Η έξαρση του κύματος Covid και γρίπης κορυφώνεται, με τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία. Οι ειδικοί προβλέπουν περαιτέρω αύξηση μετά τα Φώτα και συστήνουν στους πολίτες να λαμβάνουν προφυλάξεις, όπως τεστ και μάσκες, κατά την επιστροφή σε γραφεία και σχολεία. Η κορύφωση της έξαρσης αναμένεται να επέλθει στα τέλη του μήνα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στα λύματα της Αττικής έχει καταγραφεί αύξηση κατά 90% των αναπνευστικών ιών. Ο αναπνευστικός ιός RSV έχει αυξηθεί κατά 260% τον τελευταίο μήνα και 57% τις τελευταίες 7 ημέρες. Η γρίπη τύπου Α έχει αυξηθεί κατά 222% τον τελευταίο μήνα και 88% τις τελευταίες 7 ημέρες. Το ιικό φορτίο του Covid-19 έχει αυξηθεί κατά 180% τον τελευταίο μήνα και 87% τις τελευταίες 7 ημέρες.

Παράλληλα, αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Το τελευταίο 24ωρο μόνο έγιναν 172 εισαγωγές, 72 εκ των οποίων στην Αθήνα, ενώ στην Εντατική βρίσκονται 84 ασθενείς. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη, το ΕΣΥ δεν δέχεται μεγάλη πίεση, τέτοια που να απαιτεί τη λήψη οριζόντιων μέτρων για τον γενικό πληθυσμό, όπως υποχρεωτικότητα της μάσκας.

Να σημειωθεί ότι το ΝΙΜΤΣ παραχωρεί 50 κλίνες στο σύστημα Υγείας για τον κορονοϊό.

Οι ειδικοί επιμένουν ωστόσο ότι χρειάζεται προσοχή από όλους, τεστ και μάσκα όπου και όταν κρίνεται απαραίτητο, αναμνηστικές δόσεις εμβολίων του κορονοϊού στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά και εμβόλια γρίπης για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και δεν έχουν κάνει ακόμη.

Την ίδια ώρα, στα φαρμακεία τα rapid tests και οι μάσκες και πάλι ξεπουλάνε.

Τι λένε οι ειδικοί

Μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, ανέφερε πως τα δεδομένα από τα λύματα έχουν δείξει μία συστηματική αύξηση και στις τρεις αναπνευστικές λοιμώξεις της τάξης του 90% ο κορονοϊός και η γρίπη τύπου Α. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην κορύφωση. Περαιτέρω αύξηση τις επόμενες δύο εβδομάδες. Τα δεδομένα είναι όμοια με αυτά που είχαμε την ίδια περίοδο πέρσι».

Με βάση και τα περσινά δεδομένα, ο κ. Θωμαΐδης προέβλεψε ότι το κύμα φέτος θα παρουσιάσει μία μικρή ύφεση στα τέλη Ιανουαρίου και μετά ξανά μια αύξηση από τον Μάρτιο.