Ο καθηγητής πνευμονολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, κος Στέλιος Λουκίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην έκτακτη εκπομπή με τους δημοσιογράφους Χρήστο Μυτιλινιό και Κέλλυ Κοντογεώργη.
Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Λουκίδης επισήμανε ότι «Η αύξηση είναι σαφέστατα ορατή και είμαι σίγουρος ότι είναι πολύ μεγαλύτερη γιατί υπάρχει μεγάλη πλέον χρησιμοποίηση των self tests τα οποία είναι γνωστό ότι δεν καταγράφονται οπότε είναι σίγουρο ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Υπάρχουν δε μέρη με έντονη τουριστική κίνηση τα οποία έχουν περίπου μια θετικότητα που αγγίζει το 50%, δηλαδή 1 στους 2 βγαίνει θετικός που κάνει test. Αυτό οφείλεται κυρίως στην κοινωνικοποίηση του καλοκαιριού, είναι πολύ μεγάλη η μετακίνηση πληθυσμών. Από την άλλη πλευρά έχουν φύγει όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας όπως έχει αποφασίσει η πλειοψηφία του δυτικού κόσμου κι έχει ξεκινήσει και στην Ευρώπη πολύ πιο νωρίτερα από εμάς, από την Ελλάδα. Και το τρίτο είναι δυστυχώς η φθίνουσα ανοσία που υπάρχει από την κάλυψη του εμβολιασμού η οποία φαίνεται ότι με το χρόνο χάνεται και κυρίως δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι ευαίσθητη στις υποπαραλλαγες οι οποίες υπάρχουν αυτή τη στιγμή».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι μπορεί να επανέλθει η καραντίνα ενόψει ενός δύσκολου Φθινοπώρου, ο κ. Λουκίδης απάντησε ότι «Νομίζω ο στρατηγικός σχεδιασμός της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου είναι πρώτον, να υπάρχουν σαφέστατα αποθέματα αντιικών φαρμάκων ώστε να μπορεί κανένας να δίνει σε εξωτερικούς ασθενείς υψηλού κίνδυνου σε γρήγορο χρόνο. Το δεύτερο είναι να δει κανένας με ποιο τρόπο θα θωρακίσει εμβολιαστικά το μέρος του πληθυσμού ίσως τον συνολικό πληθυσμό αν αυτό θα είναι μια δόση αναμνηστική των ήδη υπαρχόντων εμβολίων ή αν θα έχουμε καινούργιο εμβόλιο ανα-συνδυασμένο εφόσον υπάρχει δημοσίευση από τις μελέτες που τρέχουν κι άδεια από τους ρυθμιστικούς οργανισμούς. Και το τρίτο νομίζω που θα πρέπει να σκεφτεί κανένας είναι ότι πιθανότητα στους κλειστούς χώρους εφόσον υπάρχει αύξηση περιστατικών τους χειμερινούς μήνες θα επανέλθει η χρήση της μάσκας. Θεωρώ λίγο δύσκολο να ξαναμπούμε στη διαδικασία την αρχική διότι δεν ξέρω κατά πόσο και η κοινωνία μπορεί να το σηκώσει αυτό αλλά ποτέ δεν ξέρει κανένας αν αυτό που συμβεί πιέσει τόσο το σύστημα υγείας που αναγκαστούν να πάρουν μέτρα».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει η επαναφορά κάποιων μέτρων, ο κ Λουκίδης κατέστησε σαφές ότι «Από ό,τι βλέπω δε φαίνεται να υπάρχει τέτοια πρόθεση από το κράτος και από τα κράτη της Ευρώπης να επαναφέρουν μέτρα. Αυτό το όποιο πιθανότατα θα μπορούσε να υπάρξει είναι ίσως σε κάποιους κλειστούς χώρους όπως είναι τα πλοία ή στα αεροπλάνα ή στα αεροδρόμια-να μπορούσε να υπάρξει υποχρεωτική χρήση της μάσκα γιατί είναι χώροι πολύ μεγάλου συνωστισμού. Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες θεωρώ ότι μέσα στο καλοκαίρι είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί».

Αναφορικά με τη χρήση της μάσκας προστασίας, ο καθηγητής υποστήριξε ότι «Παραμένει, όχι σε ένα μεγάλο ποσοστό αλλά σίγουρα σε ένα μέρος όπου θα υπάρχει ένας ιδιαίτερος συνωστισμός, σαφέστατα είναι ένα μέτρο το οποίο φαίνεται ότι δούλεψε πάρα πολύ καλά. Κάτι που άκουσα προχθές σε ένα συνέδριο και ήταν πολύ εύστοχο, ότι ίσως θα πρέπει να μπει στα θεραπευτικά μέτρα στο μέλλον κατά τη διάρκεια των εξάρσεων των ιογενών λοιμώξεων γενικότερα σαν προστασία ανθρώπων με χρόνια νοσήματα. Δηλαδή ένα πράγμα που εφαρμόστηκε λόγω covid θα περάσει πιθανότατα στο μέλλον σαν θεραπευτικό μέτρο στη διάρκεια των μηνών των εξάρσεων σε ανθρώπους με χρόνια νοσήματα».

Τέλος, αναφορικά με το σύνθημα που κυκλοφορεί «βγείτε να κολλήσετε», ο καθηγητής εξήγησε ότι «Είναι μια τακτική που δεν έχει κανένα αίσθημα ατομικής ευθύνης διότι το «βγείτε να κολλήσετε» σημαίνει ότι μπορεί να κολλήσει η γιαγιά κι ο πάππους, η μαμά κι ο μπαμπάς οι οποίοι να είναι ευάλωτοι και να καταλήξουν στο νοσοκομεία. Το «βγείτε να κολλήσετε» μπορεί να φέρει και τις εισαγωγές στο βαθμό τον οποίο τις είχαμε δει πέρυσι τον χειμώνα. Άρα λοιπόν το «βγείτε να κολλήσετε» είναι κάτι το οποίο δεν περιέχει μέσα τη λέξη ευθύνη».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη