Μια «γέφυρα ασφάλειας» για τη μετάβαση στη νέα καθημερινότητα οργανώνουν η κυβέρνηση και οι αρμόδιες Αρχές, αρχής γενομένης από τη ∆ευτέρα, 4 Μαΐου, πρώτη ημέρα χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων. Από το πρωί της ∆ευτέρας το 13033 καταργείται και μπαίνουν σε εφαρμογή τα πρώτα στάδια επιστροφής στη νέα κανονικότητα, που ξεκινούν στις 4 Μαΐου, εξελίσσονται όλο τον Μάιο και θα συνεχιστούν τον Ιούνιο.

Τα «Π» παρουσιάζουν και αναλύουν όλο το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα, το οποίο, βέβαια, με βάση τις εξελίξεις σε σχέση με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων του ιού, μπορεί να αλλάξει. «Η έξοδος από την καραντίνα θα γίνεται βήμαβήμα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής... Το σχέδιο θα υπόκειται σε αναθεωρήσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις των πραγμάτων και τις οδηγίες των ειδικών», είπε χαρακτηριστικά στο τελευταίο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός. Κάθε μέτρο επανεκκίνησης της οικονομίας θα μετριέται, θα αξιολογείται από τους ειδικούς και ο πρωθυπουργός θα αποφασίζει αν θα προχωρήσει με βάση τον αρχικό σχεδιασμό. Η μετάβαση αυτή στη λεγόμενη νέα «κανονικότητα» στηρίζεται σε 4 άξονες:
  • Πρώτον, στη σταδιακή άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία και την οικονομική δραστηριότητα.
  • ∆εύτερον, στην απελευθέρωση σε πρώτο στάδιο δραστηριοτήτων που θεωρείται ότι έχουν χαμηλό ή μέσο δείκτη επικινδυνότητας.
  • Τρίτον, στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης και παρέμβασης για την καταπολέμηση της πανδημίας, που θα μετράει τον δείκτη επικινδυνότητας και θα προβαίνει σε ταχεία λήψη μέτρων αναλόγως του επιπέδου κινδύνου.
  • Τέταρτον, στην ευλαβική τήρηση νέων κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, με πρόβλεψη για χρήση μάσκας, αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ εργαζομένων και πελατών, συχνή χρήση αντισηπτικών και τακτικό πλύσιμο χεριών.
grafima

ΣΤΑΘΜΟΙ & ΣΤΑΔΙΑ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Με το σύνθημα «Μένουμε Ασφαλείς» να... παραλαμβάνει τη σκυτάλη από το σύνθημα «Μένουμε Σπίτι», ξεκινά αυτή τη ∆ευτέρα η αποκλιμάκωση των μέτρων περιορισμού που είχαν επιβληθεί στη χώρα μας, προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα του νέου κορονοϊού.
Κατά κοινή ομολογία πολιτικών, πολιτών και επιστημονικής κοινότητας, τα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα απέδωσαν λόγω της πειθαρχημένης εφαρμογής τους και έτσι, μετά και τις σχετικές εισηγήσεις της αρμόδιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, αναμένεται η έναρξη εξόδου από την καραντίνα βήμα-βήμα.

«Το σχέδιό μας για το επόμενο δίμηνo είναι εξαιρετικά αναλυτικό και επεξεργασμένο», ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα στο μήνυμά του ο κ. Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη, προσθέτοντας ότι θα κλιμακώνεται ανά εβδομάδα αλλά θα αξιολογείται ανά 24ωρο από ένα μεικτό Παρατηρητήριο Κυβέρνησης, Υπηρεσιών Υγείας και Πολιτικής Προστασίας. «Το νέο μας σύνθημα είναι “Βγαίνουμε από το σπίτι, όμως μένουμε πάντα υπεύθυνοι”», συμπλήρωσε.

Οι βασικοί σταθμοί της αποκλιμάκωσης των μέτρων περιορισμού είναι η ερχόμενη ∆ευτέρα, 4η Μαΐου, οπότε αίρονται οι περιορισμοί στη μετακίνηση των πολιτών, η ∆ευτέρα 11η Μαΐου, οπότε ξεκινούν τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου και θα γίνει η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, η Κυριακή 17η Μαΐου, όταν οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες Ακολουθίες, η ∆ευτέρα 18 Μαΐου, όταν θα ανοίξουν τα Λύκεια και τα Γυμνάσια θα λειτουργήσουν με κανόνες που θα περιορίσουν, όσο αυτό είναι εφικτό, τον συγχρωτισμό, και η 1η Ιουνίου, οπότε προβλέπεται να ανοίξει η δραστηριότητα στον τομέα της εστίασης, πάντα με προϋποθέσεις, και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, ενώ, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα ξεκινήσει η λειτουργία των ∆ημοτικών και των Νηπιαγωγείων.

Μέσα στον Ιούνιο, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα. Κρίνεται απίθανο, ωστόσο, να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ

Παράλληλα, θα αναπτυχθεί ένα ευρύ δίχτυ προστασίας προς τους πολίτες, προκειμένου να αποφευχθεί έξαρση των κρουσμάτων του COVID19, που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να επαναφέρει περιοριστικά μέτρα.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται να υπάρξουν περισσότερα τεστ, άρα να εντοπίζονται πιο γρήγορα πιθανές νέες εστίες του ιού, με την Πολιτική Προστασία να αναλαμβάνει ρόλο ιχνηλάτησης της «κοινότητας» γρήγορα και αποτελεσματικά.

Επίσης, από τη σήμερα η χρήση της προστατευτικής μάσκας θα αποκτήσει ευρύ χαρακτήρα, καθώς όσοι δεν την επιλέγουν σε κλειστούς χώρους θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα. «Η κοινωνία σιγάσιγά θα ανοίξει. Πρέπει να κάνουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε για χάρη της κοινωνίας. Η χρήση της μάσκας θα γίνει κυρίως για να μη μεταδώσουμε στους άλλους τον ιό, όταν έχουμε ελαφρά ή και καθόλου συμπτώματα», ανέφερε την Τετάρτη ο ειδικός λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας, Σωτ. Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι «σε τέτοια θέματα είναι δύσκολο να υπάρχει ομοφωνία, αλλά τα οφέλη από τη χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα είναι ένα σημαντικό επιπλέον μέτρο».

Στο μεταξύ, στόχος είναι οι περιοχές στις οποίες θα διαπιστώνονται πολλά κρούσματα κορονοϊού να τίθενται σε καραντίνα, υιοθετώντας έναν σχεδιασμό κατά τόπους καραντίνας, όπου είναι αναγκαίο. «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής. Στόχος μας θα είναι να την εντοπίζουμε γρήγορα, ώστε οι όποιοι νέοι περιορισμοί να έχουν τοπικό χαρακτήρα και να μην αφορούν όλη την επικράτεια», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πρωθυπουργού την Τρίτη.

Στο δίχτυ προστασίας των πολιτών περιλαμβάνονται και οι οδηγίες για την αυστηρή τήρηση μέτρων ατομικής υγιεινής. «Η ατομική ευθύνη είναι σημαντική και την επόμενη περίοδο», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν: «∆εν κάνουμε χειραψίες. Κρατάμε αποστάσεις. “Κλειδί” για την επιτυχία θα είναι και πάλι η ατομική πειθαρχία».

Γενικές κατευθύνσεις:
Ασφάλεια
Χρήση μάσκας:
  • Yποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζομένους και πελάτες σε κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λοιπές υπηρεσίες που προϋποθέτουν σωματική επαφή, όπως και από εργαζομένους σε σουπερμάρκετ και καταστήματα τροφίμων.
  • Αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας (υφασμάτινης ή άλλης) σε όλους τους κλειστούς χώρους από εργαζομένους και πελάτες και στα ΜΜΜ
Για άτομα τρίτης ηλικίας:

Ισχυρή σύσταση για συνέχιση του «Μένουμε Σπίτι»
Ειδικά θέματα

Εργασιακά:
  • Δυνατότητα αναστολής εργασίας για τους γονείς με παιδιά έως 15 ετών.
  • Επιβολή ορίου στις επιχειρήσεις που ανοίγουν να επαναφέρουν κατ’ ελάχιστον σε ενεργή απασχόληση το 50% των εργαζομένων τους.
Μετακινήσεις

Χρήση Ι.Χ.:
  • Σύσταση για χρήση Ι.Χ., αναστολή Δακτυλίου για τις μετακινήσεις του πληθυσμού στην Αθήνα και ελεύθερο πάρκινγκ στα μητροπολιτικά κέντρα, με στόχο την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ κατά το πρώτο κρίσιμο δίμηνο.
Χρήση των ΜΜΜ:
  • Πρόβλεψη για χρήση των ΜΜΜ κατά τις ώρες αιχμής (710 π.μ. και 25 μ.μ.) μόνο από εργαζομένους για προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία τους
Ωράριο προσέλευσης (Αθήνα / Θεσσαλονίκη)

  • Δημόσιοι υπάλληλοι σε τρία κύματα, από τις 7 π.μ. έως τις 9 π.μ
  • Υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα (πλην τραπεζών, σουπερμάρκετ και φούρνων) σε δύο κύματα, από τις 9 π.μ. έως τις 10 π.μ.
  • Ωρα έναρξης εμπορικών καταστημάτων 10 π.μ.
∆ευτέρα 4 Μαΐου

Γενικός πληθυσμός
1ο στάδιο
— Μετακινήσεις: Απελευθέρωση μετακινήσεων εντός νομού, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις (απαγορεύονται με συγκεκριμένες εξαιρέσεις οι μετακινήσεις σε νησιά εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας) συνεχής επαναξιολόγηση, με ορίζοντα την ολική απελευθέρωση.
— Αναψυχή: Επιτρέπεται ατομική άθληση σε ανοιχτούς χώρους και παραλίες (μη οργανωμένες).
— Συναθροίσεις: Σύσταση περιορισμού δημόσιων συναθροίσεων έως και 10 άτομα
— Θρησκευτικοί χώροι: Ατομική λατρεία με περιορισμό συναθροίσεων έως και 10 άτομα
Οικονομική και κοινωνικήδραστηριότητα
1ο στάδιο
— Λιανικό εμπόριο: Ανοίγουν επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου χαμηλής όχλησης (βιβλία/χαρτικά, οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, φυτά/λιπάσματα)
— Υπηρεσίες: Ανοίγουν κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής (λειτουργία αποκλειστικά με ραντεβού), υπηρεσίες ατομικής άθλησης σε ανοιχτούς χώρους και επιδιορθώσεις ρούχων / υποδημάτων, ΚΤΕΟ

∆ευτέρα 11 Μαΐου
Εκπαίδευση
1ο στάδιο
— Ξεκινούν Γ’ Λυκείου και φροντιστήρια Γ’ Λυκείου (ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση), Α’ και Β’ Λυκείου και Α’, Β’ και Γ’ Γυμνασίου, φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών (ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση)
Οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα
2ο στάδιο
— Λιανικό εμπόριο: Ανοίγουν επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες), εκτός εμπορικών κέντρων (malls)
— Υπηρεσίες: Ανοίγουν σχολές οδήγησης Καταστήματα τυχερών παιχνιδιών, εξαιρουμένων των ΟΠΑΠ play (χωρίς τραπεζοκαθίσματα, μόνο για ορθίους)

Κυριακή 17 Μαΐου
Γενικός πληθυσμός
2ο στάδιο
— Χώροι θρησκευτικής λατρείας: Θεία Λειτουργία και άλλες θρησκευτικές Ακολουθίες με συμμετοχή πιστών υπό συγκεκριμένους κανόνες
∆ευτέρα 18 Μαΐου
Εκπαίδευση
2ο στάδιο
— Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Α’ και Β’ Λυκείου και Α’, Β’ και Γ’ Γυμνασίου, φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών (ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση)
Γενικός πληθυσμός
3ο στάδιο
— Μετακινήσεις: Πιθανή ολική απελευθέρωση με βάση την πορεία της επιδημίας
Οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα
3ο στάδιο
— Πολιτισμός: Ανοίγουν αρχαιολογικοί χώροι, ζωολογικά πάρκα και βοτανικοί κήποι

∆ευτέρα 1η Ιουνίου
Οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα
4ο στάδιο
— Ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα. Σε όλα τα καταστήματα θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών. Θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων
— Ξεκινά η δραστηριότητα στον τομέα της εστίασης, πάντα με προϋποθέσεις, που θα έχουν μέχρι τότε συμφωνηθεί
— Ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Τότε θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών του κλάδου της Δικαιοσύνης
— Μέσα στον Ιούνιο, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα
Εκπαίδευση
3ο στάδιο
Ενδέχεται να ανοίξουν τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, ανάλογα με την πορεία της επιδημίας (αν βαίνει καθοδικά)