Για τρεις διαφορετικές υποθέσεις παράβασης είχε κινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νομική διαδικασία κατά της Ελλάδας - και για τις τρεις τη σταμάτησε σήμερα. Χάρη στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση, οι εκκρεμότητες που υπήρχαν διευθετήθηκαν χωρίς να χρειαστεί η Επιτροπή να κινήσει περαιτέρω διαδικασίες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν. Συγκεκριμένα, οι τρεις υποθέσεις για τις οποίες είχε στραφεί η Κομισιόν κατά της Ελλάδας και άλλων κρατών-μελών για παράβαση των υποχρεώσεών τους είναι οι ακόλουθες:

1. Δεδομένα από τις καταστάσεις με τα ονόματα των επιβατών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να περατώσει τις διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Εσθονίας, της Κύπρου, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας και της Ρουμανίας, καθώς έχουν πλέον μεταφέρει πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο τους ενωσιακούς κανόνες σχετικά με τα δεδομένα από τις καταστάσεις με τα ονόματα των επιβατών [οδηγία (ΕΕ) 2016/681]. Η εν λόγω οδηγία ορίζει τους κανόνες σχετικά με τη διαβίβαση από τις αεροπορικές εταιρείες στις αρχές των κρατών μελών των δεδομένων από τις καταστάσεις με τα ονόματα των επιβατών (δηλ. των πληροφοριών που παρέχονται από τους επιβάτες στις αεροπορικές εταιρείες κατά την κράτηση και τον έλεγχο των αεροπορικών εισιτηρίων), καθώς και την επεξεργασία αυτών των δεδομένων για σκοπούς επιβολής του νόμου, με πλήρη σεβασμό των εγγυήσεων για την προστασία των δεδομένων.

2. Συνεργασία στον τομέα του ποινικού δικαίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να περατώσει τις διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Ιρλανδίας μετά την πλήρη μεταφορά στο εθνικό τους δίκαιο τριών αποφάσεων-πλαισίων σχετικά με το ποινικό δίκαιο. Οι εν λόγω αποφάσεις αφορούν αντίστοιχα την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης δικαστικών αποφάσεων και αποφάσεων αναστολής εκτέλεσης της ποινής ή απόλυσης υπό όρους (απόφαση-πλαίσιο 2008/947/ΔΕΥ του Συμβουλίου)· την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης σε ποινικές αποφάσεις (απόφαση-πλαίσιο 2008/909/ΔΕΥ του Συμβουλίου)· και την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης επί χρηματικών ποινών (απόφαση-πλαίσιο 2005/214/ΔΕΥ του Συμβουλίου). Σκοπός της απόφασης-πλαισίου σχετικά με τα μέτρα αναστολής και τις εναλλακτικές κυρώσεις είναι να διευκολυνθεί η εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων αναστολής και εναλλακτικών κυρώσεων στην περίπτωση παραβατών που δεν διαμένουν στο κράτος μέλος έκδοσης της καταδικαστικής απόφασης. Η απόφαση-πλαίσιο για την αμοιβαία αναγνώριση αποφάσεων εξασφαλίζει την αμοιβαία αναγνώριση των ποινικών αποφάσεων που επιβάλλουν ποινές φυλάκισης και αποσκοπεί στη διευκόλυνση της κοινωνικής επανένταξης των καταδίκων. Η απόφαση-πλαίσιο για τις χρηματικές ποινές επιτρέπει την αμοιβαία αναγνώριση των χρηματικών ποινών, παρέχοντας τη δυνατότητα σε δικαστικές ή διοικητικές αρχές να διαβιβάζουν αποφάσεις που επιβάλλουν χρηματική ποινή απευθείας σε αρχή άλλου κράτους μέλους της ΕΕ και να επιτυγχάνουν την αναγνώριση και την ευχερή εκτέλεση της ποινής αυτής.

3. Δικαιώματα των θυμάτων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να περατώσει τις διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, των Κάτω Χωρών και της Φινλανδίας, μετά την κοινοποίηση των μέτρων με τα οποία μεταφέρεται πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο η οδηγία για τα δικαιώματα των θυμάτων. Η οδηγία για τα δικαιώματα των θυμάτων θεσπίζει ελάχιστα πρότυπα σχετικά με τα δικαιώματα, την υποστήριξη και την προστασία των θυμάτων της εγκληματικότητας και διασφαλίζει ότι τα άτομα που έχουν πέσει θύματα εγκληματικών πράξεων αναγνωρίζονται και αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Επίσης, πρέπει να λαμβάνουν κατάλληλη προστασία, υποστήριξη και πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Η οδηγία ενισχύει σημαντικά τα δικαιώματα των θυμάτων και των μελών της οικογένειάς τους στην ενημέρωση, την υποστήριξη και την προστασία σύμφωνα με τις ατομικές ανάγκες των θυμάτων. Επιπλέον, ενισχύει περαιτέρω τα δικονομικά δικαιώματα των θυμάτων στις ποινικές διαδικασίες.