Στα 495 βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα, μετά την επιβεβαίωση 31 νέων κρουσμάτων, όπως ανακοίνωσε στην χθεσινή επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού που πλήττει τη χώρα μας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολογός Σωτήρης Τσιόδρας.

Επιπλέον στην μαύρη λίστα της πανδημίας προστέθηκαν τέσσερις θάνατοι συμπολιτών μας την Παρασκευή, με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε δέκα.

Στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Κλειστές λαϊκές αγορές - Τι αλλάζει στα σουπερμάρκετ
Ο υφυπουργός σημείωσε ότι εκτάκτως σήμερα Σάββατο δεν θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο συνωστισμός, καθώς όπως ανέφερε πολλοί είναι οι συμπολίτες μας που θέτουν σε κίνδυνο την μεγάλη προσπάθεια που κάνει το κράτος και η πλειοψηφία των Ελλήνων.

Όπως επεσήμανε από Δευτέρα μόνο οι μισοί παραγωγοί θα βρίσκονται σε αυτές, κρατώντας αποστάσεις 5 μέτρων. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι η αλλάζουν τα περιοριστικά μέτρα και στα σουπερμάρκετ και πλέον θα βρίσκεται ένας πελάτης ανά 15 τ.μ., αντί 10 τ.μ. που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Απαγόρευση απόπλου

Κατα τη χθεσινή ενημέρωση Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την απαγόρευση απόπλου σκαφών αναψυχής από όλα τα λιμάνια της χώρας, για να σταματήσει την μαζική φυγή προς νησιά το Σαββατοκύριακο.

Όπως έγινε γνωστό «σκαφάτοι» αναχώρησαν σήμερα μαζικά προς διάφορες περιοχές, αψηφώντας τις οδηγίες των ειδικών που ζητούν παραμονή στο σπίτι, ώστε να σταματήσει η διασπορά του ιού.

Γι΄αυτό το λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως το λιμενικό είναι σε ετοιμότητα ώστε να αποτρέψει οποιοδήποτε σκάφος αναψυχής από το να ταξιδέψει.

Μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι θα ταξιδεύουν στα νησιά

Τέλος στις μαζικές μετακινήσεις προς τα νησιά, που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, βάζει η κυβέρνηση. Στο εξής με τα πλοία της ακτοπλοΐας θα ταξιδεύουν προς και από τα νησιά οι μόνιμοι κάτοικοί τους

Τα μέτρα για την ελαχιστοποίηση της μετακίνησης επιβατών προς τα νησιά ανακοίνωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.

Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών θα επιτρέπεται η κίνηση με τα πλοία της ακτοπλοΐας των μονίμων κατοίκων, των μέσων που απαιτούνται για την τροφοδοσία των νησιών, ενώ θα επιτρέπεται και η επιστροφή όσων θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.

Όπως ανέφερε μαζί με την επίδειξη του εισιτηρίου θα γίνεται και επίδειξη αντιγράφου από το taxis ή από το Ε1 που θα πιστοποιεί τον τόπο κατοικίας του κάθε ταξιδιώτη.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι κλείνουν τα πάρκα και οι χώροι αναψυχής και ότι αστυνομικοί θα επιτηρούν τους χώρους.


ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα