Επικυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας απόφαση του Διοικητικού Εφετείου με την οποία επιδικάστηκε το ποσό των 60.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη στρατιώτης ο οποίος υπηρετούσε στην Κύπρο (ΕΛΔΥΚ) και έχασε σχεδόν την ακοή του, από την συνεχή ρίψει όλμων που πραγματοποίησε κατά την διάρκεια της άσκησης «Νικηφόρος».

Αρχικά, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε πως το Δημόσιο πρέπει να καταβάλει στον στρατιώτη το ποσό των 60.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη.

Κι αυτό καθώς «τόσο η βαρηκοΐα όσο και οι εμβοές δεν είναι αναστρέψιμες» και αυτό ανεξάρτητα εάν το ποσοστό αναπηρίας του δεν ξεπερνά το 5%. Στη συνέχεια, το Δημόσιο άσκησε αναίρεση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας η οποία όπμως απερρίφθη και επικυρώθηκε η εφετειακή απόφαση.

Ο στρατιώτης το διάστημα που υπηρετούσε στην Κύπρο συμμετείχε στην άσκηση «Νικηφόρος». Την τελευταία ημέρα της άσκησης πίσω από ένα ύψωμα ήταν εγκαταστημένοι τριών ειδών όλμοι, δηλαδή, 120 χιλ, 4,2 ιντσών και 81 χιλ. Ο άτυχος στρατιώτης άνηκε στην ομάδα των χειριστών των όλμων 81 χιλ, που σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΕ7-31 του Γενικού Επιτελείου Στρατού σε κάθε στοιχείο προβλέπεται να υπηρετούν τέσσερα άτομα, δηλαδή, ο στοιχειάρχης, ο σκοπευτής, ο προμηθευτής και ο γεμιστής. Πέραν αυτού προβλέπεται και ομαδάρχης αξιωματικός ή υπαξιωματικός, ενώ ο στοιχειάρχης πρέπει να είναι υπαξιωματικός και οι υπόλοιποι τρεις στρατιώτες.

Δυστυχώς, την ημέρα εκείνη της άσκησης ήταν τρία μόνο άτομα, ο προμηθευτής, ο γεμιστής και ο ίδιος ο άτυχος στρατιώτης με τη διπλή, όμως, ιδιότητα του στοιχειάρχη-σκοπευτή, λόγω έλλειψης υπαξιωματικού.

Στην άσκηση συμμετείχαν δύο όλμοι. Κατά την διάρκεια της άσκησης ο ένας όλμος έπαθε αφλογιστία και έτσι ο δεύτερος όλμος, αυτός του προσφεύγοντα στην Δικαιοσύνη στρατιώτη, έπρεπε να καλύψει τις βολές και του πρώτου όλμου, λόγω της αφλογιστίας του, με αποτέλεσμα ο στρατιώτης να πραγματοποιήσει ακατάπαυστα 80 συνεχόμενες βολές, ανά πέντε δευτερόλεπτα. Μόλις τελείωσε η άσκηση, ο στρατιώτης σηκώθηκε από τη θέση που είχε κατά τη διάρκεια αυτής, δηλαδή από γονυπετής σε όρθια θέση. Αμέσως, ένιωσε ζαλάδες, οξείς πόνους και στα δυο αυτιά, η ακοή του ήταν μειωμένη και δεν μπορούσε να διακρίνει ήχους.

Το πρόβλημα αυτό παρέμεινε δυστυχώς και μετά την απόλυσή του από το Στρατό.