Μεγάλος θόρυβος , σχεδόν πρωτοφανής, έχει δημιουργηθεί με την περίπτωση της μεταφοράς του βαρυποινίτη , γνωστού και ως «ληστή με το καλάσνικοφ», Βασίλη Δημάκη από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Γρεβενών.

Σε μια πρώτη φάση γνωστοί σχολιαστές του αριστερού χώρου, όπως ο Δ. Μανιάτης ανήρτησαν στο διαδίκτυο κάποιες αγιογραφίες για τον συγκεκριμένο όπου κατήγγειλαν ότι το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας είναι «εκδικητικό» μαζί του γιατί με τη μεταφορά αυτή , δεν θα του επιτρέψει να παρακολουθήσει τα μαθήματα του ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και να συμμετάσχει στις εξετάσεις εξαμήνου.

Το θέμα πήρε πρωτοφανείς πολιτικές διαστάσεις με ανακοινώσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ –κατέθεσαν μάλιστα 51 στον αριθμό βουλευτές και σχετική ερώτηση προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που εποπτεύει τις φυλακές – το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25 με δηλώσεις Βαρουφάκη, με δεδομένο ότι ο Δημάκης κήρυξε απεργία πείνας και δίψας στις φυλακές που μεταφέρθηκε. Μάλιστα σύμφωνα και με κάποιες πληροφορίες ενεπλάκη στο θέμα μέχρι και η προεδρία της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά της Γ.Γ Αντεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου υπήρξε σχετική ανακοίνωση που εξηγούσε τους λόγους της μεταφοράς του . Αυτοί σχετίζονται με την ασφάλεια των φυλακών και το πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση του COVID 19 , όπως σημειώθηκε ενώ ταυτόχρονα υπήρξε επίσημη διαβεβαίωση ότι όπως μέχρι σήμερα έτσι και στη συνέχεια δεν θα υπάρξει κανένα κώλυμα όταν τα πανεπιστήμια λειτουργήσουν και πάλι να συμμετάσχει στις εξετάσεις , ενώ στην παρούσα φάση παρακολουθεί τα μαθήματα μέσω τηλεδιάσκεψης όπως και οι υπόλοιποι φοιτητές.

Αλλά ποιος είναι τελικά ο Βασίλης Δημάκης και γιατί κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του από τον Κορυδαλλό; Έχει καταδικαστεί σε ποινές που φθάνουν τα 52 χρόνια κάθειρξης για ληστείες, παράνομη οπλοφορία και πλαστογραφία. Στις φυλακές Κορυδαλλού υπήρξε βασικός υποκινητής εγχειρήματος εξέγερσης των κρατουμένων , που είχε ως αποτέλεσμα την αποχή από την λήψη φαγητού. Ταυτόχρονα θεωρείται η πηγή του fake news που κυριάρχησε στο διαδίκτυο σύμφωνα με το οποίο υπήρξε κρούσμα φορέα κορονοιού στις φυλακές Κορυδαλλού , που δημιούργησε έντονη ανησυχία στην κοινή γνώμη και πανικό στις φυλακές.

Πρόκειται εξάλλου για ένα κρατούμενο που πράγματι όταν εισήχθη στις φυλακές δεν είχε ενδιαφερθεί να τελειώσει το Λύκειο , ενώ στα χρόνια αυτά προχώρησε την εκπαίδευση του , εισήχθη στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας στις πολιτικές επιστήμες και έχει σημειώσει αξιόλογες επιδόσεις. Ταυτόχρονα ως κρατούμενος έχει υποπέσει σε βαριά πειθαρχικά αδικήματα με κορύφωση την απόδραση του από το κατάστημα κράτησης Δομοκού στις 5 Ιουνίου 2013, παραβιάζοντας την 4ημερη τακτική του άδεια. Συνελήφθη στις 27 Φεβρουαρίου 2014, ύστερα από 8 μήνες αναζήτηση από την Αστυνομία.

Οι κάθε τύπου «δικαιωματιστές» και «ευαίσθητοι» της Αριστεράς με την κινητοποίηση τους επιθυμούν να παρουσιάσουν τον βαρυποινίτη Δημάκη ως πρότυπο και ανάλγητο το σύστημα, σε μια ύστατη προσπάθεια να υπάρξουν μαζικές αποφυλακίσεις με την ευκαιρία της πανδημίας .

Όμως ο Βασίλης Δημάκης δεν μπορεί να αποτελέσει πρότυπο ούτε για τους νέους εκτός φυλακής , ούτε για τους κρατούμενους . Από την άλλη πλευρά όσα προβλήματα και αν έχει το σύστημα σωφρονισμού και επανένταξης στη χώρα μας έχει επιτρέψει στον σκληρό κακοποιό και αμετανόητο πειθαρχικά « ληστή με το καλάσνικοφ» να σπουδάσει και να εξελιχθεί μορφωτικά . Η Αλήθεια λοιπόν είναι πολύ μακριά από την αγιογραφία του που κυκλοφορούν στα social media.