Στους 25 ανέρχονται οι νεκροί από κοροναϊό το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του καθηγητή λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα. Συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται σε 2.170 ενώ οι νεκροί σε 101. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως έχουν πραγματοποιηθεί 48.898 έλεγχοι ενώ 76 συμπολίτες μας βρίσκονται σε ΜΕΘ ενώ 27 έχουν πάρει εξιτήριο.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι είναι σημαντική η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας και η απομόνωση από το παραμικρό σύμπτωμα, ακόμη και τον πονόλαιμο, κυρίως για όσους έχουν μετακινηθεί στις γιορτές. «Δεν θα ήθελα να έχω τέτοια ευθύνη πάνω μου. Ότι μετέφερα τον ιό σε έναν νησιώτη ή επαρχιώτη λόγω των γιορτών», σημείωσε ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος.

Ο «στρατηγός» στη μάχη απέναντι στη νόσο, επεσήμανε ακόμη ότι χαιρετίζει τη διεθνή προσπάθεια και αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του κοροναϊού. «Το σύστημα υγείας προστατεύτηκε και δεν έφρασε στα άκρα του χάρη στην προσπάθεια όλων», τόνισε ο κ. Τσιόδρας και επεσήμανε ότι ελιπίζουμε πως η διατήρηση των μεγεθών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή θα επιτρέψει να υπάρχει μέλλον χωρίς τα μέτρα.

Αναφορικά με το τραπέζι του Πάσχα, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι δεν θα θέλαμε περαιτέρω διασπορά του ιού λόγω μαζικών συναθροίσεων. «Μπορούν πολύ εύκολα να μεταδώσουν τον ιό. Δεν μεταδίδεται ο ιός από τα πιρούνια και τα ποτήρια, αν δεν χρησιμοποιήσεις το ίδιο πιρούνι ή ποτήρι. Μας ανησυχεί, όμως, να βρίσκονται τόσοι άνθρωποι σε τόσο κοντινές αποστάσεις». Σε κάθε περίπτωση, εμφανίστηκε αισιόδοξος και τόνισε πως η νόσος φθίνει αλλά ζήτησε την προσοχή όλων, ειδικά αυτές τις ημέρες, προκειμένου να μην υπάρξει νέα αναζωπύρωση των κρουσμάτων. Σημείωσε ακόμη ότι είναι πιο σωστό να πάμε στους ηλικιωμένους ένα πιάτο με φαγητό παρά να καθίσουμε να φάμε μαζί τους καθώς, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα σε ευπαθείς ομάδες.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι δεν θα περιμένει η ομάδα του υπουργείου Υγείας τον μηδενισμό των κρουσμάτων προκειμένου να ανακοινώσει περιορισμό των μέτρων για τον κοροναϊό. Από εκεί και πέρα, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει στην επόμενη ημέρα και μεγάλη προσπάθεια για να αναγνωρίσεις εγκαίρως τις εστίες αναζωπύρωσης του ιού. Αναφέρθηκε δε, και στο φαινόμενο της ανοσίας για να σημειώσει πως κανείς δεν έχει στα χέρια του δεδομένα ενώ σημείωσε ότι, μέχρι να υπάρξει εμβόλιο, η κατάσταση θα είναι δυναμική: «Θα παίρνουμε και θα μειώνουμε μέτρα ανάλογα με τις συνθήκες και τα κρούσματα».

«Αν αντιδράσεις γρήγορα στην εξάπλωση του ιού, τον περιορίζεις γρήγορα. Σε 10 - 15 ημέρες μετά βλέπεις τις διασωληνώσεις αν δεν έχεις πάρει τα μέτρα. Δεν θέλουμε να δούμε μία τέτοια κατάσταση, με δεδομένο ότι τα συμπτώματα από τις δράσεις μας το Πάσχα θα εμφανιστούν μετά από δύο εβδομάδες», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.



ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα