Τα μαγαζιά ανοίγουν ξανά την προσεχή Δευτέρα 4 Μαΐου, ωστόσο, ο κοροναϊός θα αλλάξει τη διαδικασία των αγορών, καθώς στις επιχειρήσεις, θα υπάρχει πλέον τήρηση των μέτρων υγιεινής, αποστάσεις, χρήση μάσκας, αντισηπτικά και… απολύμανση.

Οι επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν

Καταρχήν, τα καταστήματα που θα επαναλειτουργήσουν είναι λιανικό εμπόριο βιβλίου, εφημερίδων και γραφικής ύλης, ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικού εξοπλισμού, ανθέων, ΚΤΕΟ, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων και καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Σημειώνεται ότι καταστήματα μασάζ, πιλάτες και personal training δεν επιτρέπεται να επαναλειτουργήσουν.

Ωράριο καταστημάτων 

– Η ώρα έναρξης για τα εμπορικά καταστήματα είνα στις 10:00.‬ Σημειώνεται, ότι το εν λόγω μέτρο λειτουργίας αφορά τις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής, πλην των νησιών και στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, δηλαδή στους δήμους που το απαρτίζουν.

– Το ωράριο που ισχύει στις επιχειρήσεις τροφίμων π.χ. σούπερ μάρκετ, παραμένει έως τις ‪9 Μαΐου‬, ‪από τη Δευτέρα έως Παρασκευή‬ από τις ‪7:00‬ έως τις 21:00 και το Σάββατο από τις ‪7:00 έως τις 20:00‬.

– Παραμένουν σε ισχύ οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαχών για τις τουριστικές περιοχές ως προς τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

– Το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων με κωδικό δραστηριότητας 9602, δηλαδή κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, μπορεί να είναι διευρυμένο από τις ‪7:00‬ έως τις 22:00‬ και το Σάββατο από τις 7:00 έως τις 21:00. Η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας είναι κατ’ ελάχιστο 2 μέτρα και είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους εργαζόμενους, ενώ παραμένει ισχυρή σύσταση για τους πελάτες. Σε περίπτωση που οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις διαθέτουν και τον κωδικό δραστηριότητας για άλλες υπηρεσίες, όπως μασάζ, πιλάτες, πέρσοναλ τρέϊνινγκ, απαγορεύεται ρητά η παροχή τους.

– Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν οποιονδήποτε κωδικό δραστηριότητας που τίθεται σε επαναλειτουργία υπό όρους υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι πωλούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στους εν λόγω κωδικούς δραστηριότητας.

– Η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωτική μόνο για το προσωπικό που χειρίζεται μη τυποποιημένα προϊόντα τρόφιμα ενώ ισχύει η σύσταση για το υπόλοιπο προσωπικό και τους πελάτες.

– Σήμερα, Κυριακή, τα καταστήματα που δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί λειτουργίας καταστημάτων τις Κυριακές.

– Για τα γραφεία ισχύει ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και η απόσταση 1,5 μ. Οφείλουν να αναρτήσουν στην είσοδο πινακίδα για τον επιτρεπόμενο εντός του χώρου ατόμων

Μέτρα προστασίας

Στα μέτρα κυρίαρχο ρόλο παίζουν η απόσταση μεταξύ των ανθρώπων, η υγιεινή χεριών σε όλους τους χώρους, η χρήση ιατρικής μάσκας σε πολλές περιπτώσεις, και η συνάθροιση περιορισμένου αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους.

Οι θέσεις εργασίας πρέπει να έχουν 2 μέτρα απόσταση τουλάχιστον μεταξύ τους ενώ η χρήση μάσκας για τους υπαλλήλους είναι υποχρεωτική, ενώ όσον αφορά τη χρήση μάσκας το ίδιο ισχύει και για τα καταστήματα τροφίμων.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα όπως:

– την αναλογία των τ.μ

– την απόσταση μεταξύ των εργαζομένων

– την τήρηση κατάλογου πελατών

Ειδικότερα:

Επιχειρήσεις έως 20 τ.μ.

1η Παραβίαση αναλογίας τετραγωνικών/ατόμων: Πρόστιμο 2.000 ευρώ, αναστολή λειτουργίας: 15 ημέρες
2η Παραβίαση αναλογίας τετραγωνικών/ατόμων: Πρόστιμο 4.000 ευρώ, αναστολή λειτουργίας: 30 ημέρες

Επιχειρήσεις από 20 έως 100τμ
1η Παραβίαση αναλογίας τετραγωνικών/ατόμων: Πρόστιμο 3.000 – 15.000 ευρώ, αναστολή λειτουργίας: 15 ημέρες
2η Παραβίαση αναλογίας τετραγωνικών/ατόμων: Πρόστιμο 6.000 – 30.000 ευρώ, αναστολή λειτουργίας: 30 ημέρες

Επιχειρήσεις από 100 έως 300τμ
1η Παραβίαση αναλογίας τετραγωνικών/ατόμων: Πρόστιμο 10.000 – 50.000 ευρώ, αναστολή λειτουργίας: 30 ημέρες
2η Παραβίαση αναλογίας τετραγωνικών/ατόμων: Πρόστιμο 10.000 – 50.000 ευρώ, αναστολή λειτουργίας: 60 ημέρες

Επιχειρήσεις άνω των 300τμ
1η Παραβίαση αναλογίας τετραγωνικών/ατόμων: Πρόστιμο 20.000 – 100.000 ευρώ, αναστολή λειτουργίας: 60 ημέρες
2η Παραβίαση αναλογίας τετραγωνικών/ατόμων: Πρόστιμο 20.000 – 100.000 ευρώ

Τα μέτρα προστασίας πρέπει να τηρούνται αυστηρά, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, δηλαδή η αναλογία των τετραγωνικών μέτρων για τους πελάτες, η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας, ο κατάλογος των ραντεβού όπου χρειάζεται, καθώς και τα ατομικά μέτρα προστασίας, δηλαδή η χρήση μάσκας και το πλύσιμο των χεριών.

Κυρώσεις

Για τις παραβάσεις των κανόνων προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις και οι καταναλωτές μπορούν μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1520 να καταγγέλλουν τη μη τήρηση των μέτρων, αισχροκέρδεια και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Πώς θα δοκιμάζουμε ρούχα

Όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το «Μένουμε σπίτι» περνάμε στο «Μένουμε ασφαλείς» επισημαίνοντας την τήρηση μέτρων σχολαστικής υγιεινής και αποστάσεων, αλλά και τη χρήση μάσκας, που θα πρέπει να γίνουν «δεύτερη φύση» στους πολίτες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των καταστημάτων πώλησης ρούχων, τα οποία αναμένεται να επαναλειτουργήσουν στις 11 Μαΐου.

Ειδικότερα όσοι διαθέτουν καταστήματα με ρούχα έρχονται αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη νέα πραγματικότητα στην οποία καλούνται να ανταποκριθούν.

Οδηγίες και συμβουλές για την είσοδο σε καταστήματα με ρούχα από την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη

Να φοράμε μάσκα και να τηρούμε τις αποστάσεις μέσα στα καταστήματα συμβουλεύει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Συγκεκριμένα, με την είσοδό μας στο κατάστημα:

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις αποστάσεις

Πρέπει να φοράμε μάσκα κι εμείς και οι εργαζόμενοι που μας εξυπηρετούν

Προτιμάμε, γνωρίζοντας τα νούμερά μας, να αγοράσουμε ρούχα χωρίς να τα δοκιμάσουμε.

Θα πρέπει το κάθε μαγαζί να διαθέτει ειδικά συστήματα απολύμανσης για τα ρούχα μπροστά μας.

Αποφεύγουμε την είσοδο στα δοκιμαστήρια, καθώς είναι πολύ μικροί χώροι, ωστόσο, αν πρέπει να μπούμε τότε προσπαθούμε να μην

ερχόμαστε σε επαφή με τις επιφάνειες που υπάρχουν.

Δεν ακουμπάμε τίποτα, παίρνουμε το ρούχο και το φοράμε και αν είναι δυνατόν και πάνω από τα ρούχα μας.

Δεν αφήνουμε τους εργαζόμενους να μπουν στα δοκιμαστήρια όταν είμαστε μέσα, μας κρεμάνε ή ακουμπούν το ρούχο σε ένα σημείο και από εκεί το παίρνουμε εμείς και το δοκιμάζουμε..

Ατμοκαθαριστές για τα μαγαζιά με ρούχα

Είναι η λύση οι ατμοκαθαριστές για τα καταστήματα ρούχων, ώστε να μπορούμε να δοκιμάζουμε άφοβα ρούχα πριν τα αγοράσουμε;

Ο Κώστας Ντελέζος Υγειονολόγος Λέκτορας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο Εργαστήριο Απολύμανσης, μίλησε στην έκτακτη τηλεοπτική εκπομπή Live News δίνοντας απαντήσεις για τους ατμοκαθαριστές

Ο κύριος Ντελέζος τόνισε πως: «Υπάρχουν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ κι αυτό που έχουμε για υφάσματα είναι πλύσιμο με θερμοκρασία άνω των 70 βαθμών Κελσίου.

Υπάρχουν μελέτες που δεν δίνουν προτεινόμενο τον ζεστό ατμό σαν μία από τις οδηγίες.

Όμως πολλές μελέτες λένε ότι μπορούν να κάνουν την διαδικασία της απολύμανσης. Όμως πρέπει πρώτα να υπάρχει καθαρισμό. Ζεστό νερό με σαπούνι και μετά υπέρθερμος ατμός.

Δεν μπορεί να γίνει σε μια ροή ενός καταστήματος που ο κόσμος δοκιμάζει ρούχα.

Δεν υπάρχει δυνατότητα να μολυνθεί από ένα ρούχο, αν δεν ακουμπήσει μετά το πρόσωπό του. Μόνο αυτό μπορεί να γίνει. Μετά τη δοκιμή να πλύνουμε τα χέρια μας»

Πού θα είναι υποχρεωτική η μάσκα από τη Δευτέρα

Όσον αφορά τα καταστήματα, η μάσκα από Δευτέρα θα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενουςστα τμήματα μη συσκευασμένων προϊόντων των σούπερ μάρκετ, τα νοσοκομεία, τα ιατρεία, τα διαγνωστικά κέντρα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Αναλυτικός οδηγός για μάσκες, αποστάσεις και ατομική υγιεινή σε κάθε χώρο

Με σύνθημα «προστατεύστε εσάς και τους γύρω σας, μειώστε τον κίνδυνο λοίμωξης από τον νέο κορονωϊό», η Υγειονομική Επιτροπή, δημοσίευσε αναλυτικές οδηγίες για τα μέτρα δημόσιας υγείας και τη χρήση μάσκας στους χώρους όπου θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση από τη Δευτέρα 4 Μαϊου

Δείτε ΕΔΩ τις οδηγίες Δημόσιας Υγείας (υγιεινή χεριών, αποστάσεις, χρήση μάσκας) στις βασικές κατηγορίες δημόσιων χώρων