Το βασικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα και την δεύτερη φάση της πανδημίας παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλίας κατά την ενημέρωση των συντακτών υγείας για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας. Το σχέδιο «ΧΑΜ» όπως έχει γίνει γνωστό αφορά όπως εξήγησε και ο ίδιος: Χέρια (πλένουμε) Αποστάσεις (κρατάμε) Μάσκες (φοράμε).

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Χαρδαλιάς θέλησε να τονίσει το πόσο σημαντικό είναι να ακολουθήσουμε όλοι με ευλάβεια τα μέτρα ατομικής προστασίας, καθώς από Δευτέρα η χώρα θα μπει στην δύσκολη δεύτερη φάση της πανδημίας, με την σταδιακή άρση των μέτρων και την μερική επιστροφή στην κανονικότητα.

«Φέτος η Πρωτομαγιά θα είναι αλλιώς»

Ειδικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε με έμφαση ότι τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων θα ισχύουν μέχρι και την Δευτέρα και θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά.

«Τρεις ημέρες υπομονή, περνάμε στο επόμενο στάδιο. Κάθε μέρα που μένουμε σπίτι κάνει ακόμη πιο ισχυρά τα θεμέλια για να υποδεχτούμε την επόμενη μέρα. Αύριο θα υποδεχθούμε μια ξεχωριστή Πρωτομαγιά. Θα είναι διαφορετική φέτος», τόνισε και υπενθύμισε ότι είναι όλα τα μέτρα σε ισχύ.

«Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις. Θα γιορτάσουμε την Πρωτομαγιά, στο σπίτι ή μια βόλτα γύρω από το σπίτι. Δεν επιτρέπεται ούτε στο εξοχικό βόλτα,  πόσο μάλλον στο χωριό».

 Όχι συγκεντρώσεις την Πρωτομαγιά

Μεταξύ των περιοριστικών μέτρων που υπενθύμισε ο κ. Χαρδαλιάς, τόνισε ότι στα μέτρα προστασίας που ισχύουν είναι η απαγόρευση των συγκεντρώσεων, καθώς απαγορεύεται να συνευρίσκονται πάνω από 10  άτομα.

«Κόμματα και συνδικαλιστικά κέντρα συνήθιζαν να οργανώνουν συγκεντρώσεις. Φέτος δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις, φέτος θα είναι αλλιώς. Μέχρι την Δευτέρα τα μέτρα ισχύουν αυστηρά».

 Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς αναφερόμενος στην δεύτερη φάση και στην επόμενη ημέρα: «Δεν υπάρχει έτοιμος δρόμος. Βαδίζουμε σε  αχαρτογράφητα νερά, με γνώμονα την εμπειρία μας. Μιλάμε για ένα σχέδιο που μπορεί να τροποποιείται στην πορεία. Προχωράμε με βάση τις επιστημονικές συμβουλές. Πρώτο μέλημα η υγεία των πολιτών. Κοινό στοιχείο η ευθύνη».

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα