«Πιστεύω η ανάπτυξη όσο το δυνατόν περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων στον εξωτερικό χώρο με ταυτόχρονη μείωση των δημοτικών τελών που καλούνται να καταβάλουν οι επιχειρήσεις θα βοηθήσει πολύ», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης, Νίκη Κωνσταντίνου.

Για το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, η κα Κωνσταντίνου ανέφερε ότι «βρισκόμαστε πλέον σε μια λογική βάση όπου οι αποφάσεις αφορούν πραγματικά τη βιωσιμότητα και την επανεκκίνηση της οικονομίας».

«Δόθηκε η σπουδαιότητα που χρειάζεται πάνω στη μελέτη από την κυβέρνηση. Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο επίτευγμα, έπρεπε να γίνει, είμαστε πάρα πολλές επιχειρήσεις και πολλοί περισσότεροι εργαζόμενοι», τόνισε η ίδια.

Η κα Κωνσταντίνου δήλωσε πως «η κατάληψη κοινόχρηστων χώρων και η ανάπτυξη της θα βοηθήσει πάρα πολύ σε δύο κατευθύνσεις, εκτός από την εισπρακτική δυναμική που θα αναπτύξουν οι επιχειρήσεις, μιας και ο εσωτερικός χώρος θα είναι πιο περιορισμένος, θα βοηθήσει και στο να μην υπάρξει διασπορά του ιού».

«Τώρα είναι στοίχημα όλων μας και να περιοριστεί η διασπορά με ορθά μέτρα αλλά και να υπάρξει βιωσιμότητα στις επιχειρήσεις για να μην κινδυνεύσουμε από το λιμό που έρχεται. Άρα πιστεύω η ανάπτυξη όσο το δυνατόν περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων στον εξωτερικό χώρο με ταυτόχρονη μείωση των δημοτικών τελών που καλούνται να καταβάλουν οι επιχειρήσεις θα βοηθήσει πολύ και με έναν συνδυασμό της μείωσης του ΦΠΑ ώστε να υπάρξει εξωστρέφεια και στους καταναλωτές οι οποίοι είναι πιο φτωχοί από ποτέ», υπογράμμισε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης.

Παράλληλα επισήμανε ότι «έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις, είναι πολλές οι φωνές που ζητούνε γιατί είναι διαφορετικές και οι επιχειρήσεις».

«Ότι βρέχεται από θάλασσα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας που μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να κερδίσουμε εν μέρει το στοίχημα της επιβίωσης δηλαδή παραθαλάσσιες περιοχές και η νησιωτική Ελλάδα μπορούν να βοηθηθούν αν υπάρξει λήψη αποφάσεων εδώ και τώρα», διευκρίνισε.

«Για παράδειγμα στη Χαλκιδική δεν έχει ενεργοποιηθεί η ΚΥΑ κατάληψης χώρου στον αιγιαλό ισχύει όμως η περσινή, μήπως πρέπει να ενεργοποιήσουν την περσινή ώστε μέσα στις επόμενες δέκα μέρες να υπάρχει δημοπρασία για να κάνουν τις κατασκευές που πρέπει και να αναπτυχθούν στον εξωτερικό χώρο», εξήγησε επιπρόσθετα.

«Αν καθυστερήσουμε δεν θα μπορούν οι επιχειρηματίες να αντιμετωπίσουν τον Ιούνη. Και να θυμόμαστε ότι 15 Ιουνίου παύει η αναστολή για τις επιταγές, δεν έχουν τζιράρει και καλούνται να δώσουν χρήματα που δεν έχουν για να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους. Έχουμε θετικά βήματα θα πρέπει να συνδυαστούν και όλες οι πληροφορίες για τα οικονομικά μεγέθη που έχουν ζημιωθεί, πχ τα ενοίκια. Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά και με λογική πάνω στο ζήτημα και γρήγορες αποφάσεις», επισήμανε η κα Κωνσταντίνου.