«Όσο παραμένει η επιδημία στα σημερινά της πλαίσια, έστω και με την αύξηση που περιμένουμε την λελογισμένη τις επόμενες μέρες, θεωρώ ότι δεν τίθεται θέμα ανησυχίας σε ότι αφορά τη δυνατότητα του συστήματος να θεραπεύσει ή να περιθάλψει τους ασθενείς».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας , μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο κ. Τούντας σημείωσε ότι «πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την ‘’καλή’’ κατάσταση που έχει η χώρα μας που καταφέραμε με τα έγκαιρα μέτρα που πήρε η πολιτεία, να μη βρεθούμε στη δύσκολη κατάσταση που έχει βρεθεί η Ιταλία, η Ισπανία και πολύ φοβάμαι η Γαλλία και η Αγγλία».

«Αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα και αυτό είναι φυσικό με βάση την πορεία της νόσου απλώς αυτό που θέλουμε να κάνουμε και αυτό προσπαθούμε και αυτό έχουμε πετύχει μέχρι τώρα είναι αυτή η αύξηση να μην πάρει ανεξέλεγκτη διάσταση», διευκρίνισε ο ίδιος. «Ελπίζουμε μέσα στον Απρίλιο ή αργότερα αρχές Μαΐου να έχει επέλθει η κορύφωση της επιδημίας δηλαδή να αρχίσει μετά η κάμψη και ο έλεγχός της», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις μετακινήσεις των πολιτών στην επαρχία, ο καθηγητής ανέφερε ότι «υπάρχει διπλός κίνδυνος ένας είναι να διασπείρουμε τον ιό εκτός των μεγάλων αστικών περιοχών και το δεύτερο είναι αν αρρωστήσουμε ή εμείς που πάμε εκεί ή αρρωστήσουμε τοπικό πληθυσμό που βρίσκεται εκεί, αυτός να μην μπορέσει να έχει την αναγκαία άμεσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Την ίδια στιγμή δήλωσε πως «δεν πρέπει να εφησυχάσουμε και να παραμείνουμε σε μια κατάσταση που να θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος». «Οι μονάδες εντατικής θεραπείας επαρκούν του δημοσίου συστήματος βάσει των σημερινών δεδομένων όμως επειδή είπαμε ότι τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με την ημέρα και ότι είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν τα κρούσματα το επόμενο διάστημα είναι φυσικό ότι θα υπάρχει ανάγκη για περισσότερες μονάδες ΜΕΘ αλλά ήδη η πολιτεία έχει εξαγγείλει την οργάνωση και τη στελέχωση επιπλέον μονάδων και μη ξεχνάμε ότι υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας που αν χρειαστεί μπορεί κάλλιστα να συμβάλει στην κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών», υπογράμμισε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Όπως είπε ο ίδιος, «σε ότι αφορά τα κρούσματα μέσα στα νοσοκομεία αυτό είναι κάτι δυστυχώς αναπόφευκτο γιατί τα νοσοκομεία είναι η πρώτη γραμμή που δίνεται η μάχη με τον κοροναϊό και είναι φυσικό να υπάρχουνε κρούσματα». «Τονίζω ότι είναι τα δεδομένα σήμερα τέτοια που δεν πρέπει να μας κάνουν να φοβόμαστε ότι θα βρεθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εν κατακλείδι, ο καθηγητής τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει «ψυχραιμία και συμμόρφωση απόλυτη, αυστηρή , με ευλάβεια στα μέτρα που εξαγγέλλει η πολιτεία». «Η ασπίδα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι το να μένουμε στο σπίτι και να τηρούμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής», κατέληξε.