Μεγάλη ανατροπή έρχεται για την χρήση της μάσκας καθώς η χώρα περνάει στη δεύτερη φάση των μέτρων κατά την οποία σταδιακά επανερχόμαστε στην – μερική – κανονικότητα. Η χρήση μάσκας θα είναι πια υποχρεωτική και όσοι δεν την φορούν να έχουν πρόστιμο 150 ευρώ.

Μπορεί στην πρώτη φάση της πανδημίας οι ειδικοί να δήλωναν ότι δεν απαραίτητη, και ότι δεν εξασφαλίζει την απόλυτη προστασία από τον ιό, ωστόσο η άποψη αυτή κατά τη δεύτερη φάση αλλάζει.

Άλλωστε στην πρώτη φάση, δεν θα μπορούσε να ισχύει η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, αφού… υπήρχε έλλειψη μασκών και η ανάγκη να τροφοδοτηθούν με αυτές οι δομές υγείας και τα νοσοκομεία.

Όσοι από την Δευτέρα 4 Μαΐου δεν φορούν την μάσκα προστασίας  θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμο 150 ευρώ.

Κομμάτι της επιστροφής στην κανονικότητα είναι και οι προστατευτικές μάσκες που μας «θωρακίζουν» έναντι του νέου κοροναϊού.

Υποχρεωτική η μάσκα στα ΜΜΜ

Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στις μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς από εργαζόμενους και επιβατικό κοινό, ελεγχόμενη είσοδος στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία φυσική απόσταση και αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από την πρώτη μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών, είναι οι κανόνες που θα ισχύουν εφεξής για τις μετακινήσεις μας.

 Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος και απηύθυνε έκκληση για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, ο έλεγχος της χρήσης μασκών και ο περιορισμός του συνωστισμού στις εισόδους των σταθμών, αποτελούν αρμοδιότητα ελεγκτικού μηχανισμού που θα είναι επιφορτισμένος με αυτό το καθήκον.

 Επιβεβαίωσε το πρόστιμο ο Σκέρτσος

Την επιβολή προστίμου σε όσους δεν τηρούν το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους ανακοίνωσε ο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στην ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης.

 «Όπου (σ.σ. η χρήση μάσκας) είναι υποχρεωτική, ναι», απάντησε ο ίδιος σε σχετικό ερώτημα. «Θεωρούμε ότι εκεί η κοινωνική συνείδηση, ο αυτοέλεγχος του κάθε πολίτη θα οδηγήσουν σε συμμόρφωση. Πρόκειται άλλωστε για την υγεία του καθενός, και για την υγεία του κοινωνικού συνόλου», πρόσθεσε.

 Σημειώνεται πως υποχρεωτική καθίσταται η χρήση μάσκας από εργαζομένους και πελάτες σε κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λοιπές υπηρεσίες που προϋποθέτουν σωματική επαφή καθώς και από εργαζομένους σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, σύμφωνα με το «σχέδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης περιοριστικών των μέτρων» που εξέδωσε η κυβέρνηση).

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα