Αναφορικά με την επόμενη μέρα από την άρση των περιοριστικών μέτρων τοποθετήθηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, Στέλιος Λουκίδης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λουκίδης δήλωσε ότι «δεν ξέρουμε πως θα είναι η επόμενη μέρα. Είναι κάτι που δεν το έχουμε ξαναζήσει, προσπαθούμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, να δούμε ως πρέπει να συμπεριφερθούμε σε ανοιχτούς χώρους, σε κλειστούς χώρους».

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα από την άρση των περιοριστικών μέτρων, υπογράμμισε ότι «σίγουρα τρία πράγματα πρέπει να κρατήσουμε απέναντι σε όλες τις προκλήσεις που θα δεχτούμε, το ένα είναι οι αποστάσεις που ένα πολύ σημαντικό, το δεύτερο είναι η καλή υγιεινή και το τρίτο είναι ότι πρέπει να συνηθίσουμε, τουλάχιστον στους κλειστούς χώρους ή σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης ή γενικότερα σε κλειστές δομές να φοράμε μάσκα».

Ερωτηθείς ποια μάσκα θα πρέπει να φοράμε, μιας χρήσης ή πλενόμενη, ο κ. Λουκίδης απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμες και οι δύο». «Στη δεύτερη πρέπει να κάνεις μια πάρα πολύ καλή πλύση σε υψηλή θερμοκρασία, η άλλη πρέπει να πετιέται και πρέπει να πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων γιατί βλέπουμε πάρα πολλές μάσκες πεταμένες στο δρόμο», επισήμανε ο ίδιος.

«Πρέπει να σεβόμαστε ανθρώπους όπως είναι οι καθαριστές οι οποίοι έχουν δώσει ένα μεγάλο αγώνα και στα νοσοκομεία αλλά και εκτός. Πρέπει να τους σεβαστούμε και δεύτερον πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο πως φοράμε και κυρίως στο πως τη βγάζουμε», τόνισε ο καθηγητής.

«Το πιο δύσκολο για εμάς που μπαίνουμε στις μονάδες covid είναι όταν ξεντυνόμαστε γιατί μπορεί να ακουμπήσουμε κάτι το οποίο είναι μολυσμένο και να μολυνθούμε και εμείς. Άρα μεγάλη προσοχή στο βγάλσιμο της μάσκας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λουκίδης.

Για το άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής πνευμονολογίας δήλωσε: «Μας προβληματίζει και εμάς γιατί δεν ξέρουμε πόσο προετοιμασμένα είναι τα ίδια τα σχολεία να δεχτούν αυτούς τους μαθητές σε απόσταση. Δηλαδή έχουν το χώρο για να τους δεχτούν; Και το δεύτερο είναι πως θα πείσεις ένα παιδάκι 8-10 χρονών να κρατάει τους κανόνες υγιεινής ή ακόμα και έναν έφηβο. Είναι ένα πράγμα που νομίζω ότι προβληματίζει και την επιτροπή του ΕΟΔΥ... Και για τους εκπαιδευτικούς θα είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί θα πρέπει να έχουν το μυαλό τους στην εκπαίδευση και το μυαλό τους στην υγιεινή».

«Το θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο και δεν ξέρω πως θα πετύχει αυτό το εγχείρημα», σημείωσε.

«Όλοι σκεφτόμαστε την επόμενη μέρα και πιθανά που εύχομαι να μη συμβεί, και το επόμενο κύμα γιατί πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να μπορούμε να έχουμε την κατάλληλη υποδομή και οργάνωση για να το αντιμετωπίσουμε όπως αντιμετωπίσαμε και το πρώτο κύμα», υπογράμμισε ο κ. Λουκίδης.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα