Στο ζήτημα της χρήσης των μασκών για την προστασία ενάντια στον κορωνοϊό αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την επιδημία κ. Σωτήρης Τσιόδρας κατά την επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, η επιτροπή εμπειρογνωμώνων υιοθέτησε τις συστάσεις του ευρωπαϊκού κέντρου λοιμώξεων και δεν συνιστά τη χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους, αλλά συνίσταται η χρήση της σε κλειστούς χώρους όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία κ.α.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο του ΕΟΔΥ, εάν η μάσκα είναι μίας χρήσης, θα πρέπει να την απορρίπτει μετά τη χρήση της και να μην την επαναχρησιμοποιεί.

Ωστόσο, εάν η μάσκα είναι επαναχρησιμοποιούμενη, θα πρέπει να πλένεται όσο πιο συχνά γίνεται, με το σύνηθες απορρυπαντικό στους 60 βαθμούς Κελσίου.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισήμανε ο καθηγητής Τσιόδρας, δεν θα πρέπει οι πολίτες να αμελούν την υγιεινή των χεριών καθώς και την αποφυγής επαφής των χεριών με το πρόσωπο και τις βλεννογόνους (μάτια, μύτη, στόμα).

Όπως είπε, τις επόμενες ημέρες θα εκπονηθεί ειδική επικοινωνιακή στρατηγική και θα δοθούν στους πολίτες αναλυτικές οδηγίες, με σκοπό να ενημερωθούν για την ορθή χρήση των μασκών αυτών και να μη δίνεται μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας.

Παράλληλα, ο κ.Τσιόδρας έδωσε οδηγίες για την σωστή χρήση των γαντιών, λέγοντας ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται αντισηπτικό, τόσο όταν τα φοράει κανείς, όσο και όταν τα αφαιρεί.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα