Επί ποδός τέθηκαν για άλλη μια φορά οι αρχές προκειμένου λίγα 24ωρα μετά την άρση των μέτρων να αποφύγει η χώρα να γίνει… νέα Ιταλία, καθώς εντοπίστηκαν θετικοί στον κοροναϊό, δύο ασθενείς σε ΑΧΕΠΑ και «Αλεξάνδρα», οι οποίο ήταν ασυμπτωματικοί. Αυτό σημαίνει ότι ήρθαν σε επαφή μαζί τους μέλη του υγειονομικού προσωπικού αφού δεν γνώριζαν ότι νοσούν από κοροναϊό.

Τα δύο νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και «Αλεξάνδρα» βρίσκονται σε συναγερμό και ύμφωνα με πληροφορίες από την ΠΟΕΔΗΝ, η πρώτη περίπτωση ασυμπτωματικού ασθενή με κοροναϊό καταγράφηκε στο ΑΧΕΠΑ. Πρόκειται για γυναίκα, 70 ετών, που νοσηλευόταν στην Προπαιδευτική Κλινική επί δέκα ημέρες, χωρίς κανένα σύμπτωμα κοροναϊού. Σε έλεγχο που της έγινε προτού μπει στο χειρουργείο βρέθηκε θετική στον κοροναϊό.

 Στην ίδια κλινική υπήρξε και δεύτερη περίπτωση ασυμπτωματικού ασθενούς με κοροναϊό. Ο ασθενής, 81 ετών, προ ημερών απομακρύνθηκε από την κλινική που νοσηλεύονται ύποπτα κρούσματα για κοροναϊό καθώς το τεστ βγήκε αρνητικό. Στην Προπαιδευτική Κλινική υπεβλήθη σε δεύτερο τεστ, το οποίο ήταν θετικό.

«Μπορεί ο 81χρονος ασθενής να μετέφερε τον ιό. Πάνω από 40 άτομα προσωπικού, γιατροί, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, τραυματιοφορείς, κάνουν τεστ γιατί οι δύο θετικοί ασθενείς νοσηλεύονταν δίχως ιδιαίτερες προφυλάξεις για ημέρες» σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, λέγοντας ότι κανονικά θα έπρεπε να μπουν σε καραντίνα.

 Κοροναϊός: Σε αναστάτωση και το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»

Περίπτωση ασυμπτωματικού ασθενούς με κοροναϊό σήμανε συναγερμό και στο «Αλεξάνδρα». Σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται για ασθενή ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από απόπειρα αυτοκτονίας, σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, έγινε διασωλήνωση και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), δίχως να έχει συμπτώματα κοροναϊού -και γι' αυτόν τον λόγο δεν αντιμετωπίστηκε ως τέτοιο.

 Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι του ελήφθη δείγμα και την επόμενη μέρα το αποτέλεσμα έδειξε ότι είναι θετικός στον κοροναϊό. Άμεσα, 15 εργαζόμενοι του νοσοκομείου τέθηκαν σε καραντίνα. «Θέλει ιδιαίτερη προσοχή τώρα που ανοίγουν χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία στα νοσοκομεία για να αποφευχθεί διασπορά του κοροναϊό. Είναι απαραίτητος ο μοριακός έλεγχος σε όλους τους ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία» λέει ο κ. Γιαννακός της ΠΟΕΔΗΝ και καταλήγει:

 «Αυτό προϋποθέτει τα νοσοκομεία να διαθέτουν την υποδομή να κάνουν στα εργαστήρια τους τον  έλεγχο για κοροναϊό και όχι να περιμένουν ένα 24ωρο ή και περισσότερο  να βγει η εξέταση από άλλα εργαστήρια».

br> ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα