Νέα δημοσιεύματα που αφορούν τη σωστή διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας βλέπουν τα τελευταία 24ωρα το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, το περιοδικό Time φιλοξενεί εκτενές άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα έχει γηρασμένο πληθυσμό και μία εύθραυστη οικονομία. Πώς γλίτωσε από τα χειρότερα από τον κορωνοϊό μέχρι τώρα;»

Πιο συγκεκριμένα, το Time αναφέρετα σττο διαφορετικό Πάσχα που έζησαν φέτος οι Έλληνες, λόγω των περιοριοριστικών μέτρων, εξηγεί ότι ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός, η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε δυνητικά ένα σημαντικό κίνδυνο εξαιτίας του κορωνοϊού σε σχέση με τους διεθνείς ταξιδιώτες. Επιπλέον ο τομέας της υγείας έχει πληγεί από τη λιτότητα και η οικονομία της εξακολουθεί να είναι σχεδόν 40% πιο περιορισμένη από ό,τι ήταν πριν από την κρίση. «Παρόλο αυτά, η Ελλάδα έχει αποφύγει τα χειρότερα από την παγκόσμια πανδημία μέχρι στιγμής» τονίζει το Time.

«Το κλειδί για την επιτυχία της Ελλάδας, λένε οι αναλυτές, ήταν τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης για τον περιορισμό του ιού πιο πριν από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Στα τέλη Φεβρουαρίου, πριν καταγραφεί θάνατος από την ασθένεια, τα καρναβάλια ακυρώθηκαν. Τα σχολεία, οι καφετέριες, τα πανεπιστήμια και οι περισσότερες επιχειρήσεις έκλεισαν στις 5 Μαρτίου, όταν υπήρχαν μόνο 31 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα.

Το αξιοσημείωτο, σύμφωνα με το Time, είναι πως η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε γρήγορα εξαιτίας του παραμελημένου δημοσίου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, λένε οι ειδικοί. «Δεν νομίζω ότι ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση, λόγω της γνώσης ότι το σύστημα υγείας δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την κρίση», λέει η Δρ Στέλλα Λαδή, πρώην σύμβουλος δημόσιας πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης και σήμερα επίκουρη καθηγήτρια Δημόσιας Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα και στο Queen Mary, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.