ή κάθε μέρα με έναν τελείως απρογραμμάτιστο, ανοργάνωτο και χαοτικό τρόπο διότι αιφνιδιάστηκε παγκοσμίως όλη η τροφοδοτική αλυσίδα», υπογράμμισε. «Υπάρχουν κάποιες ποσότητες, συνέχεια τροφοδοτούνται τα φαρμακεία αλλά είναι πάντα σε μικρές ποσότητες», κατέληξε.