5043833
Ελλάδα

Μέλη ΔΕΠ Ιατρικής ΕΚΠΑ για «επιθέσεις» εναντίον Τσιόδρα: Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις μας

«Ειδικά αυτές τις δύσκολες ώρες», τονίζουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους

Ξεκάθαρη θέση υπέρ του εκπρόσωπου τύπου για τις ανακοινώσεις σχετικά με την εξέλιξη κοροναϊού στην Ελλάδα, Σωτήρη Τσιόρδα, πήραν τα μέλη ΔΕΠ Ιατρικής του ΕΚΠΑ, μετά την προσπάθεια σπίλωσης του ανθρώπου που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση του ελληνικού λαού, η οποία όπως ήταν αναμενόμενο έπεσε στο κενό.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, το parapolitika.gr είχε αναδείξει πρώτο το θέμα με το κείμενο που κυκλοφορούσε ακόμα και σε «έγκριτες» ιστοσελίδες με τίτλο «Πυρ ομαδόν κατά του Σωτήρη Τσιόδρα από τον σύλλογο διδασκόντων καθηγητών του ΕΚΠΑ».

Ένα κείμενο που «εκμαιεύθηκε» από μια απλή ανάρτηση του διαχειριστή της σελίδας στο Facebook του συλλόγου και αξιοποιήθηκε από όσους επιχειρούν να πλήξουν τον Σωτήρη Τσιόδρα, κατασκευάζοντας ιστορίες για «πυρ ομαδόν» από ακαδημαϊκούς και άλλες τέτοιες ψευτιές.

Συγκεκριμένα στο κείμενο αναφερόταν ότι οι ακαδημαϊκοί του ΕΚΠΑ, χαρακτηρίζουν απαράδεκτες τις τοποθετήσεις του κ. Τσιόρδα και τάσσονται υπέρ του καθηγητή Κουρέτα.

Η ανακοίνωση των μελών ΔΕΠ Ιατρικής του ΕΚΠΑ:

Τις τελευταίες μέρες διαβάζουμε στο διαδίκτυο γνώμες και απόψεις ειδικών και μη, περί της στρατηγικής και των οδηγιών που χαράσσονται από την ομάδα των ειδικών επιστημόνων που έχει συσταθεί στο Υπ. Υγείας και εκπροσωπείται και εκφράζεται μέσω του επικεφαλής της, καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα.

Για όσους δε γνωρίζουν, ο κ. Τσιόδρας (ένας από τους διεθνώς καταξιωμένους ειδικούς λοιμωξιολογους που διαθέτει η χώρα μας) είναι επικεφαλής μιας μεγάλης ομάδας εξαιρετικων επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων με μεγάλη διεθνή αναγνώριση που καλύπτει επιστημονικά το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις.

Αυτοί έχουν αναλάβει την ευθύνη της αντιμετώπισης της πανδημίας από έναν ιό που ελάχιστα γνωρίζει όλη η ανθρωπότητα για τη λειτουργία, τη συμπεριφορά του, αλλά και την αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι του.
Ασφαλώς και ο κάθε επιστήμονας, όχι μόνο είναι ελεύθερος αλλά έχει και την υποχρέωση (στα πλαίσια της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ακαδημαϊκής ηθικής) να εκφράζει την επιστημονική του άποψη, η οποία ασφαλώς και αξιολογείται από τους ειδικούς που έχουν επωμισθεί την ευθύνη του στρατηγικού σχεδιασμού.

Είναι όμως σαφής η θέση μας να τηρούνται πάντοτε οι κανόνες της δεοντολογίας ιδιαίτερα κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Έτσι, οι όποιες αντίθετες επιστημονικές γνώμες πρέπει να εκφράζονται με επιστολές προς τα επιστημονικά όργανα, τις επιστημονικές επιτροπές και τις επιστημονικές εταιρείες. Η έκφρασή τους με ανακοινώσεις στο Facebook ή στον τύπο προκαλεί αποπροσανατολισμό και αίσθημα ανασφάλειας του κοινού. Υποδηλώνει δε ότι πρόκειται μάλλον για κινήσεις εντυπωσιασμού και αυτοπροβολής.

Θα πρέπει όλοι, και ιδιαίτερα οι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις μας αυτες τις δυσκολες ώρες και κυρίως να πειθαρχούμε και να έχουμε εμπιστοσύνη στις οδηγίες των ειδικών.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΠ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ο Πρόεδρος Στάθης Ευσταθόπουλος Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.
Ο Γραμματέας Γεώργιος Μαστοράκος Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.