Η πρώτη ημέρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας βρήκε την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να συμμορφώνεται απόλυτα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, χθες εστάλησαν στον πενταψήφιο αριθμό περισσότερα από 1 εκατομμύριο μηνύματα, με τα 650 χιλιάδες από αυτά να είναι σωστά και να εξυπηρετούν τους πολίτες στις μετακινήσεις τους, με βάση τα όσα προβλέπει η απόφαση της κυβέρνησης για περιορισμό των μετακινήσεων.

Ως το απόγευμα της Δευτέρας, μόλις 33 πολίτες συνελήφθησαν να κυκλοφορούν χωρίς την απαραίτητη βεβαίωση εξαίρεσης σε όλη τη χώρα. 

Το μέτρο είναι μεν ένα αυστηρό όμως, απολύτως αναγκαίο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού και αυτό φαίνεται οτι έχει γίνει απολύτως κατανοητό.

Αξιοσημείωτο δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι οι πολίτες έμειναν σπίτι, αλλά, και αυτοί που χρειάστηκε να μετακινηθούν ακολούθησαν τις οδηγίες, συμπληρώνοντας τις απαραίτητες δηλώσεις ή στέλνοντας μήνυμα στο 13033.

Πιο καθολικός είναι ο έλεγχος των οδηγών σήμερα (24/3) σε όλη την Ελλάδα.

Στην Αθήνα, στη διασταύρωση της λεωφόρου Συγγρού με τη λεωφόρο Αμαλίας τα στελέχη της Τροχαίας σταματούν τα διερχόμενα αυτοκίνητα και διενεργούν ελέγχους στους οδηγούς.

Οι τελευταίοι, επιδεικνύουν τα απαραίτητα έγγραφα χωρίς να υπάρξει επαφή με τους αστυνομικούς και στη συνέχεια εάν πληρούν τις προϋποθέσεις, αποχωρούν.

Στο δρόμο έχουν τοποθετηθεί κορίνες μετατρέποντας τις τρεις λωρίδες κυκλοφορίας σε μία χωρίς όμως να δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο.



Η πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου του περιορισμού της κυκλοφορίας ήταν χθες Δευτέρα 23 Μαρτίου και άφησε θετικές εντυπώσεις στο κυβερνητικό επιτελείο.

Κάτι που επισημάνθηκε τόσο από τον κ. Χαρδαλιά στην τακτική απογευματινή ενημέρωση μαζί με τον επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα όσο και από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Υπάρχει ανοχή την πρώτη μέρα, δίνονται συστάσεις, παραινέσεις, οδηγίες και συμβουλές, προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους πολίτες για τα έγγραφα που πρέπει να έχουν μαζί τους» είπε την Δευτέρα πρωί ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ Θεόδωρος Χρονόπουλος, περιγράφοντας την πρώτη ημέρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας και τους ελέγχους που γίνονται από το πρωί στους δρόμους.

Το επόμενο δεκαήμερο κρίνει την συνέχεια της καραντίνας

Καθοριστικό είναι το επόμενο δεκαήμερο. Η καμπύλη εξάπλωσης του ιού θα κρίνει αν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί αποδίδουν ή αν χρειάζονται περισσότερες δράσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σχέδια για λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών με προσωπικό ασφαλείας, κλείσιμο κι άλλων τομέων της οικονομίας που αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν ή συνεχίζουν κανονικά την δραστηριότητα τους, περαιτέρω περιορισμός των μετακινήσεων και αυστηρή καραντίνα συγκεκριμένων περιοχών, προφανώς υπάρχουν, όμως, αυτή τη στιγμή κρίνεται ότι μπορούν αν αποφευχθούν αν υπάρξει αυστηρή τήρηση των όσων έχουν ανακοινωθεί και «μείνουμε σπίτι, προστατεύοντας τον εαυτό μας και τις ευάλωτες στον κορωνοϊκό κοινωνικές ομάδες», όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη.

Νέες οδηγίες

Αναλυτικές οδηγίες για εννέα περιπτώσεις μετακινήσεων παρείχε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς επαναλαμβάνοντας ότι το όριο των δύο επιβατών ανά όχημα (οδηγός και συνοδηγός), ενώ στην περίπτωση μετάβασης σε τελετή επιτρέπεται η συνύπαρξη τριών επιβατών - συγγενών α' βαθμού.

Νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, τα οποία φτάνουν τα 71, ανακοίνωσε χτες 23 Μαρτίου, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος θέλησε να δώσει διευκρινήσεις επί των απαγορεύσεων που ισχύουν από τις 06.00.

 Συγκεκριμένα ανέφερε:

  • Το Δημόσιο θα δέχεται μόνο σε εξαιρετικές και κατεπείγουσες περιπτώσεις κατόπιν ραντεβού το οποίο θα πιστοποιείται με email ή επιστολή της δημόσιας υπηρεσίας προς τον πολίτη που θα δεχθεί
  • Στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος δεν οδηγεί και εξυπηρετείται από συγγενή πρώτου βαθμού, τον οδηγό θα πιστοποιεί με βεβαίωση, ο εργοδότης του εργαζόμενου και μόνο για τις ώρες και την κίνηση της μετακίνησης
  • Στην περίπτωση των δημοσιογράφων και εκείνων που εργάζονται στα ΜΜΕ απαιτείται η σχετική κάρτα, η βεβαίωση του εργοδότη του μέσου που εργάζονται και αντί των ωρών, αναγνωρίζοντας ότι το επάγγελμα του δημοσιογράφου είναι 24ωρο, θα πρέπει να αναγράφεται το είδος του ρεπορτάζ που καλύπτει
  • Για την κίνηση των φορτηγών τροφοδοσίας σε όλη την Ελλάδα απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη του οδηγού και αυτών που μπορεί να συνοδεύει και δελτίο αποστολής. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει δελτίο αποστολής, απαιτείται δελτίο κίνησης
  • Για την κίνηση των mini bus και των ιδιωτικών λεωφορείων, απαιτείται η βεβαίωση του εργοδότη και το σχετικό δελτίο κίνησης. Επιπλέον πρέπει να χρησιμοποιείται το 50% των καθισμάτων
  • Για παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης, ο εργαζόμενος πρέπει να έχει μαζί του βεβαίωση του εργοδότη και το δελτίο κίνησης ή της αποστολής
  • Τα κούριερ και οι διανομείς χρειάζονται τη βεβαίωση του εργοδότη και αντίστοιχα το ημερήσιο δελτίο κίνησης ή αποστολής
  • Στα ταξί και τα ΙΧ, πέρα από τον οδηγό, επιτρέπεται να επιβαίνει ένα ακόμα άτομο. Σε περίπτωση που υπάρχει ασθενής ο οποίος χρήζει βοηθείας για τη μετακίνηση και μεταφορά του, επιτρέπεται να επιβαίνει στο όχημα και δεύτερος επιβάτης με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχετικό έγγραφο που βεβαιώνει τη κατάσταση του ασθενούς. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση των ανηλίκων τεκνών πχ γονέας με δυο ανήλικα τέκνα
  • Το όριο των δυο επιβατών ανά όχημα ισχύει και στην περίπτωση μετάβασης σε τελετή με την εξαίρεση της συνύπαρξης συγγενών πρώτου βαθμού έως τρεις επιβάτες
  • Οι οδηγοί μετρό και λεωφορείων και λοιπών ΜΜΜ χρειάζονται βεβαίωση εργοδότη και ημερήσια ή εβδομαδιαία βεβαίωση ωραρίου.
  • Σε περίπτωση κυλιόμενου ωραρίου αυτό αναφέρεται ρητά στην ίδια τη βεβαίωση
  • Οι καλλιεργητές πρέπει να δώσουν βεβαίωση εργοδότη σε όλους τους υπαλλήλους τους, ημεδαπούς ή αλλοδαπούς. Ο έλεγχος θα γίνεται επί των βεβαιώσεων και μόνο
  • Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, ως αυτοαπασχολούμενοι αλλά και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να φέρουν βεβαίωση τύπου Α υπογεγραμμένη από τους ίδιους με συμπληρωμένα όλα τα απαραίτητα στοιχεία

Πότε επιτρέπεται να βγαίνουμε από το σπίτι
Μέχρι τις 6 Απριλίου, υπενθυμίζεται ότι ως επιτρεπτή μετακίνηση νοείται:

α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Μετακίνηση με Βεβαίωση

Για τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις είναι υποχρεωτική η Βεβαίωση Κίνησης, η οποία είμαι δύο ειδών:

Η βεβαίωση τύπου Α,
 η οποία αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων. Το έγγραφο αυτό συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο.

Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

Η Βεβαίωση Τύπου Β αφορά όλες τις μετακινήσεις πλην εργασίας (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα). Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Απαραίτητη για κάθε είδους μετακίνηση παραμένει η έγκαιρη γνωστοποίησή της προς τις Αρχές με τρεις τρόπους:

  • Με τη φόρμα που βρίσκεται στο site, forma.gov.gr,
  • Με μία χειρόγραφη βεβαίωση (λευκό χαρτί) στην οποία μπορεί κανείς να γράψει απλώς μια δήλωση με αυτά τα στοιχεία με το ονοματεπώνυμό του
  • Με την αποστολή sms σε έναν πενταψήφιο αριθμό, τον 13033 όπου γράφει κανείς έναν από τους 6 αριθμούς (λόγους), 1-6 κενό κι έπειτα το ονοματεπώνυμό του και την διεύθυνση κατοικίας του.

Διαλέγοντας τρόπο γνωστοποίησης, μπορεί κανείς να επικαλεστεί έναν από τους 6 λόγους:

Λόγος 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία

Λόγος 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών αναγκών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους

Λόγος 3. Μετάβαση στην τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή

Λόγος 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη

Λόγος 5. Μετάβαση σε τελετή υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για την διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

Λόγος 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ατομικά ή ανά δυο άτομα.



ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα