«Συμφωνώ με τη σταδιακή εξαγγελία των μέτρων γιατί δεν γνωρίζουμε τον τελικό λογαριασμό», υπογράμμισε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Black Out» με το δημοσιογράφο Χρήστο Μυτιλινιό, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Κορκίδης.

Για την εικόνα της αγοράς ο κ. Κορκίδης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όλοι ζούμε με την ελπίδα της επόμενης μέρας». «Είμαστε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, είναι λίγα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Αυτό που θέλουμε είναι να κρατήσουμε ενεργές τις κλειστές επιχειρήσεις και να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν υποτυπωδώς, με ζημιά βλέποντας κάθε μέρα την κατάσταση λίγο πιο αόριστη», σημείωσε ο ίδιος.

Για το πακέτο των μέτρων, ο κ. Κορκίδης σημείωσε πως «το πακέτο των 6,8 δις το οποίο ανακοινωθεί δεν νομίζω ότι θα είναι επαρκές για την επόμενη μέρα». «Χρειάζονται μέτρα οριζόντια, χρειάζονται μέτρα μόνιμα και αυτό το οποίο έχουμε εμείς προτείνει σαν επιμελητήριο αλλά και πολλοί άλλοι φορείς, είναι ότι χρειαζόμαστε δυο πράγματα», διευκρίνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού επιμελητηρίου.

Ο κ. Κορκίδης συνέχισε εξηγώντας ότι «το ένα είναι ρευστότητα κάτι το οποίο είπαμε ότι θα μπορούσε το ΕΣΠΑ να γίνει κεφάλαιο κίνησης γιατί είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο το οποίο είναι άχρηστο αυτή τη στιγμή με τον τρόπο με τον τρόπο που έχει διαμορφωθεί». «Το δεύτερο είναι ότι επειδή με όλες αυτές τις αναστολές πληρωμών οφειλών και υποχρεώσεων θα υπάρξει μια συσσώρευση από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο και αυτό το οποίο θα μπορούσε να εκτονώσει μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών και δανείων είναι η μείωση της φορολογίας. Ότι μέτρα έχουν εξαγγελθεί για το 2021 μείωσης της φορολογίας, άμεσης και έμμεσης, να εφαρμοστούν από φέτος», συμπλήρωσε.

«Είναι μια οριζόντια ρύθμιση για αυτούς οι οποίοι εντάσσονται μέσα στη λίστα των ΚΑΔ αλλά βοηθάει και όλους αυτούς οι οποίοι προσπαθούν να είναι συνεπείς χωρίς να λειτουργεί η αγορά», εξήγησε επιπρόσθετα ο κ. Κορκίδης.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος ΕΒΕΠ τόνισε ότι «περιμένουμε να δούμε το νέο πακέτο μέτρων του Απριλίου, πιστεύω ότι οι περισσότεροι αν όχι σχεδόν όλοι θα ενταχθούν σε ένα ενιαίο πακέτο μέτρων που μπορεί να φτάσει τα 15 δις». «Το θέμα είναι ότι περιμένουμε την ΕΕ να βάλει το χέρι στην τσέπη, να ανοίξει το πουγκί της γιατί αυτά τα οποία έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση είναι με ιδία μέσα, με ότι διαθέτει», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Θεωρώ πολύ σημαντικό το επόμενο Eurogroup γιατί η ΕΕ είναι η μόνη η οποία μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινώσει το πακέτο των μέτρων για τον κοροναϊό», εκτίμησε ο κ. Κορκίδης.

«Έχουμε δει την Αμερική έστω και αργά έβγαλε 2 τρις $, οι G20 βγάλανε 5τρις $ και η ΕΕ για άλλη μια φορά δυστυχώς η Γερμανία και οι δορυφόροι του Βορρά αντιδρούν. Ένα φορτηγό έρχεται κατά πάνω μας και εμείς καθόμαστε και το βλέπουμε», πρόσθεσε παράλληλα.

Για τη σταδιακή εξαγγελία των μέτρων, ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι «τόσο ο ελληνικός λογαριασμός όσο και ο ευρωπαϊκός λογαριασμός χρειάζεται μια λευκή επιταγή της ΕΕ με ανοιχτή ημερομηνία όμως αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να μπορέσει κανείς να κοστολογήσει την τελική έκβαση της ζημιάς».
«Ακόμα παλεύουμε και με τον κοροναϊό και με το χρόνο, δηλαδή όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση ο λογαριασμός αυξάνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κορκίδης τόνισε ότι «πρέπει να παρθούν μέτρα τα οποία θα αφορούν την επόμενη μέρα, αυτή τη στιγμή τα μέτρα που παίρνονται είναι μέτρα ανακούφισης και όχι μέτρα τα οποία θα επανεκκινήσουν την οικονομία».

«Θεωρώ ότι είναι κάτι συλλογικό, ανήκουμε στην ΕΕ πρέπει να καταλάβουν όλοι οτι αυτή τη φορά «καίγεται και η γούνα τους», κατέληξε.