Σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα μπορέσουν οι ηλικιωμένοι να αγκαλιάσουν ξανά τα εγγόνια τους, απάντησε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας. 

Όπως τόνισε ο Καθηγητής τα άτομα τρίτης ηλικίας και όλοι όσοι έχουν χρόνιες παθήσεις, θα είναι οι τελευταίοι για τους οποίους θα αρθούν τα μέτρα, δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης στη νόσο. 

«Είναι επικίνδυνο για τους ίδιους και δυστυχώς δεν θα ήταν σωστό σε αυτή τη φάση να δουν και να αγκαλιάσουν τα εγγόνια τους», εξήγησε ο καθηγητής. Ο Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε ότι θα έρθει η στιγμή που οι ηλικιωμένοι θα μπορέσουν να εξέλθουν από το σπίτι, πάντως δεν θα είναι σύντομα, αναφέροντας επίσης ότι κάποιοι προβλέπουν αυτή η στιγμή να είναι στο τέλος του έτους, με τον ίδιο να τονίζει ότι «θα δούμε».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Επιτροπή δεν είναι προφήτες για να γνωρίζουν ακριβώς πότε θα τελειώσει η πανδημία, όμως καθώς η δραστηριότητα της νόσου είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας, ενδέχεται να καταφέρουμε σύντομα να «ανοίξουμε τις πόρτες μας στους ηλικιωμένους».

Ο Καθηγητής εξήγησε ότι αυτό δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί, καθώς στη χώρα υπάρχει μικρό επίπεδο ανοσίας και έτσι δεν μπορούμε να «ανοίξουμε εύκολα τις πόρτες στις μεγάλες ηλικίες, διότι κινδυνεύουν».

Παράλληλα, είπε ότι αυτό θα καταστεί δυνατό όταν θα υπάρχει μηδενική κίνηση του ιού στη χώρα, δηλαδή κανένα καταγεγραμμένο κρούσμα επί μία εβδομάδα, όταν θα υπάρχει εμβόλιο ή στην περίπτωση που ο ιός «εξαφανιστεί».
ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα