27716503839b65af140e38aa28d5c6df_XL
Ελλάδα

Μήνυμα Ιερώνυμου για τον κοροναϊό: Προστατεύστε την ζωή σας και την ζωή των συνανθρώπων σας

Ισχυρό μήνυμα προς τους πιστούς, αλλά και σε όλους τους πολίτες της χώρας έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την προσπάθεια που κάνει η ανθρωπότητα απέναντι στην «αόρατη απειλή», όπως την χαρακτήρισε της πανδημίας του κοροναϊού.

Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους πιστούς Χριστιανούς να προστατέψουν τις ζωές και τις ζωές των συνανθρώπων τους, υπενθυμίζοντας την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να μην προέρχονται για λίγο καιρό στις εκκλησίες και στους ιερείς ναούς της χώρας, αλλά να περιοριστούν στο σπίτι της και στην κατ’ οίκον προσευχή.

«Η ιερά σύνοδος εξέφρασε προληπτικός την πρόνοιά της για την ανακούφιση της κοινωνίας από την επικίνδυνη και αόρατη απειλή. Απευθύνει έκκληση στους πιστούς να αποφύγουν τον κοινόν εκκλησιασμό στους ναούς και τους προέτρεψε στην κατ οίκον προσευχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο Αρχιεπίσκοπος στο μήνυμά του αναφέρθηκε στις αδυναμίες της ανθρωπότητας αλλά και του κάθε ανθρώπου και κάλεσε τους πάντες να αναλογιστούν την ευθύνη τους.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι κατά κοινή διαπίστωση ο χριστιανός άνθρωπος δεν ανταποκρίθηκε στην αναγκαία ευθύνη του απέναντι στον πλανήτη, ώστε σήμερα να απειλείται η συνέχεια της ζωής του», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τόνισε δε στο τέλος, «παρακολουθώ τις προσπάθειες των γιατρών και τους εύχομαι δύναμη και υγεία και εις το πλήρωμα της εκκλησίας μας κουράγιο».

 Ειδικότερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από την Μονή Αγίων Θεοδώρων Ζάλτσας όπου βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ανέφερε απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό: «Απευθύνω μια οφειλετική έκκληση προς όλους τους ευλαβείς πιστούς να προστατεύσουν την ιερότητα και τη συνέχεια όχι μόνο της δικής τους ζωής αλλά και της ζωής των συνανθρώπων τους, ιδιαίτερα δε των ευαίσθητων και συμπαθών ευπαθών ομάδων πιστών.

Άλλωστε, η κοινή προσευχή της λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας αναφέρεται πάντοτε με ιδιαίτερη, μάλιστα, έμφαση στους μη δυναμένους να παραστούν σε αυτή για σοβαρούς λόγους υγείας ή οποιασδήποτε άλλης εύλογης αιτίας”, είπε συγκεκριμένα ο κ. Ιερώνυμος.

 Στην αρχή του μηνύματός του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών τόνισε τη σημασία της ζωής του ανθρώπου ως δημιούργημα του Θεού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “η ζωή του ανθρώπου και του κόσμου είναι το ύψιστο δώρο του δημιουργού μόνο στον μικρό μας πλανήτη στη γη. Είναι η πρόνοια του δημιουργού για να ακτινοβολεί η ζωή του ανθρώπου και σε όλους τους άλλους πλανήτες του αχανούς σύμπαντος.

Ο άνθρωπος ανέλαβε με εντολή του δημιουργού του να είναι όχι μόνο ο αποδέκτης αλλά και ο πιστός φύλακας του θείου δώρου της ζωής στον πλανήτη μας. Στο πλαίσιο της θείας πρόνοιας του δημιουργού εντάχθηκε τόσο η ενανθρώπιση του Χριστού όσο και η ίδρυση της Εκκλησίας Του για να αποκατασταθεί η αρμονική σχέση του ανθρώπου όχι μόνο με τον δημιουργό του αλλά και με όλη τη θεία δημιουργία για να ζήσει ο κόσμος”.

Ο κ. Ιερώνυμος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ευθύνη του ανθρώπου για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στις συνέπειες από την καταστροφή του στη ζωή του ανθρώπου.

“Η ευθύνη του χριστιανού ανθρώπου για την προστασία του θείου δώρου της ζωής στον πλανήτη μας είναι όχι βεβαίως μια αυθαίρετη ή αλαζονική επιλογή του αλλά μια δέσμια και υπεύθυνη υποχρέωσή του τόσο προς τον δημιουργό του όσο και προς τη θεία δημιουργία.

Κατά κοινή διαπίστωση της επιστήμης και της Εκκλησίας ο χριστιανός άνθρωπος δεν ανταποκρίθηκε παντοτε με την αναγκαία συνέπεια ή συνέχεια στην παραπάνω ευθύνη αφού ο ίδιος ρύπανε τον πλανήτη μας περισσότερο από κάθε άλλο πλάσμα σε τόσο σύντομο χρόνο και με καταστροφικό τρόπο ώστε σήμερα να απειλείται και αυτή ακόμη η συνέχεια της ζωής του.


Ο ευλαβής μεν αλλά αλαζονικός άνθρωπος της εποχής μας ο οποίος ευθύνεται και για την καταστροφική επιβάρυνση της οικολογικής κρίσεως κρατά στα χέρια του τη συνέχεια της ζωής στον μικρό μας πλανήτη η οποία απειλείται σήμερα σε παγκόσμια μάλιστα κλίμακα αλλά και με τραγικές συνέπειες για τη δική του ζωή”.

 


ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα