Δοκιμάζονται οι αντοχές του συστήματος υγείας, καθώς δεν είναι λίγοι οι γιατροί και νοσηλευτές που παροπλίζονται, επειδή βρέθηκαν θετικοί στον κορoναϊό ή μπαίνουν σε αναγκαστική καραντίνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας, βρέθηκε θετικό ένα άτομο, που εργάζεται στο ακτινολογικό και άμεσα τέθηκαν άλλα 20 άτομα σε καραντίνα. Σε αντίστοιχη περίπτωση στην Πρέβεζα, νόσησε γιατρός και εξουδετέρωσε άλλους 13 γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε πως η κυβέρνηση καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχυθούν οι υφιστάμενες δομές.

Συνολικά έχουν νοσήσει 73 γιατροί και νοσηλευτές, που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές της χώρας, ενώ περισσότεροι από 400 έχουν τεθεί σε καραντίνα, σε μια φάση που δεν περισσεύει κανένας.

Δραματικές εκκλήσεις εργαζομένων στο «Ασκληπιείο» για ελλείψεις και υποστελέχωση

Στην πρώτη γραμμή της μάχης, εκτεθειμένοι και οι ίδιοι στον κοροναϊό, οι γιατροί και οι νοσηλευτές κάνουν ό, τι μπορούν για να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Ο αγώνας τους είναι καθημερινός και η αυταπάρνηση μεγάλη, αλλά όπως προκύπτει από τη μεγάλη έρευνα του MEGA σε νοσοκομεία οι ελλείψεις σε υποδομές, προσωπικό και υλικά φέρνουν το σύστημα στα όριά του.

Ζητούν το αυτονόητο, να δουλεύουν με ασφάλεια. Όπως λένε εάν δεν είναι ασφαλεις οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν θα ειναι ασφαλείς και οι ασθένεις .Ριχνονται στη μαχη του κορωνοϊού καθημερινά, χωρίς όπλα.

«Έχει ετοιμαστει ενας οροφος 26 κλινών αλλά δεν ειναι έτοιμος να λειτουργήσει γιατί δεν έχει προσωπικό. 26 κλινες με 15 νοσηλευτές; Οι νοσηλευτές μας ειναι εξαντλημένοι, τους οφειλουν πάνω απο 6.000 ρεπο.

Είναι το χρονικο ενος προαναγγελθέντος θανάτου», αναφέρει η Δέσποινα Τοσονίδου που εργάζεται 20 χρόνια ως γιατρός ακτινολόγος στο Ασκληπιείο της Βούλας και είναι Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Στο Ασκληπιείο εντοπίστηκε σήμερα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, σε γιατρό στο νοσοκομείο. Πρόκειται για εναν νεαρό ανδρα που παρουσιάζει ήπια συμπώματα και βρίσκεται σε κατ'οίκον περιορισμό.
ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα