Η καταγραφή τουλάχιστον 150 κρουσμάτων κοροναϊού στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Κρανίδι, έχει προκαλέσει ανησυχία τόσο στις αρχές όσο και στις τοπικές κοινωνίες ανά τη χώρα που φιλοξενούνται δομές.

Κι αυτό, διότι, οι σημαντικές ελλείψεις σε είδη υγιεινής και ο μαζικός συγχρωτισμός στις δομές, συντείνει στην διασπορά του ιού, εφόσον αυτός κάνει την «εμφάνισή» του.

Κορωνίδα των παραπάνω είναι το camp στην Μόρια.

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μυτιλήνηση, στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες, περί τις 20.000 ανθρώπων.

Κάτι που σημαίνει ότι εάν υπάρξει κρούσμα κορωνοϊού, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, αυτό θα έχει μεταδοθεί σε όλη την τοπική κοινότητα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα ελάχιστα κρούσματα κορωνοϊού που ανέκυψαν στις τρεις δομές φιλοξενίας της Λέσβου, διαγνώστηκαν συμπτωματικά, ύστερα από μετάβασή τους στο νοσοκομείο για άλλη αιτία.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ παραμένει στη Λέσβο, ωστόσο ο ρόλος του είναι… γνωμοδοτικός, μια και αξιολογεί όσους είναι εμπύρετοι.

Έτσι, παρότι, με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, εάν δεν προσεχθούν οι δομές και δεν τηρηθούν τα μέτρα που πρέπει, αυτές θα εξελιχθούν σε υγειονομικές βόμβες με ευρύτερες συνέπειες

Παράλληλα, 1.500 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο αναμένεται να μετακινηθούν το ερχόμενο Σάββατο από το ΚΥΤ της Μόριας στην ενδοχώρα.